Omdiskuteret FEI-regel i spil

10-04-2024 10:04

Anja Hegstrup

Reglen, der blev anvendt ved weekendens CDI-stævne i Terranova, rejser interessante spørgsmål om retfærdighed i udregningen af resultater

Jennifer Williams med Joppe K og hendes træner Oded Shimoni. Foto: Ridehesten.com/Anja Hegstrup

Det var i fredagens CDI3* Grand Prix, at FEI reglen om, hvordan vinderen af en klasse bliver fundet kom i spil, i det tilfælde at første, anden og evt. trejdepladsen opnår samme resultat. Jennifer Williams på den 10-årige Joppe K e. Harmony's Rousseau/Santano og Marcus Orlob på den 10-årige hoppe Jane e. Desperado/Metall stod efter deres ridt fuldstændig lige med 1611 point. Normalt ville vinderen blive fundet ved hjælp af en såkaldt median score, hvilket betyder, at man oprangerer hver af de fem dommeres givne procenter efter den laveste først og højeste til sidst. Derefter tager man simpelthen den midterste som værende det gældende endelige resultat. Havde man gjort dette, ville Marcus Orlob og Jane have været vindere af Grand Prixen. I det omtalte tilfælde brugte man i stedet en ret omdiskuteret FEI-regel, hvor hver enkelt dommers resultat bliver rundet op eller ned. Ved at bruge denne metode blev vinderen af klassen nu i stedet Jennifer Williams på Joppe K.

Ingen af de to ryttere kommenterede efterfølgende på afgørelsen, men det gjorde til gengæld en af de fem dommere, som udtalte: – Dommernes beslutninger betyder ikke noget, hvis resultaterne ændres på en måde, som ikke er tilsigtet af os. Hvilket jo har sin rigtighed. En anden official havde endvidere en ganske vigtig pointe: – Overvej lige hvis dette f.eks. sker under OL eller et andet mesterskab - hvem vil acceptere det?

Reglen har været kritiseret i flere år, da der jo er en reel risiko for et uretfærdigt slutresultat. Jennifer vandt således klassen med 70,044 % og henviste Marcus til andenpladsen med 70,043 %. Ved anvendelse af median scoren havde resultatet set anderledes ud med 69,789 % til Jennifer og 70,217 % til Marcus, som dermed ville have været vinder af klassen.