Historisk åbningsceremoni i Paris

27-07-2024 09:56

Trine Askjær-Jørgensen

I går aftes blev OL i Paris officielt åbnet med en spektakulær ceremoni på Seinen i centrum, hvor de deltagende atleter sejlede forbi nogle af de mest ikoniske, parisiske vartegn. I dag tages der hul på den første ridesportsdisciplin ved Versailles-slottet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Paris 2024.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Så er de olympiske lege i Paris, Frankrig, 2024 endelig officielt skudt i gang. Det skete med en storslået og unik åbningsceremoni her til aften, hvor de tusindvis af deltagene atleter mv. sejlede i både langs den parisiske flod, Seinen.

Det danske kongepar var også til stede for at overvære åbningen af den 33. udgave af OL. Danmark er nemlig repræsenteret med intet mindre end 135 atleter fordelt på 20 forskellige sportsgrene.

En helt særlig åbningsceremoni
For første gang i de olympiske sommerleges historie fandt åbningsceremonien ikke sted på et stadion. Arrangørerne bag Paris 2024 havde sat sig for at gøre noget helt nyt ved først og fremmest at bringe sporten med helt ind i byen, og det samme gjaldt åbningsceremonien, som blev afholdt i hjertet af Lysets by.

85 både sejlede 6.800 atleter igennem byen, og bådene var udstyret med kameraer, så det var muligt at se atleterne tæt på via TV og live streaming. Den seks kilometer lange rute gik fra Austerlitz-broen ved Jardin des Plantes i øst, rundt om de to øer i byens centrum, Île Saint Louis og the Île de la Cité, under adskillige broer og passager, forbi nogle af de officielle OL-lokationer, heriblandt Parc Urbain La Concorde, Esplanade des Invalides, Grand Palais, og til sidst Iéna-broen, hvor turen endte i vest inden ceremoniens afslutning ved Trocadéro, og paraden fortsatte ind på stadionet Stade de France.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Åbningsceremonien for OL i Paris 2024 er den største af sin slags i legenes mangeårige historie. Gennem 80 kæmpestore skærme og strategisk placerede højtalere kunne indbyggere i Paris og omegn lige såvel som besøgende fra hele Frankrig og verden over følge med.

57 atleter og 25 trænere og ledere fra Danmark deltog i åbningsceremonien, hvor sejler Anne-Marie Rindom og håndboldspiller Niklas Landin var fanebærere. De danske ryttere havde prioriteret at være sammen med deres heste og fejrede i stedet åbningsceremonien fra deres hotel. Dressurrytterne var også næsten kun lige ankommet, inden den fandt sted, og militaryrytter Peter Flarup skal starte første gang i dag.

De første konkurrencer ved OL startede allerede i onsdags, men nu går det for alvor løs med legene de næste 16 dage og for ridesportens vedkommende fra i dag og til den 6. august. Det er som bekendt militaryrytterne, der får lov til at åbne ballet ved Versailles-slottet først. Derefter følger dressur- og springrytterne i næste uge.

Copyright Ridehesten.com
Eiffeltårnet er også blevet klædt på med OL-ringe. Foto: Adobe Stock
Fakta
Fakta om åbningsceremonien
  • 85 både
  • Rutens længde: 6 km
  • 6.800 atleter, der repræsenterer 205 nationale olympiske komitéer
  • Hundred millioner af tilskuere
  • 57 danske atleter deltog i åbningceremonien sammen med 25 trænere og ledere

Kilder: Olympics.comKongehuset og sociale medier; Danmark til OL og Dansk Ride Forbund.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen