Anna Pørtner
I forbindelse med Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning blev der i dag afholdt en paneldebat med overskriften: "Kan unghesten trives som konkurrencehest?". Panelet bestod af berider og dressurrytter Karin Nissen, berider, dressurrytter og -dommer, Mette Svare Ehlers, berider, springrytter og bestyrelsesmedlem i DR-IF, Maria Bjørnkjær Asferg samt formanden for Dansk Ride Forbund (DRF), Kimi Nielsen.
Debatten blev modereret af dyrlæge og international dressurdommer Hans-Christian Matthiesen, som havde forberedt spørgsmål til de fire debattører på baggrund af en forudgående telefonsamtale, hvor de hver især har fået mulighed for at gå endnu mere i dybden med emnerne. Samtalerne kan høres i podcasten Uanvendelig eller ridehest, hvor de medvirkende deler deres tanker og refleksioner forud for debatten. Hans-Christian brugte samtalen til at skræddersy spørgsmål, der tog afsæt i deltagernes egne erfaringer og udfordringer i arbejdet med ungheste, hvilket hav debatten en særlig praktisk og relevant vinkel.
Fokus på hestevelfærd og fremtidens konkurrenceformater
Kimi Nielsen lagde ud med at understrege rideforbundets ansvar for at sikre, at sporten udvikles på en måde, der sætter hestevelfærd i første række. Hun gjorde det klart, at DRF skal være modige nok til at justere konkurrenceformater og reglementer, så de understøtter en langtidsholdbar ridesport:
– Vi skal tænke kreativt og udfordre de nuværende rammer for unghestekonkurrencer, så sporten bevæger sig i den retning, vi ønsker. Det handler om at finde den rette balance mellem ambitioner og dyrevelfærd, så vi kan sikre sunde og glade sportsheste i mange år frem, sagde Kimi Nielsen og tilføjede, at international inspiration også kan spille en vigtig rolle i udviklingen af bedre konkurrenceformater for unghestene.
Springhestens udvikling i fokus
Maria Bjørnkjær Asferg delte sine betragtninger om udviklingen inden for springsporten og springhestene generelt. Hun fremhævede, at der er kommet mere fokus på hestens evne til at løse opgaven på en simpel måde, frem for blot at imponerede med store og voldsomme spring:
– Vi kigger mere mod udlandet og ser mere og mere en tendens til at prioritere kloge og rationelle heste, som naturligt klarer opgaven, frem for de heste, der springer mest spektakulært. Det betyder også, at vi som ryttere må være endnu mere opmærksomme på at give hestene den rette træning og de rette betingelser for at udvikle sig korrekt, sagde Maria.
Maria påpegede også fordelene ved de friere rammer i springsporten, hvor rytterne i højere grad har mulighed for at tilpasse udstyret efter hestens behov, og ikke efter de respektive regler. Hun understregede samtidig vigtigheden af, at rytterne og trænerne tager ansvar for at sikre, at de valg, de træffer, sker med hestens trivsel for øje.
Hvornår er unghesten klar til store scener?
Karin Nissen delte sine overvejelser omkring at tage ungheste med til store stævner som for eksempel unghestechampionatet i Herning. Hun havde faktisk to heste kvalificeret til championatet i Herning, men hun valgte at lade dem blive hjemme, da hun ikke mente, at de var klar til opgaven:
– Jeg vurderer hver enkelt hest individuelt. Det er vigtigt ikke at lade sig rive med af ambitioner, men i stedet sikre, at hesten får en god oplevelse. En dårlig oplevelse i en ung alder kan sætte spor ind i fremtiden, og det er vores ansvar som ryttere at være tålmodige, forklarede hun.
Karin fortalte også, at hun ofte observerer, hvordan hestene reagerer i hverdagssituationer, før hun vurderer, om de er klar til at komme ud på stævnebanen. Hun påpegede, at det nogle gange selvfølgelig kan være en svær beslutning at træffe, hvorvidt man bør lade sin heste blive hjemme, men at det i sidste ende er en investering i hestens langsigtede trivsel og karriere.
Dressurens udvikling og dommernes rolle
Mette Svare Ehlers, der foruden at være berider også har siddet med ved mange dommerborde i dressur, reflekterede over, hvordan unghestekonkurrencerne i dressur har udviklet sig gennem tiden. Hun fremhævede blandt andet indførelsen af harmoni-karakteren under egnethedstest som et positivt tiltag og understregede vigtigheden af at fortsætte den gode og positive udvikling:
– Vi har allerede gjort meget for at forbedre systemet for unghestene, men der er altid plads til flere forbedringer. Vi bliver hele tiden klogere, og dommerne bliver hele tiden bedre uddannet. Det betyder, at vi kan skabe et mere retvisende billede af, hvad der kendetegner en velfungerende unghest, der har potentiale til en lang karriere.
Mette nævnte også, at ryttere og trænere kan blive bedre til at forberede deres ungheste bedst muligt på omgivelserne, så hestene bliver mere trygge i konkurrencesituationen. Hun opfordrede til, at der skabes en endnu bedre dialog mellem dommere, ryttere og trænere, så alle parter arbejder i samme retning.
Publikums inddragelse og afsluttende refleksioner
Efter paneldebatten hos de fem debattører var der mulighed for spørgsmål fra det fremmødte publikum. Her blev flere spændende emner drøftet, alt lige fra det økonomiske perspektiv i forhold til unghestekonkurrencerne, hestenes uddannelse og hvorvidt konkurrenceelementet burde nedtones, samt om der simpelthen avles for varme heste til den almindelige rytter.
Der blev også diskuteret, hvorvidt det ville være en fordel at indføre flere alternative konkurrencetyper, hvor hestens trivsel og udvikling vægtes højere end resultaterne. Her blev blandt andet brugt westernhestene som sammenligning, hvor de fra 1-2-års alderen allerede lærer at komme med ud til konkurrencer, men hvor de bliver bedømt på sind, ro og lydighed.
Debatten satte fokus på, hvordan man bedst sikrer unghestenes fremtidige trivsel i konkurrencer, og det stod helt klart, at der er et fælles ønske om at tilpasse sporten, så den fremmer både hestevelfærd og en langtidsholdbar karriere for hestene. Panelets deltagere var enige om, at der er brug for en nuanceret tilgang, hvor både sportslige ambitioner og hensynet til hestens udvikling går hånd i hånd.
I morgen, lørdag byder Hestens Værn igen til tre spændende paneldebatter. Det ene hedder "Succes i harmoni - din vej til et stærkt forbundet samarbejde med din hest", som finder sted klokken 12.00, mens den anden paneldebat hedder "Er det smerter eller adfærd?", og det bliver afholdt klokken 14.00. Alle med adgang til Hest & Rytter-messen, kan deltage i morgendagens paneldebatter.