Pas nu på din gamle pony - Det skylder du den

25-04-2021 10:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Bastiaan og Nina Reseke var uadskillelige gennem syv år, hvor Bastiaan var læremester, kammerat og konkurrencepony. Senere blev Bastiaan solgt og endte på en rideskole, hvor han blev alvorligt syg, men så tog Nina og hendes mor Bettina affære 

Copyright Ridehesten.com
Nina og Bastiaan til stævne i 2008. Foto: Ridehesten.com/ Stine Melin
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi har næsten alle sammen lært at ride på en pony. En pony som måske har lært masser børn at ride, deltaget i utallige klubstævner og fundet sig i meget.

Derfor skylder vi dem også en god og tryg pensionisttilværelse, når rollerne byttes rundt, og det bliver os mennesker, der skal passe ekstra godt på ponyen. Det er historien om Bastiaan et godt eksempel på. 

Bettina Reseke har altid redet, og da familien flytter på landet til Andkær, tæt ved Vejle Rideklub, køber hun en hest til sig selv. Der går ikke lang tid før, at datteren Nina Reseke også bliver forelsket i de store dyr, og sådan kommer den hollandske springpony Bastiaan ind i familien Resekes liv i år 2004, hvor ponyen og Nina begge var 10 år. 

– Bastiaan har fået tæsk af en mand tidligere sit liv, så han starter med at være bange for alle mænd. Han går med næsen i sky, og er meget svær for min datter at styre, fortæller Bettina Reseke, som dengang satte spørgsmålstegn ved om Bastiaan var den rette børnepony til Nina. 

Copyright Ridehesten.com
Nina og Bastiaan. Foto: privat

Det mente Nina til gengæld ikke, for det var tydeligt, at det var kærlighed ved første blik for Nina og Bastiaan. De to kommer blandt andet på et kursus hos Gitte Naldal, som er et slags kørekort til pony for børn, og det betaler sig.
Senere bliver Bastiaan sat i træning hos berideren på Vejle Rideklub, og det begynder at gå fremad for den vilde pony. 

– Nina og Bastiaan finder melodien, og de ender med at starte stævner op til LA5. Gennem de næste 6 år får de en lang række succesoplevelser, og de går gennem tykt og tyndt sammen. Da Nina går over til hest, finder vi to parter til Bastiaan, da vi ikke kan nænne at sælge ham, siger Bettina Reseke. 

Bastiaan har gået gennem ild og vand med Nina uden at blinke, og så kan vi godt betale lidt tilbage til ham, nu da han har allermest brug for det, siger Bettina Reseke. 

En turbulent tilværelse
Skæbnen vil, at den ene part forelsker sig i Bastiaan, og familien forbarmer sig over hende og sælger Bastiaan i år 2011. Da parten er for gammel til pony, bliver Bastiaan solgt igen, for igen at bliver solgt til en rideskole i november 2014. 

Copyright Ridehesten.com
Nina og Bastiaan. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Han bliver solgt til Aaskov Rideklub, som heldigvis tager sig godt af ham. Nina og jeg tager op og besøger ham med jævne mellemrum. Jeg informerer rideklubben om, at jeg er interesseret i at få ham tilbage,  når han skal på pension, siger Bettina Reseke. 

Han skal aflives
I slutningen af november 2020 ringer Lene Helstrup fra Aaskov Rideklub, og siger, at Bastiaan er alvorligt syg og skal aflives. Han står med høj feber, næseblod, og dyrlægen kan ikke finde fokus. 

– Jeg ringer til Nina og siger, at hun skal komme hjem med det samme. Vi skal op til Bastiaan NU! Så køber jeg hans yndlingsmash, og på vej derop beslutter jeg mig for, at hvis han reagerer positivt på vores stemmer og på duften af sin yndlingsmash, så er der stadig håb, og så vil jeg gøre alt for, at han bliver rask igen, siger Bettina Reseke. 

Copyright Ridehesten.com
Bettina og Bastiaan på Askov Rideklub, da Bastiaan er blevet syg. Foto: privat

Heldigvis rejser den lille pony hovedet og genkender Bettina og Nina. Han slubrer mashen i sig. Bettina aftaler med Lene,  at hende og datteren overtager pasningen af Bastiaan, og hver anden dag kører Bettina den lange tur op til ham, indtil han er så stabil at han kan køre i en trailer.

I samråd med dyrlæge Rikke fra HS hestepraksis,  får han en ekstra chance, og den 20. december sidste år er han rask nok til at komme hjem til Bettina og Nina. Bettina sørger også for at få ekstra vejledning i forhold til fodring og grovfoder af Karina fra Vejle Specialfoder.

Copyright Ridehesten.com
Nina og Bastiaan på Askov Rideklub, da Bastiaan er blevet syg. Foto: privat

– Første gang han kommer på fold, så traver han afsted og lægger sig ned og ruller på begge sider. Og vi er lykkelige, vi har fået vores gamle Bastiaan hjem, nu som 27-årig. Jeg starter genoptræning, og i dag kan han gå 14 km i skoven, jeg har løbetøj på og vi løber på de flade stykker i skovene og han har masser af livsgejst. Bastiaan er blevet en rigtig familiepony. Vi er alle fire i familien, involverede i hans ve og vel, og han trives på et lille landsted, hvor de 4 ponyer alle er samme aldersgruppe. En rigtig seniorstald, fortælle Bettina Reseke og fortsætter: 

– Jeg er dybt taknemmelig for at Lene ringede og så glad for, at vi tog op til ham på rideskolen. Han har gået gennem ild og vand med Nina uden at blinke, og så kan vi godt betale lidt tilbage til ham, nu da han har allermest brug for det. Størst af alt er kærligheden mellem Nina og Bastiaan, når Nina kommer hjem ca. hver anden måned og kalder på ham, kommer han springende. De to har noget helt specielt sammen, siger Bettina Reseke, og Bastiaan lever således et førsteklasses luksusliv i dag, som foldbums med al den kærlighed og omsorg en pony kan ønsker sig.

 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen