Optimering af rytteren: Kom godt fra start

26-06-2020 11:44

Langt om længe er der kommet gang i stævnerne igen, og nu skal der vises og konkurreres igen, men pas på, at du ikke vil det hele lidt for hurtigt 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når der langt om længe er kommet gang i stævnerne igen, og der nu skal konkurreres igen, må du passe på, at du ikke vil det hele lidt for hurtigt. Det kan give en stor risiko for, at det måske ikke lige går, som du håber – og dermed giver en knap så god start til at bygge videre på

 

Mentalt

Der kan helt naturligt være mange følelser i spil, når man har savnet noget, og glæder sig til at komme i gang igen. Når så muligheden kommer igen, så har man typisk en forestilling og håb om, hvor godt det bliver med både præstationen og oplevelserne, men:

  • Hvis vi er lidt for spændt, kan der meget let opstå frustrationer og irritationer.
  • Hvis vores hjerne bliver lidt i tvivl, om vi kan det, som vi har sat som målsætning eller håber/ønsker, vil der bevidst eller ubevidst opstå usikkerhed, og dermed nervøsitet.
  • Hvis vi har svært ved at acceptere ”fejl”, vil vores hjerne ”frygte det”, og det vil typisk påvirke vores præstation negativt.
  • Hvis vi forventer mere end vi eller ponyen/hesten kan i øjeblikket, er der stor risiko for skuffelse, og det vil vi typisk bevidst eller ubevidst flytte med os til næste stævne.   

Undgå at gøre det svært for dig selv – brug starten til at opbygge kompetencer og robuste fundamenter. Det skaber ro i hovedet og overskud til endnu mere udvikling for både dig og ponyen/hesten.

 

Hjælp dig selv og ponyen/hesten til at komme godt i gang, og få en god start på stævnerne

  • Giv dig selv og ponyen/hesten lidt tid til at tilvænne jer til stævnerne og konkurrenceformen igen.
  • Lav en god realistisk plan og målsætning for de stævner, som du ønsker at deltage i.
  • Undgå at drøne rundt fra stævne til stævne uden at have helt klare definerede målsætninger. Hvilket udbytte ønsker du dig: Går du efter at prøve noget af, eller efter et bestemt resultat ?
  • Del stævnerne op i hoved- og delmåls stævner, så du opbygger stævnerne med delmålene til at finde formen frem mod dine hovedmål. Alle stævner skal ikke være hovedmål.
  • Start hellere et niveau lavere i dine første stævner, end dit sidste stævne inden coronaen – så du stille og roligt opbygger robuste fundamenter til at bygge videre på.
  • Opbyg dit niveau ud fra et ”trappe-princip”, så du først tager et ”step op” efterhånden, som du skaber erfaringer, udvikling og kompetencer.
  • Tænk ikke på hvad andre tænker om dine planer eller præstationer – brug de første stævner til at finde dit eget og ponyen/hesten’ niveau.
  • Lav klare aftaler med din/dine hjælpere, så alle er afklaret med deres opgaver – uanset hvor mange gange I har gjort det tidligere, så er det godt at gennemgå og få opfrisket.

Jeg har fuld forståelse for, at det kan være lidt svært at have ”is i maven” og at tage det stille og roligt i starten – men ovenstående områder hjælper dig både nu og fremadrettet til at få skabt gode oplevelser samt at skabe en god viden til at arbejde videre på.

 

Det er helt ok at drømme om gode oplevelser og præstationer – men det er bedre at være rationel, realistisk og målrettet i sin tankegang.   

Gennem mange år, hvor jeg har hjulpet sportsudøvere, har jeg ofte mødt udøvere, som havde lidt for travlt med at komme i gang igen og med at vise, hvad de kan, f.eks. efter en skadespause eller sommer-/vinter-pause.

Man kan være så opsat og glad for at komme i gang igen, at man ”helt snubler over sine egne ben”, fordi man bare glæder sig så meget. Dermed kan man helt overse, at man har mistet nogle kompetencer i pausen. Det kan desværre resultere i skuffelser. 

 

Følelserne

Hvis følelserne overtager lidt for meget, er der en stor risiko for at man glemmer en realistisk og ydmyg tilgang til tingene og en god forståelse af, at den rytme som man tidligere har haft lige skal genopfriskes, og at man typisk ikke kan gå ind og præstere optimalt de første gange efter en længere pause.

Man kan bl.a. mangle noget af ”skarpheden” og ”overblikket når man bliver presset” eller ”detaljerne”  samt ”koncentrationen over længere tid”. Alt det, som man havde opbygget over en længere periode inden pausen, skal genopfriskes igen. 

 

Undgå skuffelser - og at tage chancer

Med en rolig og afklaret start på stævnerne, hjælper man ikke kun sig selv men også ponyen/hesten – så begge får gode oplevelser og stille og roligt finder rytmen igen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det skaber ”ro på” og tryghed, når man ikke forventer eller presser lidt for meget. Dette giver et bedre overblik til at gøre det, som man ved, at man kan.

I corona-pausen har der været optimale muligheder for både at optimere sig til endnu mere udvikling eller at få håndteret nogle udfordringer, der kan være begrænsende for udviklingen, til stor fordel for både rytteren, ponyen/hesten samt ridningen - ved f.eks.:

  • Opstart eller optimering af styrketræning, udstrækning og kondition.
  • Optimering af de basale behov som kost, væske, søvn, planlægning osv.
  • Tanker og en realistisk planlægning om, hvad man gerne vil opnå, og hvordan.
  • Gode samtaler med træneren om muligheder og måske nye trænings-initiativer.
  • Evaluering på om man har fået det ønskede udbytte ud fra ponyen/hestens og rytterens niveau – hvis ikke, så er det vigtigt at ændre på noget af det, som man gør.  
  • Optimering af sit team, f.eks.: Forældre, hjælpere, trænere – så der er klare aftaler om, hvad der kan hjælpe til de bedste præstationer og bedste oplevelser. 
  • Test-ridninger for at holde konkurrence-formen ved lige for både rytter og ponyen/hesten.
  • At få skabt nye mentale kompetencer med hjælp fra en mentaltræner

Hvis du har arbejdet med ovenstående områder i corona-pausen, har du skabt nogle rigtig god fundamenter til endnu mere god ridning, udvikling, gode præstationer samt gode oplevelser.

Hvis du ikke lige har ændret på noget eller ikke har lavet ekstra tiltag, eller måske har du været ”faldet lidt ned i et hul”, pga. at det hele var lidt uoverskueligt – så kan du bare starte med optimeringen nu.

Fokuser IKKE på det, som du ikke har gjort – men fokuser på alle de muligheder, som du har og kan gå i gang med fra nu – til stor fordel for både dig selv, ponyen/hesten samt udviklingen.

 

Evaluer efter dine stævner

Med en konstruktiv evaluering skaber vi god viden, som vi kan bruge fremadrettet.

Vær ærlig overfor dig selv:

  • Hvad var godt ?
  • Hvad var knap så godt ?
  • Hvad skal du ændre på til næste gang ?

Undgå at finde på forklaringer, begrundelser og undskyldninger – vores hjerne er som skabt til at søge og finde på, det kan fjerne fokus fra selve evalueringen.

 

HVIS VI ”FRYGTER” AT LAVE FEJL - VIL DET FJERNE FOKUS FRA ALT DET VI VED AT VI KAN.

RIGTIG GOD START PÅ STÆVNERNE, UANSET OM DU ER KOMMET LIDT I GANG, ELLER SNART SKAL TIL DIT FØRSTE STÆVNE.  

 

På min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK kan læse mere om optimering, som både kan hjælpe til udvikling, eller til håndtering af udfordringer.

 

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering

Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen