Hvordan hjælper jeg min hest med at falde til et nyt sted?

04-06-2021 11:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Så er der nyt fra Ridehestens træningsprojekt: 360 graders træning med Kitty Hawk. Det er nu et par uger siden, at Susan Kjærgård fik Kitty Hawk i træning, og arbejdet med at opbygge bedre selvbalance og få ryddet ud i signalforvirringen hos den friske hoppe er startet

Copyright Ridehesten.com
Kitty Hawk Rynkeby og Susan Kjærgård. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

360 graders træning med Kitty Hawk
I de næste seks måneder kan du gennem artikler, video, podcast og billeder på ridehesten.com og i magasinet Ridehesten følge med i videreuddannelsen af den 10-årige dansk varmblodshoppe Kitty Hawk Rynkeby e. Casir Ask/Pilaro opdrættet af Vibeke Jørgensen på Fyn. Kitty er ejet af Stine og Tilde Remmer fra Nordsjælland. 

Og gennem hele projektet bliver hun redet og trænet af springrytter og træner Susan Kjærgård fra Blue Berry Hill. 

Her fortæller Susan Kjærgård om de første to uger, hvor hun har haft Kitty i træning: 

De første to uger af Kittys træningsophold i det jyske er gået, og hun er ved at være faldet lidt til på Haugevejens Hestecenter.

Magasinet Ridehesten juni-nummeret er udkommet, og her kan du læse dyrlæge og kiropraktor Marianne Dahl-Jensen og min egen analyse og vurdering af Kitty. 

Tryk her og køb magasinet - så du kan være med helt fra starten. 

Som beskrevet i Ridehestens juni nummer, så kan Kitty løbe for meget mellem springene og indimellem koge over og udvise stejleadfærd. Dette ligger der både en læringsmæssig og fysisk årsag bagved. 

Hun løber, fordi hun mister balancen, og når man vil gen-balancere hende, har hun ikke en klar nok respons på den anholdende hjælp. Hun spænder op for anholdning på tøjlen, hvilket vedligeholder hendes ubalance og på den måde fortsætter spiralen og det høje tempo.

Copyright Ridehesten.com
Kitty Hawk Rynkeby og Susan Kjærgård. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Derfor skal træningen have fokus både på den direkte signalindlæring (som du kan læse meget mere om i Ridehestens magasin som udkommer i juli) og på at hjælpe hendes krop til en anderledes fysisk balance. 

Tryk her og tegn abonnement på Ridehesten - Så kan du følge Kittys vej til springbanerne. 

Som dyrlæge og kiropraktor Marianne Dahl-Jensen fra Equimove beskrev i juni nummeret af Ridehesten, er der brug for at ændre lidt på Kittys muskelsætning, hvor nogle muskelområder skal aktiveres mere, mens andre områder skal afspændes og arbejde mindre.

Kitty har fået en kiropraktisk behandling af Marianne Dahl-Jensen, og jeg har sat ind med mange stabiliserende og afspændende staldgangsøvelser, som du kan læse mere om i de kommende numre af magasinet Ridehesten. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Susan Kjærgård

For at hestens fysiske krop kan afspænde og for, at hesten mentalt kan optage og lagre læring, er der nogle generelle grundforudsætninger som skal være i orden, for at kunne skabe et sundt basisfundament.

De nødvendige grundforudsætninger for et sundt basisfundament er:

  • Tryghed i miljøet
  • Tillid mellem hest og træner/rytter
  • Fysisk velbefindende

Det er disse grundforudsætninger, vi har fokuseret på her i starten af forløbet. Jeg har blandt andet trukket Kitty i skridt rundt på hele ejendommen, for at hun ved, hvad der findes bag hvert et hjørne og hver en busk. Det er en væsentlig faktor for læring og udvikling, at hesten føler sig tryg i sit hjemmemiljø. Jeg oplever ofte, at det er en ting mange overser, og et område, som ved hjælp af træning kan være med til at sænke hestens generelle grundstress.

Fakta
360 graders træning med Kitty Hawk

Følg med i Ridehestens og Blue Berry Hills forskningsbaserede træningsprojekt, hvor vi gennem de kommende seks måneder følger et intenst grundtræningsprogram, for den 10-årige dansk varmblodshoppe Kitty Hawk Rynkeby e. Casir Ask/Pilaro opdrættet af Vibeke Jørgensen på Fyn.

Køb det nye Ridehesten magasin HER og læs de første faglige artikler om Kitty. 

Træningsforløbet tilrettelægges og udføres af springrytter Susan Kjærgård og træningen vil bestå af en kombination af grundridning, springtræning, bomarbejde, miljøtilvænning, jordarbejde, longering, strækøvelser og bodywork. Derudover tages hesten med til udebanetræning, i terrænet, til kurser og eventuelle stævner.

Hesten følges tæt gennem forløbet af de to dyrlæger Marianne Dahl-Jensen og Christina Suntum, sadelmager Kit Hansen og hjælper Signe Nielsen, beslagsmed Lars Olsen og adfærdsforsker og lektor ved Aarhus Universitet Janne Winther Christensen, der i fællesskab er med til at sikre hestens optimale udvikling.

Ridehesten dokumenterer alle trin i hestens læring og udvikling i både magasinet og på hjemmesiden Ridehesten.com. Du får som læser baggrundsviden og praktiske ”how-to” forklaringer, som du kan tage direkte med dig i stalden.
Tegn et abonnement HER og følg med i projektet. 

Kitty er meget opmærksom, og hun har brugt en del tid på at spejde ud over de åbne marker og gøre sig bekendt med sit nye område. Det er en helt naturlig adfærd for en hest, og jeg er meget overbærende i den første periode af træningen, i forhold til at give hesten muligheden for at udvise den adfærd, der sænker stressniveauet bedst muligt.

Læs mere om grundforudsætninger for et sundt basisfundament her. 

Det betyder, at vi bare tager en pause fra træningen eller står stille på vej ned til banen, hvis der er noget hun vil undersøge.  

Hos Haugevejens Hestecenter i Silkeborg går alle heste på fold fra morgen til aften, og i starten var det udfordrede for Kitty at komme ind i stalden helt alene, når vi skulle træne. Derfor har jeg brugt tid på at gøre hende tryg ved det og blandt andet ikke forlangt, at hun skulle stå derinde så længe ad gangen. De situationer hvor der var brug for, at hun stod længere tid, har jeg taget en anden hest med ind for at gøre det lettere for Kitty. 

Copyright Ridehesten.com
Dyrlæge og kiropraktor Marianne Dahl-Jensen behandler Kitty. Foto: Susan Kjærgaard

Det betyder i praksis at strigling har været lidt kort de dage, hvor hun skulle være alene. Nogle dage delte jeg det op, så jeg først striglede, derefter trak 5-10 minutter i ridehuset, så hun kunne få energien ud af kroppen, for derefter at gå tilbage i stalden og sadle op.

Kitty er ret velopdragen, så hendes adfærdsreaktioner blev ikke særligt store, og derfor kan det lyde som ”overkill”, når ”alt” hvad hun gjorde, var at skrabe, vrinske og flytte sig lidt rundt i kæderne. Men hun var i forhøjet stress og mange bække små… giver som bekendt en stor å.

Hvis man forestiller sig én lang linje af oplevelser, som hesten har fra dagen starter og til den rider ind på stævnebanen, så giver det god mening, at den samlede pulje af stress, som den tager med på banen, vil være lavere såfremt, vi har formået at reducere stresspåvirkningen fra hvert eneste punkt på linjen fra start til slut.

Derfor betaler det sig at være grundig i alle de små dagligdags rutiner, så hesten falder til ro og udgangspunktet for læring og træning er, at hesten er tryg.

Du kan læse meget mere om akkumuleret stress, også kaldet trigger stacking, i et af de kommende afsnit om 360 graders træning med Kitty Hawk. Tryk her og tegn abonnement på Ridehesten. 

 

Læs også

Når tingene ikke går som planlagt

06-07-2021 16:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

For et par måneder siden præsenterede vi vores nye træningsprojekt: 360 graders træning med Kitty Hawk, hvor planen var at følge videreuddannelsen af en springhest. Men når man har med levende dyr at gøre, så går det ikke altid efter planen 

Ny podcast: Hvordan vælger jeg det bedste bid til min hest?

15-06-2021 11:33, af Marie Helene Rigård Rohleder

Det kan være en jungle at finde det rigtige bid til sin hest. Hør podcasten her hvor dyrlæge og hestetandlæge Christina Suntum Sørensen fortæller, hvordan hun både kigger på adfærd, kropssprog og fysiske spændinger, når hun laver en bidtilpasning

Nyt projekt: 360 graders træning af springhesten Kitty Hawk (video)

19-05-2021 09:39, af Marie Helene Rigård Rohleder

Velkommen til Ridehestens nye forskningsbaserede træningsprojekt, hvor vi gennem de kommende seks måneder følger et intenst træningsprogram, for den 10-årige dansk varmblodshoppe Kitty Hawk Rynkeby, som bliver redet af springrytter og træner Susan Kjærgård 

Danske ekvipager finaleklar i Falsterbo (video)

15-07-2021 20:54, af Annika Knudsen Lorentsen

I dag har tre danske ekvipager sikret sig en plads i finalen for 5-års heste ved Falsterbo Horse Show, efter flotte runder i de to indledende klasser. Flere 7-års heste er ligeledes godt på vej mod finalen

Ponyernes Big Tour gik til Christine (Video)

21-05-2016 16:45, af Tonya Bille Nielsen

Det blev til en flot dansk sejr i ponyernes Big Tour i dag ved Odense Horse Festival, og der var ingen tvivl om at de danske ryttere havde overtaget i denne klasse

Springbank II VH brillerer i sit hjemland (video)

26-09-2020 07:26, af Thomas Bach Jensen

På ridesportscentret Flyinge i Sverige er man i fuld gang med at afvikle årets Breeders Trophy i flere discipliner, og i kategorien for 6-årige dressurheste brændte den svenskfødte hingste Springbank II VH igennem med sin danske rytter Betina Jæger

Dansk Varmblods auktionsføl klar på nettet

19-08-2008 07:02, af Thomas Bach Jensen
Avl|
En stor kollektion af særligt udvalgte varmblods- og ponyføl udbydes på auktion, når Dansk Varmblod slår dørene op på Vilhelmsborg for årets Eliteskuet. Video af føllene er nu online.

Vil du gerne forebygge skader hos din hest? (video)

11-11-2021 09:20, af Astrid Ø. Sørensen

Hvem svarer nej til det? Det danske firma NIVO har en del af svaret på at undgå skader - de har udviklet en sensor, der måler hestens bevægelsesmønster

Sædet er nøglen (Video)

28-06-2016 07:30, af Tonya Bille Nielsen

Anna Kasprzak slider i træningslokalet derhjemme og på landevejene for at komme i den optimale fysiske form. Sammen med Lasse Kristensen arbejder hun også målrettet på at forbedre sin koordination, indvirkning og opstilling

Grand Prix sejr til Jim - opdateret med video

01-02-2014 21:37, af Britt Carlsen

Berider Jim Rasmussen var helt i topform her til aften ved Landsstævnet i Esbjerg, hvor han først sejrede i Intermediaire og dernæst tog sejren i Grand Prix-klassen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Trine Askjær-Jørgensen

Trine Askjær-Jørgensen
20 24 29 28
taj@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Hestevognsulykke kostede kusk livet

27-11-2021 21:58, af Christine Krogh Frausing

En kvindelig kusk kom alvorligt til skade i en hestevognsulykke, hvor kvæstelserne endte med at koste hende livet. Det var en løbsk hest der forårsagede ulykken, hvor hestevognen væltede med passagere i

Charlotte Dujardin genforenes med Gio

25-11-2021 09:51, af Christine Krogh Frausing

Charlotte Dujardin genforenes med sin OL-hest, Gio, når de til jul skal ride World Cup ved London International Horse Show, hvor danske Nanna Skodborg Merrald ligeledes tilslutter sig

Pony blev fundet 3 år efter den var forsvundet

24-11-2021 15:45, af Annika Knudsen Lorentsen
Pony|

I et svensk radioprogram kunne man tidligere på ugen høre et indslag om en pony, som for en del år siden forsvandt sporløst fra sin fold i Sverige, hvorefter ejeren lang tid efter blev kontaktet af en kvinde fra Finland, som troede hun havde købt Dumle. En tragisk historie, som endte lykkeligt, da Dumle og hans ejer igen blev forenet efter tre år

Dansk magtdemonstration i Stockholm af Dufour og Krüth (opdateret)

28-11-2021 14:16, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest alting lykkedes i dag for både Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth i küren ved Saab Top 10. De to danske piger red begge helt fænomenalt og det sikrede dem på flotteste vis anden- og tredjepladsen blandt verdens bedste ryttere

Komfortabel andenplads til Dufour og Bohemian

27-11-2021 13:45, af Kristine Ulsø Olsen

Bohemian satte nærmest ikke en hov forkert under dagens Grand Prix ved Saab Top 10 og det resulterede i at han og Cathrine Dufour red sig ind på andenpladsen med 79% efter tyske Jessica Von Bredow-Werndl. Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera besatte sjettepladsen efter stor uenighed blandt dommerne

27-årige Little Miss Milton vandt ved Christmas Show

30-11-2021 19:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 27-årige hoppe Little Miss Milton har netop været til start ved Christmas Show Warm Up for pony, hvor hun med sin rytter Anna Sofia Fuhrmann har leveret indtil flere nulrunder i klasser med en højde på op til 1 meter

Carina og Cathrine er klar til Saab Top 10

26-11-2021 09:24, af Kristine Ulsø Olsen

Der er lagt op til en spændende weekend med dressur i absolut topklasse, når der ved Sweden International Horse Show skal rides det prestigefyldte Saab Top 10 Dressage. Både Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth er ankommet til Stockholm, hvor de er klar til at indtage Friends Arena

Tre rideture sammen og så til Christmas Show

27-11-2021 09:58, af Christine Krogh Frausing

Christmas Show Warm Up for ponyer er et af de mest populære ponystævner i Danmark. Josefine Damkilde Jacobsen var tilmeldt, men desværre fik hendes pony en øjenskade lige op til stævnet. Derfor brugte hun Instagram til at forsøge at finde en pony hun kunne låne, og nu har hun altså været til start med en pony hun kun havde siddet på tre gange inden

Favoritterne sejrede hos junior- og ungrytterne

28-11-2021 18:30, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest som forventet, så blev det til sejr for Frederikke Gram Jacobsen med en kür til over 81% i juniorrytternes ECCO Cup-finale, mens storfavoritten Sara Aagaard Hyrm for andet år i træk sejrede hos ungrytterne

Happy Feets Heartbeat vandt 150 cm i USA

30-11-2021 18:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblodshesten Happy Feets Heartbeat, som nu hedder Jackofhearts, vandt i forrige uge en 150 cm-klasse med sin nye rytter Margie Goldstein-Engle