Ligger din sadel, som den skal?

06-09-2023 09:34

Trine Askjær-Jørgensen

I et stort tema i Ridehesten september sætter vi fokus på sadler og sadeltilpasning. Vi har snakket med flere forskellige sadelmagere og sadeltilpassere, så du kan blive klogere på, hvad der er op og ned i forhold til et af ridesportens absolut vigtigste stykker udstyr

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sadlen er sammen med trensen med til at danne bindeleddet mellem hesten og rytteren. Den blev oprindeligt opfundet for at forbedre rytterens komfort og sikkerhed samt fordele rytterens vægt over et større område af hestens ryg – formål den også tjener i dag.

Sadlens funktion er ikke blot at gøre det nemmere for rytteren at sidde og indvirke korrekt på hesten, men også at sikre hesten fri bevægelighed, og derfor må sadlens kvalitet og tilpasning ikke undervurderes. I et stort tema i magasinet Ridehesten september 2023 giver vi dig derfor et dybere indblik i sadler og sadeltilpasning.

Netop sadlens tilpasning til hesten er afgørende, for forskning har de seneste år vist, at en dårligt tilpasset sadel kan forårsage mange problemer i hestens krop, lige fra slidmærker i pelsen til lokale smertepunkter, ømhed og stivhed eller svind af musklerne. Omvendt ved man også, at hest og rytter præsterer bedre med optimalt tilpasset udstyr, heriblandt sadlen.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Sadler fås i mange farver, former og priser og er et uundværligt stykke udstyr i ridesporten. Vi har derfor snakket med flere forskellige sadelmagere og sadeltilpassere på markedet, så du har mulighed for at danne dig dit eget indtryk og tage den viden, du kan bruge til lige dig og din hest.

  • Ingdam’s tager emnet "Hvor sadlen skal ligge?" op. Ridehestens eksteriør har ændret sig i takt med, at man har avlet efter større og anderledes bevægelser. Det har en konsekvens for, hvor sadlen skal ligge på hesten, og for vigtigheden af en korrekt tilpasset sadel.
  • Anette Lunddahl og Aviar Saddles: Vigtigheden af en korrekt tilpasset sadel. Det er altafgørende, at sadlen ligger korrekt for, at hesten kan yde optimalt. Bliv klogere på mulighederne for at tilpasse sadler.
  • Sadelmager Birgitte Funder kommer i artiklen "Sadelmagerens kæpheste" med sit bud på en række fokusområder, du bør have styr på i forhold til din sadel. Det gælder bl.a. management, udstyr mv. 
  • Sadelmager Jan Guldborg tager i artiklen "Hest og rytter skal passe sammen" udfordringerne hos både ponyryttere og i skiftet fra pony til hest op. For her er flere faktorer, man skal være opmærksom i forhold til sadlen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Abonnement eller bare et enkelt magasin?
Husk at du både kan købe magasinet Ridehesten på abonnement, men også i løssalg, hvis du bare vil have det enkelte magasin for at læse nogle specifikke artikler.

På vores webshop finder du altid de seneste 12 magasiner, og her kan du også bestille september-magasinet, så du kan få det leveret hurtigst muligt.

Du kan også tegne abonnementer af forskellige varigheder – fysiske som digitale – så du får magasinet leveret hver eneste måned og dermed holder dig opdateret på hesteverdenen.

Du kan selvfølgelig også læse magasinet online, hvis du tegner et abonnement.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen