Dressurlegenden Kyra Kyrklund

20-08-2021 15:57

Christine Krogh Frausing
Skribent

Finske Kyra Kyrklund er en levende legende. Hun har lavet intet mindre end fantastiske resultater i dressur, men også vist sit værd inden for spring og military. Vi tager et lille tilbageblik, og kigger på Kyras succes

Copyright Ridehesten.com
Kyra Kyrklund til dette års OL Foto: Hippo Foto Media
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kyra Kyrklund har deltaget i OL dressur for finland seks gange. Hun har været både nordisk og finsk mester i dressur, ridebanespringning og military. Kyra har deltaget i World Cup finalen i dressur seks gange, og for det ikke skal være nok, vandt hun World Cup finalen i 1991 på den dansk avlede hest Matador e. May Sherif (opdr. Georg Møllebjerg). 

– Jeg sammenligner stadigvæk alle heste med Matador. Hvis de føles lige som ham når jeg sidder på dem, så ved jeg de er gode, fortæller Kyra Kyrklund til Louise Parkes, FEI.

Kyra købte DV hingsten da han var 3 år. Matador var en meget sensitiv hest, og var ikke umiddelbart født med fantastiske gangarter. Kyra formåede igennem hårdt arbejde og træning, at producere en hest ud over det sædvanlige. Mange tænker tilbage på Matador som en af de mest betydningsfulde heste igennem tiden, men uden legenden, Kyra, er det ikke sikkert at hesten var nået så langt. Hvem ved?

Kyra har redet mange heste op til internationalt niveau. Som hun selv forklarer det, var tiden bare anderledes for bare  20-30 år siden. Man købte en hest, og så gjorde man den til en dressurhest. Man kunne ikke bare købe en hest, der var produceret til at gå OL dressur. Derfor købte hun blandt andet en dansk hest kaldt Piccolo. Da hun købte hesten tænkte hun:

– Hvis den kan springe, så bliver den springhest, og hvis den kan gå dressur, så bliver den dressurhest. Men den kunne absolut ikke springe, og så måtte den jo lære at gå dressur.

Det er formentligt med denne mentalitet, at Kyra har formået at ride OL seks gange, og stå på sidelinjen fem gange. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

I 1980 deltog ekvipagen ved OL i Moskva. Parret endte som nummer fem individuelt. Dette OL var meget særligt, da flere lande boykottede OL. Det skete i en protest mod Sovjetunionens invasion af Afghanistan 27. december 1979.

Dressurdronningen fra Danmark hylder Kyra

Cathrine Dufour undervises både af Nathalie Zu sayn-Wittgenstein, men også Kyra Kyrklund. De to undervisere hjælper Cathrine i et samarbejde, og blandt andet ved OL var de begge til stede for Cathrine. 

– Kyra deltager i sit ellevte Olympiske lege i år!!!! Sikke en legende, skriver Cathrine Dufour på sin instagram under årets OL.

Cathrine Dufour er ikke eneste rytter der har set lyset i Kyra. Mange toprytter får undervisning af hende, og endda Nathalie Zu sayn-Wittgenstein har selv fået undervisning af hende. Kyra er landsholdstræner for det portugisiske hold, og var da også med portugiserne til OL. Men det betød ikke, at kyra ikke kunne hjælpe Cathrine. Kyra vægter sine elever utroligt højt, og derfor kan hun sagtens se ud over nationer når der dystes til OL.

Kyra har forhåbentligt flere Olympiske lege foran sig, og vi glæder os til at se hvor mange heste Cathrine, Nathalie og Kyra sammen kan uddanne.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen