Hvordan udfører man egentlig en piaffe?

07-06-2012 07:38

Maja Golles

Piaffe er en af dressurens allersværeste øvelser og ofte debatteres dens kvalitet både blandt ryttere, dommere, beridere og tilskuere i forbindelse med de store internationale stævner
Copyright Ridehesten.com
Engelske Laura Bechtolsheimer og dansk varmblodshesten Mistral Højris e. Michellino/Ibsen (opdr. Betty Rasmussen) i en forbilledlig piaffe under EM i Windsor 2009. (Foto: Ridehesten.com).

Piaffe er en travagtig bevægelse på stedet, hvor hesten flytter mere vægt over på bagbenene. Haserne bøjes, forbenet hæves, så underarmene kommer så tæt på vandret som muligt, mens bagbenet løftes til ca. midt på kodeleddet på det andet bagben. De diagonale benpar flyttes i en totaktet bevægelse, mens punktet mellem hestens ører er det højeste. Der forlanges fra 12 til 15 trin i en piaffe, som skal være på stedet med en fremadgående tendens. Det er tilladt, at hesten samlet træder fra en til to hovbredder frem. I fx Intermediaire II, hvor der kun forlanges 8-10 trin, må hesten derimod samlet træde op til en meter frem. Indlæringen af piaffe kan opdeles i tre trin: 1) Arbejde fra jorden uden rytter, 2) arbejde fra jorden med rytter og 3) arbejde udelukkende ved hjælp af rytterens egen indvirkning. Den nævnte rækkefølge er medvirkende til, at hesten lærer at piaffere på en nænsom og systematisk måde. Læs mere om, hvordan du og hesten kan blive gode til at piaffere med gode råd fra Hasse Hoffmann i Ridehestens juninummer. Her giver amerikanske Günter Seidel, spanske Juan Manuel Munoz Diaz og danske Anna Kasprzak også deres bud på, hvordan den perfekte piaffe fungerer, ligesom de deler ud af deres personlige oplevelser med øvelsen.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen