Overvægt hos heste – den langsomme dræber

03-12-2023 06:28

Trine Askjær-Jørgensen i samarbejde med St. Hippolyt

Overskriften kan lyde barsk, men det er desværre den kolde og kyniske sandhed i det moderne Danmark, hvor rigtig mange heste er alt for godt i stand. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan hesten kan slankes på en sund måde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

En ny dansk undersøgelse fra marts 2023 viser, at 41,5% af danske heste ligger fra huldscore 6 og opefter, endda undersøgt på en population, der primært var i stævnetræning. Med en huldscore over 6 er hestene overvægtige ifølge Henneke-skalaen, som bruges til at vurdere hestens huld (mængden af fedt på kroppen).

Egentlig er det ikke overvægten i sig selv, der slår hesten ihjel, men de følgesygdomme, som overvægten bringer med sig. Overvægtige heste har en markant større risiko for følgesygdomme som forfangenhed, EMS (Equine Metabolic Syndrome) og insulinresistens. De er i risiko for nedsat præstation, nedsat fertilitet, PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) og haltheder. Overvægt er den tilstand, der hyppigst er årsag til aflivning af heste i Europa.

Det er derfor vigtigt, at du som hesteejer erkender, hvis din hest er overvægtig, og vigtigst af alt gør noget ved det. Uden erkendelsen er det ikke muligt at ændre på hestens forhold og dermed nedbringe risikoen for følgesygdomme og give hesten længere livstid og bedre livskvalitet.

Hvornår er en hest overvægtig?
For at vurdere din hests huldscore, altså hvor tyk eller tynd den er, er det vigtigt at bruge et system...

 

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten december 2023 s. 80-86.

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen