Hvordan hjælper jeg min hest med at falde til et nyt sted?

04-06-2021 11:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Så er der nyt fra Ridehestens træningsprojekt: 360 graders træning med Kitty Hawk. Det er nu et par uger siden, at Susan Kjærgård fik Kitty Hawk i træning, og arbejdet med at opbygge bedre selvbalance og få ryddet ud i signalforvirringen hos den friske hoppe er startet

Copyright Ridehesten.com
Kitty Hawk Rynkeby og Susan Kjærgård. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

360 graders træning med Kitty Hawk
I de næste seks måneder kan du gennem artikler, video, podcast og billeder på ridehesten.com og i magasinet Ridehesten følge med i videreuddannelsen af den 10-årige dansk varmblodshoppe Kitty Hawk Rynkeby e. Casir Ask/Pilaro opdrættet af Vibeke Jørgensen på Fyn. Kitty er ejet af Stine og Tilde Remmer fra Nordsjælland. 

Og gennem hele projektet bliver hun redet og trænet af springrytter og træner Susan Kjærgård fra Blue Berry Hill. 

Her fortæller Susan Kjærgård om de første to uger, hvor hun har haft Kitty i træning: 

De første to uger af Kittys træningsophold i det jyske er gået, og hun er ved at være faldet lidt til på Haugevejens Hestecenter.

Magasinet Ridehesten juni-nummeret er udkommet, og her kan du læse dyrlæge og kiropraktor Marianne Dahl-Jensen og min egen analyse og vurdering af Kitty. 

Tryk her og køb magasinet - så du kan være med helt fra starten. 

Som beskrevet i Ridehestens juni nummer, så kan Kitty løbe for meget mellem springene og indimellem koge over og udvise stejleadfærd. Dette ligger der både en læringsmæssig og fysisk årsag bagved. 

Hun løber, fordi hun mister balancen, og når man vil gen-balancere hende, har hun ikke en klar nok respons på den anholdende hjælp. Hun spænder op for anholdning på tøjlen, hvilket vedligeholder hendes ubalance og på den måde fortsætter spiralen og det høje tempo.

Copyright Ridehesten.com
Kitty Hawk Rynkeby og Susan Kjærgård. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Derfor skal træningen have fokus både på den direkte signalindlæring (som du kan læse meget mere om i Ridehestens magasin som udkommer i juli) og på at hjælpe hendes krop til en anderledes fysisk balance. 

Tryk her og tegn abonnement på Ridehesten - Så kan du følge Kittys vej til springbanerne. 

Som dyrlæge og kiropraktor Marianne Dahl-Jensen fra Equimove beskrev i juni nummeret af Ridehesten, er der brug for at ændre lidt på Kittys muskelsætning, hvor nogle muskelområder skal aktiveres mere, mens andre områder skal afspændes og arbejde mindre.

Kitty har fået en kiropraktisk behandling af Marianne Dahl-Jensen, og jeg har sat ind med mange stabiliserende og afspændende staldgangsøvelser, som du kan læse mere om i de kommende numre af magasinet Ridehesten. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Susan Kjærgård

For at hestens fysiske krop kan afspænde og for, at hesten mentalt kan optage og lagre læring, er der nogle generelle grundforudsætninger som skal være i orden, for at kunne skabe et sundt basisfundament.

De nødvendige grundforudsætninger for et sundt basisfundament er:

  • Tryghed i miljøet
  • Tillid mellem hest og træner/rytter
  • Fysisk velbefindende

Det er disse grundforudsætninger, vi har fokuseret på her i starten af forløbet. Jeg har blandt andet trukket Kitty i skridt rundt på hele ejendommen, for at hun ved, hvad der findes bag hvert et hjørne og hver en busk. Det er en væsentlig faktor for læring og udvikling, at hesten føler sig tryg i sit hjemmemiljø. Jeg oplever ofte, at det er en ting mange overser, og et område, som ved hjælp af træning kan være med til at sænke hestens generelle grundstress.

Fakta
360 graders træning med Kitty Hawk

Følg med i Ridehestens og Blue Berry Hills forskningsbaserede træningsprojekt, hvor vi gennem de kommende seks måneder følger et intenst grundtræningsprogram, for den 10-årige dansk varmblodshoppe Kitty Hawk Rynkeby e. Casir Ask/Pilaro opdrættet af Vibeke Jørgensen på Fyn.

Køb det nye Ridehesten magasin HER og læs de første faglige artikler om Kitty. 

Træningsforløbet tilrettelægges og udføres af springrytter Susan Kjærgård og træningen vil bestå af en kombination af grundridning, springtræning, bomarbejde, miljøtilvænning, jordarbejde, longering, strækøvelser og bodywork. Derudover tages hesten med til udebanetræning, i terrænet, til kurser og eventuelle stævner.

Hesten følges tæt gennem forløbet af de to dyrlæger Marianne Dahl-Jensen og Christina Suntum, sadelmager Kit Hansen og hjælper Signe Nielsen, beslagsmed Lars Olsen og adfærdsforsker og lektor ved Aarhus Universitet Janne Winther Christensen, der i fællesskab er med til at sikre hestens optimale udvikling.

Ridehesten dokumenterer alle trin i hestens læring og udvikling i både magasinet og på hjemmesiden Ridehesten.com. Du får som læser baggrundsviden og praktiske ”how-to” forklaringer, som du kan tage direkte med dig i stalden.
Tegn et abonnement HER og følg med i projektet. 

Kitty er meget opmærksom, og hun har brugt en del tid på at spejde ud over de åbne marker og gøre sig bekendt med sit nye område. Det er en helt naturlig adfærd for en hest, og jeg er meget overbærende i den første periode af træningen, i forhold til at give hesten muligheden for at udvise den adfærd, der sænker stressniveauet bedst muligt.

Læs mere om grundforudsætninger for et sundt basisfundament her. 

Det betyder, at vi bare tager en pause fra træningen eller står stille på vej ned til banen, hvis der er noget hun vil undersøge.  

Hos Haugevejens Hestecenter i Silkeborg går alle heste på fold fra morgen til aften, og i starten var det udfordrede for Kitty at komme ind i stalden helt alene, når vi skulle træne. Derfor har jeg brugt tid på at gøre hende tryg ved det og blandt andet ikke forlangt, at hun skulle stå derinde så længe ad gangen. De situationer hvor der var brug for, at hun stod længere tid, har jeg taget en anden hest med ind for at gøre det lettere for Kitty. 

Copyright Ridehesten.com
Dyrlæge og kiropraktor Marianne Dahl-Jensen behandler Kitty. Foto: Susan Kjærgaard

Det betyder i praksis at strigling har været lidt kort de dage, hvor hun skulle være alene. Nogle dage delte jeg det op, så jeg først striglede, derefter trak 5-10 minutter i ridehuset, så hun kunne få energien ud af kroppen, for derefter at gå tilbage i stalden og sadle op.

Kitty er ret velopdragen, så hendes adfærdsreaktioner blev ikke særligt store, og derfor kan det lyde som ”overkill”, når ”alt” hvad hun gjorde, var at skrabe, vrinske og flytte sig lidt rundt i kæderne. Men hun var i forhøjet stress og mange bække små… giver som bekendt en stor å.

Hvis man forestiller sig én lang linje af oplevelser, som hesten har fra dagen starter og til den rider ind på stævnebanen, så giver det god mening, at den samlede pulje af stress, som den tager med på banen, vil være lavere såfremt, vi har formået at reducere stresspåvirkningen fra hvert eneste punkt på linjen fra start til slut.

Derfor betaler det sig at være grundig i alle de små dagligdags rutiner, så hesten falder til ro og udgangspunktet for læring og træning er, at hesten er tryg.

Du kan læse meget mere om akkumuleret stress, også kaldet trigger stacking, i et af de kommende afsnit om 360 graders træning med Kitty Hawk. Tryk her og tegn abonnement på Ridehesten. 

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner