Hvordan kan man bruge mindre boksstrøelse? (video)

22-10-2023 11:12

Mange hesteejere drømmer om at spare penge på strøelse såsom spåner og træpiller. Det kan dog være svært uden at gå på kompromis med hestens komfort, men Claus Lind mener faktisk, at han har opfundet et produkt, der kan netop dette

Copyright Ridehesten.com
Claus Lind, iværsætter bag Öllöv og LIND. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er tale om et udmugningsværktøj, kaldet LIND, der via en rist maskinelt kan frasortere det beskidte strøelse fra det rene. LIND kan efter sigende bespare en tredjedel af strøelsesforbruget og virker på alle andre typer strøelse end halm. 
Maskinen fungerer ved, at man skovler strøelsen op i risten, hvorefter det beskidte ender i trillebøren, mens det rene kommer ned i boksen gennem risten, hvorefter det blot skal fordeles ud. Altså slipper man for manuelt at foretage denne sortering, og alle kan benytte teknologien. Udmugningstiden er ca. den samme; en almen størrelse spåneboks vil med maskinen tage omkring 4-6 minutter at muge ud. 

Claus Lind, manden bag opfindelsen, udtaler, at det smarteste ved LIND er den både økonomiske og klimamæssige bæredygtighed:

– Ved 6-8 bokse vil investeringen være indtjent på et år grundet den store besparelse på strøelse. Det er ikke blevet billigere at have hest, så mange med mellemstore og store stalde vil bestemt kunne nyde gavn af dette. Desuden er der også en CO2 besparende gevinst (dog ikke udregnet), grundet det mindre strøelsesforbrug.

Copyright Ridehesten.com
Claus Lind fortæller om sin sorteringsmaskine til en besøger på messen til World Cup Herning 2023. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

En opfindelse kommer sjældent alene, og sådan er det også for Claus, der er en typisk idefyldt iværksætter. Han er nemlig en af medstiftere af Öllöv; det mærke, der producerer gummisko til fordel for stødabsorberingen hos hesten, der forbedres med ca. 10% ift. ved brug af en metalsko. Han ved ikke, hvor denne iderigdom kommer fra - han ved bare, at han brænder for at optimere og effektivisere hverdagen med hestene. Nogle gange mangler han dog det sidste skub, fortæller han:

– Jeg begyndte at arbejde med sorteringsmaskinen for fem års tid siden, men ideen blev ikke ført helt ud i virkeligheden, og der var mange tekniske problemer i starten. For et års tid siden skubbede en af mine venner til mig, hvilket fik mig til at genoptage ideen, og nu står vi her med et færdigt produkt og præsenterer til World Cup messen. Det er stort. 

Som Claus siger, kan maskinen opleves live til World Cup i Herning, hvor man kan komme forbi Ölov og Lind standen i hal M - evt. i en pause mellem søndagens internationale dressurklasser. 

Forstår du ikke helt konceptet forklaret skriftligt, så hør Claus Lind fortælle om det her - hvis du også gerne vil spare strøelse og penge:

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen