Hvordan hjælper jeg min hest med at falde til et nyt sted?

04-06-2021 11:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Så er der nyt fra Ridehestens træningsprojekt: 360 graders træning med Kitty Hawk. Det er nu et par uger siden, at Susan Kjærgård fik Kitty Hawk i træning, og arbejdet med at opbygge bedre selvbalance og få ryddet ud i signalforvirringen hos den friske hoppe er startet

Copyright Ridehesten.com
Kitty Hawk Rynkeby og Susan Kjærgård. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

360 graders træning med Kitty Hawk
I de næste seks måneder kan du gennem artikler, video, podcast og billeder på ridehesten.com og i magasinet Ridehesten følge med i videreuddannelsen af den 10-årige dansk varmblodshoppe Kitty Hawk Rynkeby e. Casir Ask/Pilaro opdrættet af Vibeke Jørgensen på Fyn. Kitty er ejet af Stine og Tilde Remmer fra Nordsjælland. 

Og gennem hele projektet bliver hun redet og trænet af springrytter og træner Susan Kjærgård fra Blue Berry Hill. 

Her fortæller Susan Kjærgård om de første to uger, hvor hun har haft Kitty i træning: 

De første to uger af Kittys træningsophold i det jyske er gået, og hun er ved at være faldet lidt til på Haugevejens Hestecenter.

Magasinet Ridehesten juni-nummeret er udkommet, og her kan du læse dyrlæge og kiropraktor Marianne Dahl-Jensen og min egen analyse og vurdering af Kitty. 

Tryk her og køb magasinet - så du kan være med helt fra starten. 

Som beskrevet i Ridehestens juni nummer, så kan Kitty løbe for meget mellem springene og indimellem koge over og udvise stejleadfærd. Dette ligger der både en læringsmæssig og fysisk årsag bagved. 

Hun løber, fordi hun mister balancen, og når man vil gen-balancere hende, har hun ikke en klar nok respons på den anholdende hjælp. Hun spænder op for anholdning på tøjlen, hvilket vedligeholder hendes ubalance og på den måde fortsætter spiralen og det høje tempo.

Copyright Ridehesten.com
Kitty Hawk Rynkeby og Susan Kjærgård. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Derfor skal træningen have fokus både på den direkte signalindlæring (som du kan læse meget mere om i Ridehestens magasin som udkommer i juli) og på at hjælpe hendes krop til en anderledes fysisk balance. 

Tryk her og tegn abonnement på Ridehesten - Så kan du følge Kittys vej til springbanerne. 

Som dyrlæge og kiropraktor Marianne Dahl-Jensen fra Equimove beskrev i juni nummeret af Ridehesten, er der brug for at ændre lidt på Kittys muskelsætning, hvor nogle muskelområder skal aktiveres mere, mens andre områder skal afspændes og arbejde mindre.

Kitty har fået en kiropraktisk behandling af Marianne Dahl-Jensen, og jeg har sat ind med mange stabiliserende og afspændende staldgangsøvelser, som du kan læse mere om i de kommende numre af magasinet Ridehesten. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Susan Kjærgård

For at hestens fysiske krop kan afspænde og for, at hesten mentalt kan optage og lagre læring, er der nogle generelle grundforudsætninger som skal være i orden, for at kunne skabe et sundt basisfundament.

De nødvendige grundforudsætninger for et sundt basisfundament er:

  • Tryghed i miljøet
  • Tillid mellem hest og træner/rytter
  • Fysisk velbefindende

Det er disse grundforudsætninger, vi har fokuseret på her i starten af forløbet. Jeg har blandt andet trukket Kitty i skridt rundt på hele ejendommen, for at hun ved, hvad der findes bag hvert et hjørne og hver en busk. Det er en væsentlig faktor for læring og udvikling, at hesten føler sig tryg i sit hjemmemiljø. Jeg oplever ofte, at det er en ting mange overser, og et område, som ved hjælp af træning kan være med til at sænke hestens generelle grundstress.

Fakta
360 graders træning med Kitty Hawk

Følg med i Ridehestens og Blue Berry Hills forskningsbaserede træningsprojekt, hvor vi gennem de kommende seks måneder følger et intenst grundtræningsprogram, for den 10-årige dansk varmblodshoppe Kitty Hawk Rynkeby e. Casir Ask/Pilaro opdrættet af Vibeke Jørgensen på Fyn.

Køb det nye Ridehesten magasin HER og læs de første faglige artikler om Kitty. 

Træningsforløbet tilrettelægges og udføres af springrytter Susan Kjærgård og træningen vil bestå af en kombination af grundridning, springtræning, bomarbejde, miljøtilvænning, jordarbejde, longering, strækøvelser og bodywork. Derudover tages hesten med til udebanetræning, i terrænet, til kurser og eventuelle stævner.

Hesten følges tæt gennem forløbet af de to dyrlæger Marianne Dahl-Jensen og Christina Suntum, sadelmager Kit Hansen og hjælper Signe Nielsen, beslagsmed Lars Olsen og adfærdsforsker og lektor ved Aarhus Universitet Janne Winther Christensen, der i fællesskab er med til at sikre hestens optimale udvikling.

Ridehesten dokumenterer alle trin i hestens læring og udvikling i både magasinet og på hjemmesiden Ridehesten.com. Du får som læser baggrundsviden og praktiske ”how-to” forklaringer, som du kan tage direkte med dig i stalden.
Tegn et abonnement HER og følg med i projektet. 

Kitty er meget opmærksom, og hun har brugt en del tid på at spejde ud over de åbne marker og gøre sig bekendt med sit nye område. Det er en helt naturlig adfærd for en hest, og jeg er meget overbærende i den første periode af træningen, i forhold til at give hesten muligheden for at udvise den adfærd, der sænker stressniveauet bedst muligt.

Læs mere om grundforudsætninger for et sundt basisfundament her. 

Det betyder, at vi bare tager en pause fra træningen eller står stille på vej ned til banen, hvis der er noget hun vil undersøge.  

Hos Haugevejens Hestecenter i Silkeborg går alle heste på fold fra morgen til aften, og i starten var det udfordrede for Kitty at komme ind i stalden helt alene, når vi skulle træne. Derfor har jeg brugt tid på at gøre hende tryg ved det og blandt andet ikke forlangt, at hun skulle stå derinde så længe ad gangen. De situationer hvor der var brug for, at hun stod længere tid, har jeg taget en anden hest med ind for at gøre det lettere for Kitty. 

Copyright Ridehesten.com
Dyrlæge og kiropraktor Marianne Dahl-Jensen behandler Kitty. Foto: Susan Kjærgaard

Det betyder i praksis at strigling har været lidt kort de dage, hvor hun skulle være alene. Nogle dage delte jeg det op, så jeg først striglede, derefter trak 5-10 minutter i ridehuset, så hun kunne få energien ud af kroppen, for derefter at gå tilbage i stalden og sadle op.

Kitty er ret velopdragen, så hendes adfærdsreaktioner blev ikke særligt store, og derfor kan det lyde som ”overkill”, når ”alt” hvad hun gjorde, var at skrabe, vrinske og flytte sig lidt rundt i kæderne. Men hun var i forhøjet stress og mange bække små… giver som bekendt en stor å.

Hvis man forestiller sig én lang linje af oplevelser, som hesten har fra dagen starter og til den rider ind på stævnebanen, så giver det god mening, at den samlede pulje af stress, som den tager med på banen, vil være lavere såfremt, vi har formået at reducere stresspåvirkningen fra hvert eneste punkt på linjen fra start til slut.

Derfor betaler det sig at være grundig i alle de små dagligdags rutiner, så hesten falder til ro og udgangspunktet for læring og træning er, at hesten er tryg.

Du kan læse meget mere om akkumuleret stress, også kaldet trigger stacking, i et af de kommende afsnit om 360 graders træning med Kitty Hawk. Tryk her og tegn abonnement på Ridehesten. 

 

Læs også

Ny podcast: Hvordan vælger jeg det bedste bid til min hest?

15-06-2021 11:33, af Marie Helene Rigård Rohleder

Det kan være en jungle at finde det rigtige bid til sin hest. Hør podcasten her hvor dyrlæge og hestetandlæge Christina Suntum Sørensen fortæller, hvordan hun både kigger på adfærd, kropssprog og fysiske spændinger, når hun laver en bidtilpasning

Nyt projekt: 360 graders træning af springhesten Kitty Hawk (video)

19-05-2021 09:39, af Marie Helene Rigård Rohleder

Velkommen til Ridehestens nye forskningsbaserede træningsprojekt, hvor vi gennem de kommende seks måneder følger et intenst træningsprogram, for den 10-årige dansk varmblodshoppe Kitty Hawk Rynkeby, som bliver redet af springrytter og træner Susan Kjærgård 

Totilas skadet og ude af træning

13-04-2011 13:05, af Thomas Bach Jensen
Vidunderhingsten Totilas må holde pause fra sporten, skriver den tyske presse, der fortæller, at den sorte hingste har pådraget sig en hovbyld. Derfor er træning for øjeblikket ikke muligt og et pressemøde på fredag i Mühlen vil afsløre, om man stadig kan forvente at opleve verdens mest omtalte dressurhest til stævnet i Hagen i starten af maj

Dansk springhest solgt til irsk toprytter

17-08-2011 14:32, af Britt Carlsen
De internationale springryttere er konstant på jagt efter talentfulde heste, og da Torben Frandsens Anton van Het Gonnehof har gjort god reklame for sig selv dette forår, har han nu fået ny hjemadresse i Irland

Pony reddes efter fald fra klippe – video

17-01-2012 10:09, af Nina Marie Villadsen
En pony måtte reddes væk fra foden af en klippe, efter et fald på ca. 15 meter – se video af redningsaktionen her

Se Totilas' come back-sejr (video)

11-07-2015 13:23, af Thomas Bach Jensen

HAGEN - Det er langt fra første gang, at den verdenskendte og meget omtalte dressurhingst Totilas har come back efter en længere skadespause. Se her Matthias A. Raths vinderridt med over 80% på Totilas i Hagen i går (video)

Besøgshest glæder alvorligt syge på hospice (video)

03-12-2020 12:18, af Annika Knudsen Lorentsen

Hesten Flash var mandag på besøg på Svanevig Hospice, hvor en af beboerne fik lov at få en ridetur, mens Flash også var rundt og hilse på de andre beboere

Så er vi igang igen i Herning (video)

18-10-2018 14:04, af Britt Carlsen

I de kommende fire dage danner MCH Messecenter Herning rammen om FEI World Cup dressur og international springning - med messe, følauktion, ponyspringning, show og meget mere

Girl Power i Nations Cup (video)

17-02-2020 09:32, af Camilla Tiefensee Schrøder

Nations Cup 2020 blev skudt i gang i USA denne weekend med en hjemmebanesejr til det amerikanske hold bestående af fire kvindelige ryttere. De fik kamp til stregen af et relativt uerfarent britisk hold, der også udelukkende bestod af kvinder

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Disse dressurryttere skal ride NM og EM i 2021

14-06-2021 10:28, af Kristine Ulsø Olsen

Landstræner Dennis Fisker har nu udtaget de pony-, junior- og ungryttere, der skal til Nordisk Mesterskab i Ypäjä, Finland, i uge 26 samt de junior- og ungryttere, der skal til EM i Oliva Nova, Spanien, i uge 27

Landstræner Bo K. Møller: De er mulige OL-deltagere

13-06-2021 16:14, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 22. juni udtages den rytter, som forventes at repræsentere Danmark ved dette års OL i Tokyo, og valget bliver mellem Emil Hallundbæk, Andreas Schou og Zascha Nygaard Andreasen - det fortæller landstræner, Bo K. Møller

Kusk død efter tragisk hestevognsulykke i Roskilde

14-06-2021 08:28, af Marie Helene Rigård Rohleder

Flere personer kom til skade efter en alvorlig hestevognsulykke fandt sted nær Roskilde i går. En kvindelig 63-årig kusk mistede livet efter, at hun blev kørt over af en hestevogn og trukket gennem skoven

Politiet rejser sag mod Molslaboratoriet

17-06-2021 09:14, af Kristine Ulsø Olsen

Østjyllands Politi er færdig med at efterforske sagen mod Molslaboratoriet, og de har besluttet at rejse sag mod Naturhistorisk Museum for overtrædelse af dyrevelfærdsloven

– Det har været en mega fed rejse

16-06-2021 10:11, af Kristine Ulsø Olsen

I søndags gik en drøm i opfyldelse for Nadja Aaboe Sloth, da hun og 8-årige Favour Gersdorf red op ad midterlinjen i Grand Prix ved landsstævnet i Vallensbæk. Nadia har ejet DV-vallakken siden han var to år gammel og selv redet ham op til Grand Prix

Fuld fart fremad og sejr til DK i Nations Cup (video)

11-06-2021 19:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Danmark har netop vundet EEF Series Nations Cup på hjemmebane i Uggerhalne, og dermed sikret sig en plads i finalen ved EEF Series ligafinalen 2021, efter at Zascha Nygaard Andreasen leverede et vanvittigt omspringningsridt

Lille Millione på det amerikanske OL-bruttohold

14-06-2021 18:48, af Thomas Bach Jensen

DV-hesten Millione, der er en del af det amerikanske OL-bruttohold, er en lille 18-års DV-hest med en sjov historie

Berider Nis Valdemar fylder 90 år i morgen

15-06-2021 06:18, af Thomas Bach Jensen

Berider Nis Valdemar fylder 90 år i morgen den 16. juni, og han har besluttet sig for at forlade plejehjemmet i nogle time for at markere dagen sammen med venner på en god restaurant

Syv 2-års hopper udtaget til Eliteskuet

14-06-2021 12:48, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Ved Dansk Varmblods 2-års skue og eksteriørkåring i Region 6 i Ikast søndag den 13. juni blev tre springbetonede og fire dressurbetonede 2-års hopper udtaget til Eliteskuet

Tina Lund: EM og OL bliver nok ikke en realitet (video)

11-06-2021 13:30, af Annika Knudsen Lorentsen

Tina Lund rider i denne uge ved Equitour i Uggerhalne, og hun har netop redet en flot placering hjem i 140 cm-klassen. Tina Lund fortæller i et interview til Ridehesten.com, lidt om sommerens stævneplaner, ligesom hun også fortæller, at EM eller OL nok ikke bliver en realitet, da hendes bedste hest er blevet skadet