Optimering af rytteren: Kom godt fra start

26-06-2020 11:44, af Lars Mars

Langt om længe er der kommet gang i stævnerne igen, og nu skal der vises og konkurreres igen, men pas på, at du ikke vil det hele lidt for hurtigt 

Copyright Ridehesten.com

Når der langt om længe er kommet gang i stævnerne igen, og der nu skal konkurreres igen, må du passe på, at du ikke vil det hele lidt for hurtigt. Det kan give en stor risiko for, at det måske ikke lige går, som du håber – og dermed giver en knap så god start til at bygge videre på

 

Mentalt

Der kan helt naturligt være mange følelser i spil, når man har savnet noget, og glæder sig til at komme i gang igen. Når så muligheden kommer igen, så har man typisk en forestilling og håb om, hvor godt det bliver med både præstationen og oplevelserne, men:

 • Hvis vi er lidt for spændt, kan der meget let opstå frustrationer og irritationer.
 • Hvis vores hjerne bliver lidt i tvivl, om vi kan det, som vi har sat som målsætning eller håber/ønsker, vil der bevidst eller ubevidst opstå usikkerhed, og dermed nervøsitet.
 • Hvis vi har svært ved at acceptere ”fejl”, vil vores hjerne ”frygte det”, og det vil typisk påvirke vores præstation negativt.
 • Hvis vi forventer mere end vi eller ponyen/hesten kan i øjeblikket, er der stor risiko for skuffelse, og det vil vi typisk bevidst eller ubevidst flytte med os til næste stævne.   

Undgå at gøre det svært for dig selv – brug starten til at opbygge kompetencer og robuste fundamenter. Det skaber ro i hovedet og overskud til endnu mere udvikling for både dig og ponyen/hesten.

 

Hjælp dig selv og ponyen/hesten til at komme godt i gang, og få en god start på stævnerne

 • Giv dig selv og ponyen/hesten lidt tid til at tilvænne jer til stævnerne og konkurrenceformen igen.
 • Lav en god realistisk plan og målsætning for de stævner, som du ønsker at deltage i.
 • Undgå at drøne rundt fra stævne til stævne uden at have helt klare definerede målsætninger. Hvilket udbytte ønsker du dig: Går du efter at prøve noget af, eller efter et bestemt resultat ?
 • Del stævnerne op i hoved- og delmåls stævner, så du opbygger stævnerne med delmålene til at finde formen frem mod dine hovedmål. Alle stævner skal ikke være hovedmål.
 • Start hellere et niveau lavere i dine første stævner, end dit sidste stævne inden coronaen – så du stille og roligt opbygger robuste fundamenter til at bygge videre på.
 • Opbyg dit niveau ud fra et ”trappe-princip”, så du først tager et ”step op” efterhånden, som du skaber erfaringer, udvikling og kompetencer.
 • Tænk ikke på hvad andre tænker om dine planer eller præstationer – brug de første stævner til at finde dit eget og ponyen/hesten’ niveau.
 • Lav klare aftaler med din/dine hjælpere, så alle er afklaret med deres opgaver – uanset hvor mange gange I har gjort det tidligere, så er det godt at gennemgå og få opfrisket.

Jeg har fuld forståelse for, at det kan være lidt svært at have ”is i maven” og at tage det stille og roligt i starten – men ovenstående områder hjælper dig både nu og fremadrettet til at få skabt gode oplevelser samt at skabe en god viden til at arbejde videre på.

 

Det er helt ok at drømme om gode oplevelser og præstationer – men det er bedre at være rationel, realistisk og målrettet i sin tankegang.   

Gennem mange år, hvor jeg har hjulpet sportsudøvere, har jeg ofte mødt udøvere, som havde lidt for travlt med at komme i gang igen og med at vise, hvad de kan, f.eks. efter en skadespause eller sommer-/vinter-pause.

Man kan være så opsat og glad for at komme i gang igen, at man ”helt snubler over sine egne ben”, fordi man bare glæder sig så meget. Dermed kan man helt overse, at man har mistet nogle kompetencer i pausen. Det kan desværre resultere i skuffelser. 

 

Følelserne

Hvis følelserne overtager lidt for meget, er der en stor risiko for at man glemmer en realistisk og ydmyg tilgang til tingene og en god forståelse af, at den rytme som man tidligere har haft lige skal genopfriskes, og at man typisk ikke kan gå ind og præstere optimalt de første gange efter en længere pause.

Man kan bl.a. mangle noget af ”skarpheden” og ”overblikket når man bliver presset” eller ”detaljerne”  samt ”koncentrationen over længere tid”. Alt det, som man havde opbygget over en længere periode inden pausen, skal genopfriskes igen. 

 

Undgå skuffelser - og at tage chancer

Med en rolig og afklaret start på stævnerne, hjælper man ikke kun sig selv men også ponyen/hesten – så begge får gode oplevelser og stille og roligt finder rytmen igen.

Det skaber ”ro på” og tryghed, når man ikke forventer eller presser lidt for meget. Dette giver et bedre overblik til at gøre det, som man ved, at man kan.

I corona-pausen har der været optimale muligheder for både at optimere sig til endnu mere udvikling eller at få håndteret nogle udfordringer, der kan være begrænsende for udviklingen, til stor fordel for både rytteren, ponyen/hesten samt ridningen - ved f.eks.:

 • Opstart eller optimering af styrketræning, udstrækning og kondition.
 • Optimering af de basale behov som kost, væske, søvn, planlægning osv.
 • Tanker og en realistisk planlægning om, hvad man gerne vil opnå, og hvordan.
 • Gode samtaler med træneren om muligheder og måske nye trænings-initiativer.
 • Evaluering på om man har fået det ønskede udbytte ud fra ponyen/hestens og rytterens niveau – hvis ikke, så er det vigtigt at ændre på noget af det, som man gør.  
 • Optimering af sit team, f.eks.: Forældre, hjælpere, trænere – så der er klare aftaler om, hvad der kan hjælpe til de bedste præstationer og bedste oplevelser. 
 • Test-ridninger for at holde konkurrence-formen ved lige for både rytter og ponyen/hesten.
 • At få skabt nye mentale kompetencer med hjælp fra en mentaltræner

Hvis du har arbejdet med ovenstående områder i corona-pausen, har du skabt nogle rigtig god fundamenter til endnu mere god ridning, udvikling, gode præstationer samt gode oplevelser.

Hvis du ikke lige har ændret på noget eller ikke har lavet ekstra tiltag, eller måske har du været ”faldet lidt ned i et hul”, pga. at det hele var lidt uoverskueligt – så kan du bare starte med optimeringen nu.

Fokuser IKKE på det, som du ikke har gjort – men fokuser på alle de muligheder, som du har og kan gå i gang med fra nu – til stor fordel for både dig selv, ponyen/hesten samt udviklingen.

 

Evaluer efter dine stævner

Med en konstruktiv evaluering skaber vi god viden, som vi kan bruge fremadrettet.

Vær ærlig overfor dig selv:

 • Hvad var godt ?
 • Hvad var knap så godt ?
 • Hvad skal du ændre på til næste gang ?

Undgå at finde på forklaringer, begrundelser og undskyldninger – vores hjerne er som skabt til at søge og finde på, det kan fjerne fokus fra selve evalueringen.

 

HVIS VI ”FRYGTER” AT LAVE FEJL - VIL DET FJERNE FOKUS FRA ALT DET VI VED AT VI KAN.

RIGTIG GOD START PÅ STÆVNERNE, UANSET OM DU ER KOMMET LIDT I GANG, ELLER SNART SKAL TIL DIT FØRSTE STÆVNE.  

 

På min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK kan læse mere om optimering, som både kan hjælpe til udvikling, eller til håndtering af udfordringer.

 

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering

Læs også

Vi bliver ikke klogere alene

10-09-2020 06:58, af Britt Carlsen

Magasinet Ridehesten har været på besøg hos beriderne Anne-Marie Hosbond og Kenneth Damgaard - de har startet et spændende og visionært samarbejde med mental- og fysisk træner Lars mars til gavn for deres elever og for egen udvikling

Optimering af rytteren – Skab fokus på helheden

01-09-2020 10:37, af Lars Mars

Nøjes ikke med at blive quickfixet – det hjælper typisk kun til næste gang hvor der er ekstra pres på, eller kræves noget ekstra af hjernen eller kroppen

Har du det bedste team omkring dig?

13-08-2020 20:39, af Lars Mars

Et godt team er for alle - og kan hjælpe alle – det er altså ikke kun de allerbedste der har behov for, eller glæde af, at have et godt team omkring sig

Sparekniven rammer også ridningen

24-09-2009 08:08, af Grethe Næsby
Formand for Dansk Ride Forbund skriver i dag i sin blog, hvorledes ridesporten forventes at blive ramt af besparelser hos Dansk Idræts Forbund. Læs det aktuelle blogindlæg her

Blog: Jagt i England

14-03-2018 15:29, af Stephanie Cornaby Elster

Ridehesten Juniors faste blogger Stephanie, der til daglig bor i England, har redet indtil flere jagter i Danmark - og nu har hun også været på jagt i England - hør om de mange forskelle, der er på danske og engelske jagter i denne måneds blogindlæg fra Stephanie

Fuld gang i stævnesæsonen

16-07-2019 06:38, af Amira Aasted Jespersen

I dette blogindlæg kan du læse om hvorfor jeg rider flere stævner om måneden end jeg gjorde da jeg red pony og så fortæller jeg også lidt mere om min hest Panda

Ponyfar - Tour De Dufour

05-07-2020 06:35, af Thomas Pelle Veng

Thomas Pelle Veng, kendt fra sine blogindlæg som Ponyfar, møder flere af ridesportens profiler til en snak om deres "ponyfar". Her kan du læse om Ponyfars møde med Cathrine Dufour

Blog: Sidste DM med Aurora

19-08-2020 17:30, af Johanne Kofod Jensen

I weekenden blev det så tid til, at jeg skulle ride mit sidste DM på Aurora og det skulle vise sig at blive en weekend fuld af drama, skriver dressurrytter Johanne Kofod Jensen i dette blogindlæg 

Daniel Bachmann Andersen - Ponyfar & Danmarksmester

30-05-2020 14:00, af Thomas Pelle Veng

Thomas Pelle Veng, kendt fra sine blogindlæg som Ponyfar, møder flere af ridesportens profiler til en snak om deres "ponyfar" og enkelte af dem, er selv ponyforældre i dag. I denne nyhed møder Ponyfar Daniel Bachmann Andersen

Blog: Tips til selvbæring

11-04-2018 06:56, af Line Hermann Hass

For mig er der magi ved dressur, når der er lethed og samspil mellem hest og rytter, sådan fortæller Grand Prix-rytter Line Hermann Hass i sit nyeste blogindlæg på Ridehesten Junior

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kronprinsessen dansede igennem sin debut (video)

12-09-2020 16:43, af Kristine Ulsø Olsen

H. K. H. Kronprinsesse Mary havde i dag sin stævnedebut i Frederiksværk, og hvilken debut det blev. Med over 72% red Kronprinsessen sig direkte ind i placeringerne blandt flere beridere

Ejer til aflivet hoppe i Holbæk: Det er jo sindssygt

14-09-2020 16:40, af Marie Helene Rigård Rohleder

I fredags på Holbæk Rideklub blev den drægtige Ågerupgårds Carli aflivet som følge af voldsomme skader i endetarmen. Skader som ikke er opstået naturligt. Ridehesten.com har talt med ejeren Stina Myrholm, som gennemlever sit livs ondeste mareridt 

DRF siger farvel til holdleder Helle Krasnik Trolle

15-09-2020 11:40, af Annika Knudsen Lorentsen

Pr. dags dato har Dansk Ride Forbund valgt at afslutte samarbejdet med den nuværende holdleder for seniorlandsholdet i dressur, Helle Krasnik Trolle, som fratræder stillingen med umiddelbar virkning

Drægtig hoppe skudt af jæger: Sådan forløb sagen

15-09-2020 15:50, af Annika Knudsen Lorentsen

For knap et år siden berettede vi om, at avlshoppen Calicia Møgelvang blev skudt på sin egen mark af en jæger. Her et år efter er det en nedtrykt hoppeejer der står tilbage med en meget lille sum penge i erstatning for den hoppe han var meget glad for

Kan du genkende mulig gerningsmand?

16-09-2020 14:05, af Marie Helene Rigård Rohleder

Politiet har offentliggjort overvågningsbånd fra Holbæk Rideklub, hvor fjordhesten Ågerupgårds Carli blev aflivet i fredags på grund af voldsom mishandling. Politiet beder offentligheden om hjælp til at identificere manden 

Drægtig hoppe aflivet efter mulig dyremishandling

12-09-2020 14:31, af Marie Helene Rigård Rohleder

Politiet efterforsker en forfærdelig sag om mulig dyremishandling fra Holbæk Rideklub, hvor en drægtig hoppe fredag morgen blev aflivet som følge af voldsomme skader 

Kronprinsesse Mary til start i Frederiksværk

12-09-2020 09:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

I dag rider H.K.H Kronprinsesse Mary to klasser ved dressurstævnet i Frederiksværk Rideklub. Hun deltager med Wasabi OLD, som har været redet af Nanna Merrald fra Blue Hors, og Edelman

Vandt championatskvalifikation efter 4 mdr. i sadlen

15-09-2020 12:39, af Annika Knudsen Lorentsen

I starten af 2019 forelskede Iben Østergaard sig i hesten Elversøes Jason, og derfor blev han hendes. Inden hun kunne begynde træningen af ham brugte hun måneder på sin PhD-afhandling i USA, men på trods af kun få måneder i sadlen på ham, lykkedes det Iben at vinde championatskvalifikation for 4-års heste i Frederiksværk

Også Isabell Werth rider på Sezuan-afkom

14-09-2020 13:47, af Thomas Bach Jensen

Dressursportens ukronede dronning, tyske Isabell Werth, der har vundet flere internationale mesterskabsmedaljer end nogen anden, er nu også faldet for et afkom efter DV-hinsten Sezuan, en sort skønhed ved navn Joshua

Anna Kasprzak gravid

10-09-2020 12:14, af Britt Carlsen

OL-rytter Anna Kasprzak er gravid med barn nr. to. Hun har termin til marts næste år, så OL-kvalifikationen er fortsat indenfor rækkevidde