Fokus på en sund krop hos showheste

06-01-2022 10:00

Merete Haahr

Overvægt er et stort problem for mange heste, og derfor er det vigtigt at gøre opmærksom på betydningen af en sund og slank krop for showheste

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Antallet af overvægtige heste har været støt stigende i England de seneste år og bliver således et større og større problem – og det gælder særligt indenfor showverdenen. Derfor har den velgørende organisation The Horse Trust i samarbejde med Liverpool universitet sat sig for at gøre opmærksom på betydningen af en sund og slank krop for showheste.

"Dommerne kan lide runde heste"

– Mange hesteejere har sikkert hørt myten om, at dommeren i et show kan lide velskabte heste, og derfor skal showheste have ekstra sul på sidebenene for at have en chance for at vinde, fortæller Tamzin Furtado, der er adfærdsforsker fra universitetet i Liverpool. Furtado fortsætter: – Nogle mener, at heste, der er overvægtige eller direkte fede, indenfor showverdenen bliver bemærket for deres størrelse som et tegn på trivsel. Det er noget, vi gerne vil lave om på, og vi ønsker at hylde de heste, der er sunde og normalvægtige.

Derfor har hun i samråd med Jan Rogers fra den velgørende organisation The Horse Trust sat sig for at sprede budskabet med, hvordan hesteejere kan holde en god og sund vægt for deres showheste.

Vurderer og hylder normalvægtige heste

Nyheden fortsætter efter annoncen

Programmet er målrettet både mindre men også større show i England, hvor ejere og ryttere vil kunne modtage råd og vejledning om at holde deres heste sunde, når de skal til show. Lokale dyrlæger og showdyrlæger arbejder sammen med dommeren for at vurdere de enkelte heste og give rosetter til den hest, der har den sundeste kropskondition i klassen.

Ben Curnow, dyrlæge fra universitetet i Liverpool, understreger, at det ikke handler om at være kritisk eller underkende dommernes arbejde i forbindelse med showet. Det handler kun om at fremhæve de sunde heste og forklare, hvordan hestens ideelle kropsform ser ud.

David Ingle, der er formand for showdelen i forbindelse med The Royal International Horse show, udtaler, at de gerne ser mere uddannelse og oplysning i forbindelse med show rundt om i landet. Vi er i en tid, hvor der sker store fremskridt inden for hestevelfærd, men også hvor der er et stort fokus på hestesporten udefra. Initiativet vil kaste lys på denne vigtige del af showet.

Den Engelske Dyrlæge organisation ser svær overvægt hos heste som en af de største risikofaktorer, der er i forbindelse med vores hestes helbred.

Vi bliver meget berørt af at se undervægtige og magre heste på billeder i medierne, men realiteten er, at langt flere heste er svært overvægtige, mener Jan Rogers. Det er meget bekymrende for dyrlægerne, der oplever at skulle behandle heste med svære sundhedsproblemer såsom f.eks. forfangenhed. – Folks opfattelse af, hvad der er en sund og normal kropsvægt, har bevæget sig mere i retning af den overvægtige hest, og vi ønsker at genskabe en normal balance, fortæller Jan Rogers. 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen