Anna Pørtner
Den 28. august 2024 markeres den officielle start på de paralympiske lege med en åbningsceremoni, hvor den smukke Champs-Elysées er i fokus. Som ved åbningsceremonien til OL tidligere på sommeren, er arrangementet under åben himmel, hvor de dygtige paraatleter skal hyldes på vej op ad alléen. Efter atleterne har gået paraden, vil selve ceremonien finde sted på Place de la Concorde, som er en stor plads på højre side af Seinen. De to danske pararyttere Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen skal være danske fanebærere til den officielle åbning.
75 pararyttere er klar til at dyste ved de paralympiske lege, fordelt over de fem grader, hvoraf fire af dem repræsenterer de røde og hvide farver. Det danske paradressurhold består af et yderst stærkt felt med Tobias Thorning Jørgensen (grad III) på Jolene Hill e. Blue Hors Schufro Hit/ Windsor, Katrine Kristensen (grad II) på Gørklintgårds Quater e. Quaterback/ Blue Hors Don Schufro, Karla Dyhm-Junge (grad III) på Miss Daisy e. De Noir/ Blue Hors Future Cup og Pia Wulff Jelstrup (grad IV) med Zafia e. Blue Hors Zee Me Blue/ Caretino. Nicole Johnsen (grad V) er dansk reserve og skal derfor holde sig klar indtil den 21. august, hvor det er sidste chance for at udskifte en ekvipage.
Der findes fem grader, grad I, II, III, IV og V, i paradressur. Grad I er for de ryttere, der har den mindste kropsfunktion, og her rides kun i skridt. I grad II og III rides der i skridt og trav, og i grad IV og V, hvor rytterne har den højeste kropslige formåen, består dressurprogrammerne af øvelser i alle tre gangarter. Ridningens korrekthed forventes at være den samme som i raskridning, så et handicap er altså ingen undskyldning. Rytterne skal derfor finde løsninger og arbejde med deres udfordringer for at udføre dressur på højt niveau, hvilket er et af de imponerende elementer ved paradressur.
Selve stævnepladsen i Versailles åbner først den 30. august, men de danske pararyttere og deres heste ankommer allerede til en træningslejr i nærheden af Charles De Gaulles den 26. august. Dermed har det danske hold og deres heste tid til at akklimatisere sig og komme sig ovenpå den lange rejse til Paris. Hver hest og rytter har egen groom med sig, og derudover er der en hestemassør, dyrlæge, landstræner, holdleder og en ekstra hjælper tilknyttet det danske team.
Hvis du har lyst til at følge med i, hvordan de danske ryttere klarer sig i Versailles, kan du følge med hos DR som sender live fra PL. Assistenttræner Matthias Tourbier er medkommentater, og er derudover uddannet berider, fysioterapeut og så er han desuden klassifikatør, altså en af dem, der klassificere pararytterne til de forskellige sværhedsgrader.
PL i Paris indledes den 28. august 2024 på Champs-Élysées og Place de la Concorde og afsluttes 12 dage senere den 8. september. Der forventes deltagelse af 4.400 para-atleter fra 184 paralympiske komitéer, der skal konkurrere om 549 medaljesæt i 23 sportsgrene. Den danske PL-trup forventes at tælle ca. 30 atleter i ni sportsgrene.
Kilde: Paralympiskelege.dk
Tidsplanen for PL i paradressur lyder som følger:
Der er altså god grund til at sidde klar på DR, når de første danske pararyttere skal på banen tirsdag den 3. september 2024 kl. 10.00. Det bliver med sikkerhed et fuldstændig fantastisk og spændingsfyldt paralympiske lege med nogle af Danmarks bedste pararyttere.
Kilde: Dansk Ride Forbund.