Dramaet omkring Totilas

14-08-2015 13:36

Jytte Lemkow

EM Aachen - Enighed er ikke det, dressurdommere er mest berømte for. Sjældent er det dog, at deres synspunkter på en tophest er så forskellige, som det var tilfældet i gårdagens anden halvdel af holdkonkurrencen i Grand Prix

Copyright Ridehesten.com

Det tidligere idol under Edward Gal og verdensmester, den sorte hingst Totilas, sørgede for mytteristemning blandt publikum, da resultatet efter dens indsats blev offentliggjort. Det tyske hold havde satset på, at den skulle kunne bringe dem den ønskede guldmedalje på hjemmebane, nu hvor Damon Hill ikke mere er tilgængelig for holdet, og den nye superstjerne Bella Rose var på sygeligste. Og så får den "kun" 75,971% og en sjetteplads, men hvad værre er; med pladscifrene 4- 20-13-10-21-3-4. 

At det spørgsmål, hvorfor der havde været så store dommerdivergenser omkring Totilas, ville blive stillet overdommeren i klassen hollandske Eduard de Wolff van Westerrode ved klassens efterfølgende pressekonference, var at forvente. Det var det desværre også, at han kun ville komme med en sludder for en sladder, nemlig den sædvanlige, at et ridt ser forskelligt ud fra den position, man ser det! Ok, det gør det, men ikke så meget, at det var en gyldig forklaring.

Allerede ved vet tjekket skulle mange have set, at Totilas ikke var rengående. Den har jo været på sygelisten næsten uafbrudt siden dens optræden og sejr i Grand Prix i Aachen 2014. Og det var da også den manglende rene takt i trav, der var årsag til de store divigenser.

At begge bagdommere ved K og F, som begge havde Totilas på en fjerdeplads, ikke har kunne se uregelmæssighederne giver mening, men at de to sidedommere ved E og B, som er de positioner, hvor man bedst kan se renhed i gangarter og hele hestens grundform og hvorfra man stort set har de samme synsvinkler, havde Totilas på henholdsvis en tyvende- og en tredieplads, den er ikke i orden. Tyvendepladsen var tyske Katrina Wüst,og man må beundre hendes mod for at have dømt det, hun har set. Hun har sikkert ikke fået ros fra de tyske dressuransvarlige!

Hvorom alting er: Totilas er meldt til i Grand Prix Special, men kommer ikke. Dermed er det svært at se nogen individuel guldmedalje til værtslandet i morgendagens Grand Prix Special og Kürfinalen søndag.

 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner