Fra avlshoppe til DM

21-05-2017 09:00

Britt Carlsen

Eva Kramer deltager i DM for seniorer med hoppen Gazette Ask, som hun købte på Stutteri Ask med det formål, at bruge hende i avlen

Copyright Ridehesten.com
Eva Kramer og Gazette Ask.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Stutteri Ask avler man hvert år omkring 16 føl, som opvokser på stedet for senere at blive tilredet og uddannet til springsporten med henblik på at indgå i stedets egen konkurrencestald og måske også i avlsprogrammet, eller for at blive solgt som konkurrenceheste til nye såvel som tilbagevendende kunder.

De sidste er der en del af og blandt dem er Eva Kramer og hendes mand Lars Kramer, som driver et lille stutteri og uddannelse/konkurrencestald i Fredensborg. Eva, der til dagligt er ansat på Hørsholm Hestepraksis, er amatørspringrytter – en ualmindelig aktiv og succesfuld en af slagsen – og starter mange stævner, nationale såvel som internationale.

Hun og Lars købte deres første Ask-hest i 2012, hvor den nu 10-årige Gandalf Ask e. Gipsy d’Ask/Baloubet du Rouet netop havde gået UVM i Zangersheide og championatsfinale i Odense. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Kan jeg få en kopi?
Ved hingstekåringen i Herning for tre år siden lagde Eva vejen forbi Stutteri Asks staldafsnit for at få en snak, og ved den lejlighed proklamerede Eva overfor Kaj Rosenlund, at hun godt kunne bruge en hest mere magen til Gandalf Ask, men hun var jo godt klar over, at kloning var den eneste mulighed, eftersom Gandalfs far ikke længere levede.

– Vi skal nok få lavet en lillebror til dig, for vi har frostsæd, og hoppen lever jo endnu, sagde Kaj resolut.

Senere på året var Eva til stævne på Bækgården, hvor hun mødte Ask-berider Søren Møller Rohde, der kunne berette, at nu var Gandalfs mor drægtig med et føl til Eva.
– Jeg blev lidt overrasket, for Gazette Ask var jo konkurrencehest, men det viste sig, at hun havde fået en skade, så derfor havde de besluttet, at hun selv skulle bære føllet, fortæller Eva.
Ventetiden var spændende og i maj måned nedkom Gazette Ask med hingsteføllet Galaxy Ask. Føllet skulle være Evas, men hun havde endnu ikke fået handlet med Stutteri Ask, da tiden nærmede sig, og føllet skulle hentes. – De sagde, at jeg skulle købe hoppen med, da de ikke længere havde brug for den. Efter kort overvejelse besluttede Eva sig for at tage hoppen med, selv om den ikke havde været i sporten i 2½ år.

Fra følhoppe til international S-hest
I december måned hentede hun Gazette Ask og føllet Galaxy Ask, der straks blev vænnet fra, og så gik Eva i gang med at arbejde med Gazette Ask for at afgøre, om hun kunne komme tilbage til sporten eller skulle fortsætte som avlshoppe. Da først Gazette Ask havde genvundet formen fra sin storhedstid, gik det stærkt for hende og Eva, der i 2016 har deltaget i international Grand Prix, og ved Danish Christmas Show sprang de 150 cm.
Parrets succes kulminerende ved indendørs DM 2017, hvor de sluttede i finalen som nr. 5, så bonuskøbet af følhoppen har Eva aldrig fortrudt, og hun regner med at fortsætte stævnerne med Gazette Ask, så længe hoppen er frisk og synes det er sjovt, inden hun skal tilbage som succesfuld avlshoppe.
– Og så er det dejligt med et stutteri, hvor de følger deres heste så meget efter salg. Jeg er ofte i kontakt med dem, og at købe hest der har næsten været som at blive en del af familien, slutter Eva.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen