Halvdelen af paraholdet udtaget

11-07-2024 18:31

To af de danske atleter til det danske PL-hold i paradressur er nu blev udtaget, men forude venter en svær beslutning for landstræner Astrid Gemal, når hun skal beslutte, hvilke ryttere, der skal have de sidste to pladser

Nyheden fortsætter efter annoncen

Katrine Kristensen og Tobias Thorning Jørgensen, der begge er forsvarende verdensmestre i paradressur i hver deres grad, er allerede blevet udpeget som fanebærere til dette års Paralympiske lege i Paris. Nu er den officielle udtagelse så kommet, og de fører dermed an i landstræner for paraholdet, Astrid Gemals, stærke PL-trup. 

– Katrine Kristensen er kommet stærkt tilbage fra sin barselspause sidste år og er klar til at fortsætte, hvor hun slap med VM-titlen i 2022. Tobias Thorning Jørgensen har siden sin debut som 17-årig været en af Danmarks mest vindende para-atleter, og han er stadig i stand til at forbedre og udvikle sig, så håbet om flere medaljer lever i bedste velgående, siger Astrid Gemal i pressemeddelse på den officielle danske PL-hjemmeside

To ryttere mangler dog endnu på holdet, og efter mange overvejelser har landstrænerteamet skåret bruttotruppen til de to pladser ned til tre ryttere. Det drejer sig om Nicole Johnsen, Karla Dyhm Junge og Pia Wulff Jelstrup, der alle er PL-debutanter. De skal frem til starten af august kæmpe om at blive en del af det hold, som sætter kursen mod Paris. 

– Det har allerede været en vanskelig beslutning at snævre feltet ned til tre ryttere, og det er helt tæt mellem Pia Wulff Jelstrup, Nicole Johnsen og Karla Dyhm Junge. Alle tre udvikler sig i en spændende retning og vil være gode repræsentanter for Danmark i Paris. Nu må vi se, hvilke ryttere og heste, der rammer formen bedst over de kommende uger, lyder det også fra Astrid.

Copyright Ridehesten.com
De to dressurstjerner, Katrine og Tobias, har også fået den store ære at skulle bære den danske fane til åbningsceremonien den 28. august. Foto: Lars Møller

Udtagelsen af de sidste to ryttere vil blive baseret på resultaterne til et optaktsstævne i hollandske Deuren fra 18.-21. juli samt til de kommende træningssamlinger. Den sidste rytter bliver dansk reserve og skal holde sig klar frem til starten på dressurkonkurrencerne i Versailles, som starter 3. september. 

Parasport Danmarks sportschef Michael Møllgaard Nielsen har høje forventninger til det danske hold, og betegner situationen som et luksusproblem:

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det er fantastisk, at vi har fem talentfulde og skarpe ekvipager, som vi er helt overbeviste om, kan gøre sig gældende til PL. Med profiler som Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen i spidsen og et meget stærkt ekspertsetup i ryggen, forventer jeg at se et dansk dressurhold i Paris, der fortsætter med at skabe flotte resultater, siger han i samme pressemeddelse.

Copyright Ridehesten.com
Karla sætter nogle ord på det pres, der følger med, når man er så tæt på at blive udtaget, men intet er sikkert. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

En speciel situation
Mens Tobias og Katrine kan ånde lettede op, står der altså tre ryttere, som over de næste tre uger er under et massivt pres for at præstere deres bedste, hvis de ønsker at kunne skrive PL-deltager på CV'et. Det kan mærkes mentalt, fortæller den ene af de tre ryttere i den indsnævrede bruttotrup, Karla Dyhm Junge:

– Man har altid en lille tanke i baghovedet omkring uvisheden over udtagelsen. Den fylder meget i bevidstheden, hvis man giver den energi, så man skal passe på, at den ikke tager over. Det gjorde tvivlen i en lang periode for mig, og det fyldte også for meget under stævnet i Kronenberg, hvilket biddrog negativt til det resultat, jeg fik. Efter konstruktive snakke med holdets sportspsykolog har jeg lært at lade det fylde, når jeg vil have det, og ellers lægge det væk, så jeg kan have fokus på mine træninger, siger Karla til Ridehesten.

– Jeg håber selvfølgelig på, at få en af de to resterende pladser, men det er ikke sikkert og uanset hvad, er jeg utroligt stolt af Daisy (Karlas hest red.) og mig selv for at overkomme alle bumpene på vejen. Det vigtigste er, at Danmark bliver repræsenteret på absolut bedste vis af fire dygtige ryttere, som alle har gjort sit for at fortjene pladsen på holdet, slutter Karla. 

Spændingen bliver udløst for Karla og for Nicole og Pia i starten af august. For de fire endeligt udtagne ekvipager går turen mod Paris lidt under en måned senere, hvor åbningsceremonien til PL finder sted 28. august.

Fakta
Fakta om De Paralympiske Lege i Paris

PL i Paris indledes den 28. august 2024 på Champs-Élysées og Place de la Concorde og afsluttes 12 dage senere den 8. september. Der forventes deltagelse af 4.400 para-atleter fra 184 paralympiske komitéer, der skal konkurrere om 549 medaljesæt i 23 sportsgrene. 

Den danske PL-trup forventes at tælle ca. 30 atleter i ni sportsgrene. Med den officielle udtagelse af Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen er 22 danske atleter nu klar til legene i Paris.

Kilde: Paralympiskelege.dk

Fold up
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen