10 grunde til ikke at lægge dækken på

23-11-2020 07:58

Merete Haahr

Mange lægger dækken på så snart vinteren er over os og vi selv begynder at fryse, men hvornår fryser hesten og har den egentlig brug for al den indpakning? Ifølge forskere, så er svaret måske ikke helt så naturgivet som vi tror

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dr. David Marlin er en anderkendt engelsk forsker, med speciale i hestens træningsfysiolog. Han giver her ti gode grunde til, hvorfor hesten ikke nødvendigvis behøver at få dækken på, så snart det bliver koldt:

1. Heste har en vidtrækkende termoneutral zone

Hesten kan fryse når temperaturen falder under frysepunktet, og den vil få det for varmt når temperaturen er over 25 grader. Alt imellem denne variation er hestens termoneutrale zone.

2. Mennesker har en meget smallere termoneutral zone

Menneskers termo neutrale zone er på mellem 25-30 grader, altså langt mere snæver end hestens, og når vi synes det er koldt udenfor, så har hestene det ganske behageligt. Vi kan ikke vurdere om vi skal lægge dækken på, i forhold til hvor meget vi selv fryser. 

3. Hesten holder sig varm ved at æde

Hestens grundtemperatur er 38 grader og termoregulering, som får energi af det foder som hesten spiser, hjælper med at opretholde denne temperatur. Varme bliver produceret af en nedbrydning af maden, enten inde i kroppens celler, eller ved fermentering af fibrene i hestens tarmsystem. 

4. Dækkener giver unødvendig vægtøgning

Heste bruger en stor det af deres energi for at holde sig varme og derfor hvis han har for meget dækken på, vil den overskydende energi blive aflejret som fedt. 

5. Dækkener kan gnidehuden i stykker

Særligt når hesten har det for varmt, bevirker sveden at huden bliver gennemblødt, på samme måde som når vi har været i bad for længe. Det medfører at huden risikerer at blive udsat for infektion og skader. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

6. Heste holder bedre på varmen end vi gør

På grund af deres pels, vil heste ikke tabe kropsfedt lige så hurtigt som vi gør. De taber varme fra hudoverfalden, igennem åndedrættet, gødning og urin, og igennem koldere overflader, som når de lægger sig på jorden.

7. Hesten er designet til at klare kulden 

Når temperaturen bliver under 0 grader, holder hesten sig varm ved en øget omsætning af næringsstofferne i kroppen. Hesten vil søge læ, blodcirkulationen vil mindskes så temperaturen på benene bliver mindre, og hvis den bliver virkelig kold, vil den starte med at ryste. 

8. Heste har brug for solens stråler

Dækkener og ophold i stald forhindrer solens stråler i at trænge igennem, og danne den livsvigtige D vitamin. Dette vitamin er med til at regulere kalk og fosfor fibrenene og mangel på D vitamin kan medføre svagere knogler. Solen trænger fint igennem hestens tykke vinterpels, men ikke igennem et dækken.

9. At holde sig varm er en balancegang

Kropstemperaturen er en balance mellem den varme der produceres og den varme hesten mister. I kulden taber hesten varme hurtigere, og den må øge varmeproduktionen og mindske varmetabet for at holde varmen. 

10. Mærk ikke på ørerne om hesten er kold 

Det er en dårlig indikator af om hesten fryser ved at mærke på ørerne, i ansigtet eller benene. Prøv i stedet at placere hånden ved manen, og mærk efter. Hvis det er koldt der kan den muligvis have brug for et dækken.

Konklusionen er, at med mindre hesten er klippet og bor ude 24/7, så har de fleste heste ikke brug for dækken, før temperaturen går under 5 grader. Ældre og tynde heste, helt unge føl eller klippede heste kan dog have brug for et dækken, for at hjælpe dem igennem vinterkulden.

Kilde: Davidmarlin.com

Læs mere om hesten fysiologi i magasinet Ridehesten

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen