Fire tips til at forebygge vægttab hos hesten

29-01-2021 16:25

Merete Haahr

Vinteren er over os, og selvom solen titter frem på frostklare dage, er det bidende koldt udenfor. Hvis hesten har helbredsproblemer, som gør, at den fryser, så kan den have svært ved at holde huld. Her får du fire gode tips til at få hesten til holde vægten vinteren igennem

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at tjekke hestens huld i samråd med dyrlægen, for at vurdere hvordan den bedst holder vægten vinteren igennem. Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr
Nyheden fortsætter efter annoncen

Særligt ældre og svagelige heste taber ofte vægt om vinteren. Det kan som regel være på grund af tandproblemer, der gør det svært for den at tygge foderet grundigt, specielt tørt hø, kombineret med at den har behov for en øgning af kalorier for at kunne holde varmen. Få hjælp af din dyrlæge til at vurdere hestes huldscore eller spørg en god ven til råds. Hvis hesten er undervægtig i begyndelsen af vinteren, så er det vigtigt at finde årsagen og gøre noget ved problemet.

Foretag en fuld tandundersøgelse
Giv hesten  en fuld tandlægeundersøgelse, for spiser den ikke på grund af tandsmerter, kan det være lige meget, hvad du giver den. Det kan også være en ide at få taget en blodprøve for at udelukke, at hesten har nogle underliggende problemer. Nogle heste får nyreproblemer, som kan føre til problemer med at holde vægten.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Tjek grovfoderet og lav en plan
Hvis hesten forsat taber vægt midt om vinteren, så er det endnu mere akut at gøre noget ved det. Foretag ikke bratte foderskift, da det kan øge risikoen for kolik, men du må heller ikke bare lade stå til, da det kan have fatale konsekvenser for hesten. I samarbejde med dyrlægen skal du lave en vægtøgningsplan, som du skal gå i gang med fra første dag. Det kan være fristende at give hesten mere kraftfoder, men det er mindst lige så vigtigt at se på grovfoderet i form af hø eller wrap. Det er den langsomme fordøjelse, der gør, at hesten holder sig varm, og dermed bibeholder vægten. Det forhindrer hestene i at forbrænde unødige kalorier for at holde på varmen.

Giv dækken på hvis nødvendigt
Giv hesten dækken på, når det er nødvendigt. Heste tolererer kulde langt bedre end mennesker, og en sund og velnæret hest kan almindeligvis sagtens stå ude helt ned til 5 graders varme uden at fryse. Det er dog individuelt fra hest til hest, og hvis hesten er tynd, og den står og ryster, så er det for koldt, og det kan være nødvendigt at give hesten dækken på. Hvis den har dækken på i forvejen, så læg et ekstra lag på hesten. Overdreven brug af dækken er dog mindst lige så problematisk, og derfor skal man tjekke hesten flere gange for at sikre, at den ikke får det alt for varmt. 

Først til sidst giver du hesten mere kraftfoder
Når alt andet er tjekket, så kan du give hesten mere kraftfoder. Selvom det lyder som det mest logiske at gøre allerførst, er det først, når du har taget alle ovennævnte forholdsregler, at du skal give hesten mere kraftfoder.  Måske har den brug for mere kalorierigt foder eller måske mere af det foder, den får i forvejen. Man kan også øge kalorieindtaget ved at tilføre foderet olie. Flere kalorier fra foderet vil hjælpe hesten til at holde varmen og tage vægt på, men kun hvis den er tilstrækkeligt beskyttet mod vind og vejr, og såfremt at hesten ellers er sund og rask. Tal med dyrlægen om, hvordan du bedst øger foderrationen, så du undgår at hesten får for mange kulhydrater, som kan udløse forfangenhed. 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen