Hvordan sikrer vi sporten?

19-12-2023 09:37

Trine Askjær-Jørgensen

Hestebranchens professionelle netværk, EquiLink, tager nu emnet "Hvordan sikrer vi, at vi må bruge vores heste i sporten om ti år?" op i en paneldebat den 6. januar 2024. Læs mere om arrangementet og tilmeld dig her

Copyright Ridehesten.com
Tina Bjerregaard. Foto: Privat

Operation X har rusket op i hestesporten. Debatter og meninger er buldret frem på de sociale medier, i foreningerne, rideklubberne og på staldgangene, og tidligere på året udkom en kritisk udtalelse fra Det Dyreetiske Råd om brug af heste i sport. Ingen i branchen er i tvivl om, at det haster med handling, hvis vi vil sikre, at hestesporten har en fremtid. Alle i hestesektoren har en interesse heri; eliten, foreningerne, erhvervet og bredden.

Den stigende samfundsmæssige bekymring om brugen af heste i sporten skaber pres på snarlige løsninger, og branchen og hestefolk venter på initiativer til forbedringer. Tina Bjerregaard, direktør i EquiLink, hestebranchens professionelle netværk, er lykkedes med skabe rammerne for en kommende faglig debat med deltagelse af et stærkt panel fra sporten og branchen samt politisk side. I blandt paneldeltagerne er bl.a. dyrlæge Mette Aarup, formand for Tougaard Rideklub Anne Stampe Olesen og formand for Det Dyreetiske Råd Bengt Holst, som alle er kendte og anerkendte repræsentanter på hvert deres felt.

Initiativet er taget ud fra ønsket om i fællesskab at arbejde hen imod fremtidige løsninger. Hestesporten er en unik sportsgren, der bringer meget godt med sig, på hobbyplan, på professionelt plan og alt derimellem. På tværs af alder, fysisk og psykisk formåen og sociale skel gør den en kæmpe forskel for så mange; en sund fritidsinteresse for børn, unge og voksne, helende relationer for stressramte, udsatte og mentalt udfordrede sjæle, styrkende for handicappede, ledelsescoaching, elitesport, og ja – også ”bare” en masse glæde og sund motion.

– Det er store udfordringer, vi står med lige nu. Derfor er forståelse og fællesskab i hestebranchen vigtigere end nogensinde. Jeg tror på vigtigheden af at stå sammen og omfavne forskellighed for at komme videre herfra i søgen efter løsninger, der sikrer, at vi fortsat må bruge vores heste i sporten. Vi behøver ikke at være enige, men vi skal have et samlet overblik og forståelse for nuancerne. Derfor ser jeg paneldebatten som et vigtigt skridt på vejen mod en fælles indsats, udtaler Tina Bjerregaard, som initiativtager og direktør i hestebranchens professionelle netværk Equilink, men også som rytter, hesteejer, avler, staldmester, træner, instruktør, konsulent og erhvervsaktiv ejerleder i hestebranchen i mere end 20 år.

Copyright Ridehesten.com
Tina Bjerregaard. Foto: Privat

Paneldebatten afholdes i Roskilde på Tekniske Skole, Ledreborg Allé 50, 4000 Roskilde.

Foruden overskriften for paneldebatten er oplægspunkterne:

  1. Hvilke initiativer arbejder de ledende organisationer med for at skabe de nødvendige kulturændringer i praksis?
  2. Nuancerne i synet på, hvad der skal til for, at en eventuel lovmæssig regulering ikke forhindrer fremtidig brug af heste i sport?
  3. Hvad handler hestevelfærd om under brug af heste i sport?
  4. Hvordan oplever andre udefra vores branche, sektor og sport?
  5. Hvilken rolle spiller disruption og bred meningsdannelse for den politiske opbakning til den etablerede hestesektor?

Paneldebatten henvender sig til alle aktører i sporten lige fra Dansk Ride Forbund, avlsforbundene, ryttere og hesteelskere og til de omkringliggende erhverv – uden dem ville det være umuligt at holde hest i det hele taget.

Opfordringen er i fællesskab at arbejde hen imod løsninger, der passer på vores heste og alt det, vi har sammen med dem, i respekt for forskellighed og ambitionsniveauer.

– Jeg håber, at hestesportens organisationer og branchen som helhed er interesserede i at bakke op og deltage i paneldebatten. Heldigvis er interessen stor, og opbakningen positiv, fortæller Tina Bjerregaard, der ser frem til saglig og faglig debat i Roskilde den 6. januar 2024. Deltagelse kræver forudgående tilmelding, desuden arbejdes henimod, at debatten bliver streamet.

Mere information og mulighed for gratis tilmelding findes her: https://equilink.dk/paneldebat/

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner