Forskning i hestens bevægelse

10-08-2015 07:59

Halthed er den hyppigste årsag til træningsafbrydelse hos sportsheste, og forskning i hestens bevægelse og rideskolehestes sundhed giver værdifuld viden om fx halthed

Copyright Ridehesten.com
Maj Halling Thomsen

Også for dyrlæger kan halthed være en stor udfordring. Ved milde haltheder og halthed på flere ben kan det være uhyre vanskeligt at se, hvor hesten har problemer. Ydermere kan det være svært at afgøre om en hest er halt eller ej, hvis der ikke er tydelige bevægelsesændringer. Ved meget mild halthed kan de små, men meget betydningsfulde ændringer, som opstår i bevægelsen være nærmest umulige at se med det blotte øje, selvom man som rytter tydeligt kan mærke ændringen.

Dette skyldes, at disse små ændringer ligger på grænsen af, hvad det menneskelige øje kan opfatte. En anden udfordring er, at der er temmelig stor variation i hestes bevægelse. Nogle heste kan have en god og en dårlig side, også kaldet lateralitet, hvilket svarer til at mennesker er højre- eller venstrehåndet. Denne lateralitet viser sig bl.a. ved, at der er en naturlig lille asymmetri i bevægelsen, som kan ligne den asymmetri, der ses ved halthed. Derfor er undersøgelse af, hvordan bevægelsen ændres ved halthed, og om man kan måle disse ændringer noget af det som dyrlæge Maj Halling Thomsen er optaget af.

I augustnummeret af magasinet Ridehesten kan du læse meget mere om månedens forskerprofil Maj Halling Thomsen og hendes forskning i hestens bevægelser.

Se videopræsentation af magasinet Ridehestens augustnummer herunder.

Videoer

Læs meget mere i magasinet Ridehestens augustnummer.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen