Aquino og Jeanette tog forsiden

06-12-2019 12:17

For 20 år siden prydede den nykårede vinderekvipage af dressurchampionatet for 4-års, Aquino og Jeanette Sund, forsiden af magasinet Ridehesten. Hvad der sidenhen blev af denne ekvipage, hvar vi snakket med Jeanette Sund om

Copyright Ridehesten.com
Redaktør Britt Carlsen havde lavet denne profilartikel over vinderen af DRF's championatsfinale for 4-årige dressurheste.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Historien bag Aquino e. Akinos/Caretino er, at han er tyskfødt holstener og indkøbt som føl af hingsteholder Jørgen Steen Jensen, Højagergaard. Han blev også udtaget til og fremstillet ved Dansk Varmblods hingstekåring i Herning i 1998, hvor han dog ikke blev kåret. Som et kuriosum fortæller Jeanette, at Aquinos mor flere år senere fik en søn kåret som reservefløjhingst i holstenerforbundet - en springhingst.

Senere i 1998 kom Jeanette Sund og hendes mand, berider Jesper Bæk, hjem fra et 1-årigt arbejdsophold i USA, og de så Aquino hos Jørgen Steen Jensen. I artiklen fra 1999 fortælles det, at Jeanette egentligt var på udkig efter heste til amerikanske kunder og besluttede sig for at købe den lille, ranglede 3-års hingst for at beholde den til sig selv. 

Året efter var det så, at parret vandt 4-års championatet blandt flere avlshingste, og de eneste 10-taller, der blev givet i den finale, blev givet til Aquino – intet mindre end fire 10-taller, og i Ridehesten beskrives han som en særlig hest med udstråling, gålyst og gangartskapacitet til overmål.

Efter championatssuccesen fortsatte Jeanette med at uddanne Aquino og konkurrerede ham op igennem klasserne helt op til Grand Prix og var to gange til start ved DM. I perioden 2008-2011 havde ekvipagen 10 internationale Grand Prix-starter, der omfattede World Cup-kvalifikationer i Lipica og Nowa Wiés samt starter ved CHIO Rotterdam og CDI-stævner i Stadl Paura, Mariakalnok, Bremen, Oslo og København.

Copyright Ridehesten.com
Jeanette Sund og Aquino i Rotterdam. Foto: Privat.
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Desværre blev han skadet i 2011, og selv om han kom sig, kunne han ikke holde i genoptræningen, så derfor valgte vi at pensionere ham. Efter at have nydt sit otium i blot to år, stod han pludseligt på folden med et brækket ben. Det var forfærdelig trist, men både Jesper og jeg nåede at tage afsted med ham, inden aflivningen, fortæller Jeanette.

I tiden efter Aquino har Jeanette, der er kemi-ingeniør, fortsat med at finde ungheste for at ride dem op til højeste niveau, og at det er allerede lykkedes med et par stykker. Hun købte trakehneren Kaiseradler e. Van Deyk/Gajus af Jørgen Steen Jensen, da den var 5 år gammel. Han er helbror til de to kendte tyske hingste, Kaiserkult og Kaiserdom.

– Han har bare et kæmpestort hjertebare, det mest fantastiske sind og gør sit bedste for mig, så han er faktisk nået hele vejen, siger Jeanette.

Hun har med Kaiseradler vundet dansk trakehnermesterskab og har også redet Grand Prix de seneste par år og med flere internationale starter. Udover den 12-årige trakehnervallak, har hun også den 9-årige DV-hest Rafalou e. Skovens Rafael/Ferro (opdr. Anne Rasmussen), der har været til start i international lilletur i Polen et par gange og har nu debuteret i S med 70,658% i Intermediaire II.

– Jeg er så glad for mine heste, så jeg sælger sjældent, og egentligt har jeg ikke brug for to Grand Prix-heste, men det er også fedt at have en fuldt uddannet og en, der stadig er under uddannelse, slutter Jeanette.

Copyright Ridehesten.com
For 20 år siden havde du måske dette magasin liggende derhjemme - dengang prydede Jeanette Sund og Aquino forsiden.
Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen