Merrald nr. 2 i Aachen CDIO5* Kür

02-07-2023 14:41

Thomas Bach Jensen

CHIO Aachen: Nanna Skodborg Merrald, regerende danmarksmester og nr. 4 på verdensranglisten, har i den grad redet sig ind i verdenseliten med Blue Hors Zepter i denne weekend

Med en fjerdeplads i Grand Prixen og en tredjeplads i Grand Prix Special red Nanna Skodborg Merrald 15-årige Blue Hors Zepter e. Blue Hors Zack/ Wolkentanz II ind på dressurstadion i Aachen i dag efter en rigtig god opvarmning. De var klassens sidste ekvipage og skulle i ilden lige efter verdens mest vindende ekvipage, tyske Jessica von Bredow-Werndl og Dalera, som nåede de magiske 90%.

Selv om man ret tidligt i programmet kunne ænse, at Zepter havde knapt så meget energi og lethed over sig som i Specialen, så leverede ekvipagen det ene højdepunkt efter det andet med deres superpræcise galoppirouetter og piaffer som absolutte glansøvelser i takt til en flot kürmusik og en høj sværhedsgrad.

Nanna har i denne uge for alvor redet sig ind i verdenseliten med Zepter, og dommerne har kvitteret med at belønne den danske ekvipages pragtpræstationer. I dag blev det til endnu en personlig rekord med 88,730% i küren, hvormed hun lagde de stærke englændere Charlotte Dujardin og Charlotte Fry bag sig og kun blev overgået af Jessica von Bredow-Werndl.

Jeg vidste hjemmefra, at hvis jeg red mit allerbedste, så kunne jeg blande mig i toppen, men at komme på podiet to gange med Zepter er mere, end jeg havde drømt om. Han har så stort et hjerte, og han er med mig hele vejen og gør sit ypperste. I Grand Prixen red jeg konservativt, men selv i Specialen, hvor jeg begyndte at lægge mere pres på ham, var han helt med mig. Jeg har ikke helt fundet grænsen endnu, men vi har ikke set det bedste af Zepter endnu, forsikrede Nanna på pressemødet efter klassen.

Tre danskere i küren

Dansk dressur har været forbilledligt flot repræsenteret ved CHIO Aachen og havde fuld plade med tre danske ryttere i søndagens kür, hvor Carina Cassøe Krüth og 12-årige Heiline’s Danciera e. Fürstenball/ De Niro (opdr. Stald Heiline) var første dansker på banen. Carina red ind på og ud af banen til Justin Timberlakes monsterhit Rock your body i en pop-ensemble til en teknisk svær kür med flotte linjer og svære overgange, bl.a. med seriechangementer på buet spor og skift mellem toere og ettere. Danciera fejlede ikke med sin letfodethed, smidighed igennem kroppen og mange højdepunkter i dag i passage, galoppiruetter og skridtøgning. Desværre indløb der en fejl i de sidste etterchangementer, inden ekvipagen sluttede fremragende af og endte på 81,975% og en ottendeplads.

Hun blev tæt efterfulgt med 81,670% af Andreas Helgstrand og 9-årige Jovian e. Apache/Tango, der ligeledes leverede en høj sværhedsgrad. Jovian må uden tvivl være den hest i international dressur, der kommer mest af jorden og går med den største balance og rummelighed i trav, og det afspejler sig også i dommernes karakterer for fri trav og travtraversader, hvor hesten går med imponerende skulderfrihed, overtrædning og op-ad-bakke-tendens. Sværere har Jovian det med skridt og piaffe, men her i Aachen har vi set, at Andreas har fået forbedret piaffen ved den blot 9-årige hingst.

Englænderne lige i nakken

Gårsdagens afslutning på holdkonkurrencen blev som den individuelle top-tre i dag med rækkefølgen Tyskland, Danmark og England, og nøjagtigt som ved VM i 2022 puster englænderne fortsat danskerne tæt i nakken. Tidligere altvindende Charlotte Dujardin, der i lighed med Jessica von Bredow-Werndl er kommet tilbage fra barsel, rider nu den 10-årige Imhotep, der er søn af holdkammeraten Charlotte Frys Everdale. På pressemødet efter küren fortalte Dujardin lidt om managementet af den varme vallak Imhotep, og det omfatter bl.a., at den går på døgnfold, hvilket kan give lidt udfordringer til store stævner, hvor den ikke bare kan slippes fri. Ikke desto mindre leverede Dujardin en kür i meget høj sværhedsgrad og til musikken fra Valegros kür. Faktisk begynder Imhotep at have flere lighedspunkter med Valegro som bl.a. den konstante samlingsgrad med bagbenene under sig, hvilket giver den styrker i de samlende øvelser men også i meget flotte og gennemsprungne changementer. Det blev i dag til 88,415% og en tredjeplads.

Desværre for Charlotte Fry og 14-årige Everdale, der leverede en kür med høj sværhedsgrad og meget svære detaljer med skarpe overgange, fik de en misforståelse i den svære overgang fra øget galop ind i piaffe-pirouette og havde ingen jokerline derefter. Everdale, der momentvis gik meget bag lod, var Frys OL-finalist, mens hendes VM-guldpartner var Glamourdale. Mon hun har verdensmesteren parat til EM? I dag blev det til 87,515% og en fjerdeplads.

Stærk tysk trio
Sjettepladsen blev i dag besat af tyske Frederic Wandres med 13-årige Blue Tooth e. Bordeaux/ Riccione, der leverede en flot udført kür, om end rytteren i dag forekom lidt stor til hestens knappe front og manglende op-ad-bakke-tendens. Ikke desto mindre mange fine højdepunkter og stor præcision. Det gav i dag 84,480%.

En af de højeste sværhedsgrader i küren var femtepladsens Isabell Werth leveringsdygtig i. Werth præsterede i vanlig stil uhørt præcision, men det er som tilskuer til tider svært ikke at tænke, at denne rytter bliver overscoret. Hendes 13-årige Quantaz e. Quarterback/ Hohenstein har flere svagheder som bl.a. skridten, hvor den samlede skridt trods katastrofal udførelse høstede 6,2 point, ligesom hesten også sprang i en changementserie. Den tyske dommer ved C hev ekvipagen en plads op ved at give uhørt meget for sværhedsgrad. Det blev i dag til 84,840%.

Jessica von Bredow-Werndl og den 16-årige trakehnerhoppe TSF Dalera BB e. Easy Game/ Handryk er ubestridt den stærkeste ekvipage i verden lige nu, selv om danske og engelske ryttere leverer konkurrence til målstregen. Ekvipagen leverer særdeles høj sværhedsgrad i deres smukke kürprogram i et kabaret-pot pourri til melankolsk musik af Edith Piaffe med klassikere som Je ne regrette rien og Padame. Igen en tysk rytter, der kan eksekvere afsindig stor præcision, hvor alt passer til musikken. Bredow-Werndl fik for sin kür, hvor Daleras glansøvelse piaffe spiller en enorm rolle, intet mindre end 90,820%.

Klassens resultat.

Stævnets start - og resultatlister.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner