Horseball: Quidditch på hesteryg

24-07-2020 18:00

Merete Haahr

Hvis du er vild med heste og boldspil, og hvis du har lyst til at komme i god fysisk form, så skulle du prøve kræfter med Horseball. Horseball er en holdridesport, en sport, der minder om en kombination af polo, rugby og basketball, men entusiaster plejer at kalde det ”Horse Quidditch” og sammenligner det med spillet, som Harry Potter og hans venner konkurrerede i på Hogwarts. '

Læs også artiklen i Magasinet Ridehesten: God hestevelfærd gennem korrekt træning 

 

Copyright Ridehesten.com
Horseball kræver smidighed og god balance, når rytteren skal samle bolden op fra jorden.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis du har set Harry Potter-film, så har du set, hvordan troldmandslærlinge flyver rundt på kosteskafte og jager bevingede bolde. I virkelighedens verden er Horseball det tætteste, man kommer på Quidditch. Her er kosteskafterne blevet skiftet ud med heste, men det er mindst lige så underholdende for både spillere og tilskuere, fortæller Frederico Cannas, som er en af pionererne inden for Horseball i England. Det ser voldsomt ud, men hestene er velforberedte, og der er regler for, hvordan man beskytter både hest og rytter.

Reglerne for Horseball
Et hold i Horseball består af fire heste med ryttere, plus to i reserve udenfor. Fra hesteryg skal rytteren spille bolden til mindst tre forskellige spillere på holdet, og herefter score mål ved at kaste bolden igennem en ring. Bolden er det eneste særlige udstyr, der skal bruges, en bold på størrelse med en fodbold, med seks læderhåndtag, som gør den lettere at få fat på. Det andet hold skal så prøve at skubbe modstanderens heste ud, og de skal prøve at få fat på et af håndtagene på bolden. De må ikke holde bolden i længere end 10 sekunder, inden den skal skydes på mål eller kastes til en anden spiller.

Spillerne må læne sig ud over hesten for at samle bolden op fra jorden, samtidig med at de rider frem i høj hast. Kunsten er at blive siddende på hesten uden at falde af. Det ser svært ud, og det kræver en del smidighed, men man behøver ikke have nogen særlige rideegenskaber, udover en vis portion samarbejdsevner og en god forståelse for hesten. Spillet spilles på en blød sandbane på 65 x 25 meter, og hvert spil varer 20 minutter, 10 minutter på hver banehalvdel, med tre minutters pause. Det hold, der scorer flest mål, vinder spillet.

Copyright Ridehesten.com
Horseball er et spil for alle, både børn og voksne, piger og drenge. Det er udbredt i mange lande, og det er en støt voksende sportsgren.

Horseball er en holdsport
Den internationale Horseball Federation er den øverste myndighed inden for sporten, og de organiserer mange internationale stævner, blandt andet europamesterskab og verdensmesterskab. Frederico Cannas, som er præsident for sporten, mener det er en af de mest underholdende former for ridesport. I modsætning til de fleste andre ridediscipliner, som er individuelle, så er Horseball en holdsport, der kræver, at man spiller sammen på et hold.

Inden for dressur og springning afhænger et hold af hinandens point, men her kræver det, at man spiller sammen, på samme måde som i håndbold eller fodbold. Der skal ikke bruges dyrt udstyr, og alle kan deltage, både børn og voksne. Antallet af mænd og kvinder inden for sporten er ligeligt fordelt, og Frederico Cannas mener, at sporten kan få nogle drenge til at fortsætte med ridning i længere tid, end de ellers ville have gjort. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Fuldblodsheste er velegnede til Horseball
Det kræver en smidig hest med temperament og fart. Derfor er sporten ideel for fuldblodsheste og særligt tidligere væddeløbsheste, som skal have en ny karriere efter væddeløbssporten. Hvert år er der mange væddeløbsheste, der skal omskoles. Horseball-sporten er ideel for disse hurtige og smidige heste, og for mange spillere er væddeløbshesten deres foretrukne hest.

Copyright Ridehesten.com
Horseball stammer fra Argentina, og tidligere brugte man en levende and. I vore dage er spillet blevet moderniseret, og man bruger heldigvis ikke levende dyr som kasteskyts.

Horseball er en gammel sportsgren
Sporten stammer fra Argentina i 1700-tallet. På spansk hedder spillet Pato, som stammer fra dengang, hvor man brugte en levende and i stedet for en bold, men sporten blev forbudt i 1790 på grund af den høje dødelighed blandt spillerne. Spillet, som vi kender det i dag, blev genoptaget i 1930'erne i en mere modereret form, og den levende and er heldigvis blevet skiftet ud med en bold.

Sporten er blevet udbredt i flere lande, og den blev erklæret for Argentinas nationalsport i 1953. Særligt i England, Frankrig og Belgien er sporten i stærk vækst. Frederico Cannas håber, at Horseball en dag bliver anerkendt som en olympisk disciplin. I øjeblikket spilles der Horseball i 18 forskellige lande, og det er en af de 10 discipliner, som er officielt anerkendt af International Federation for Equestrian Sports.

Det er som en blanding af basketball og håndbold på hesteryg, og Frederico Cannas mener, at Horseball kan tiltrække mange tilskuere, også folk, som normalt ikke er interesserede i heste.  Han tror, at Horseball inden for fem eller 10 år vil vokse og blive en meget populær ridesport. 

Du kan læse mere om Horseball på Den Britiske Horseball Association 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen