Dopingsag: Kobolt

15-01-2015 11:55

Flere australske galoptræneres heste er netop testet positiv for kobolt, men hvad er kobolt, hvordan virker det og hvilke bivirkninger kan brugen af det medføre?

Copyright Ridehesten.com
Kobolt. Foto: Shutterstock

Den australske nyhedsside horsetalk.co.uk beretter pt. om dopingsager mod hele tre galoptrænere, efter at deres heste er blevet testet positiv for stoffet kobolt.

Hestene blev testet (urin) i forbindelse med deltagelse i væddeløb, og testene kom tilbage med positive resultater for stoffet kobolt i en koncentration over 200 mikrogram pr. liter urin, hvilket overskrider de fastsatte grænseværdier for sporten. Sagerne efterforskes nu nærmere.

Hvad er kobolt?
Kobolt er et sporestof, som har vist sig at have præstationsfremmende egenskaber, da det stimulerer produktionen af røde blodceller. Dette gjorde, at man brugte kobolt til at behandle anæmi hos mennesker helt fra 1930erne.
Der er dog en bagside af medaljen, for kobolt er også et giftstof, kan skade skjoldbruskkirtlen og kan være giftigt for hjertet ved overdreven brug. Stoffet kan gøre blodet tykkere og øge risikoen for hjerteanfald. Også nerveproblemer kan forekomme, og studier peger på, at brug af kobolt kan øge risikoen for udvikling af tumorer.
Kobolts virkning minder om den man kender fra EPO, som bl.a. har været brugt inden for cykelsporten, da det også stimulerer produktionen af røde blodceller. Dette medfører et øget oxygenoptag i blodet, hvilket øger præstationsevnen. Forskning fra 1940erne og 1950erne viste, at tildelingen af kobolt til mus gav en 30% stigning i antallet af røde blodceller.
Til trods for de alvorlige bivirkninger er kobolt blevet brugt til at booste atleters præstationsevner, og gennem de seneste år har rapporter vist et øget misbrug af kobolt inden for væddeløbssporten verden over.
Kobolt er et naturligt forekommende stof, og heste indtager bittesmå mængder gennem deres normale foderindtag. Man mener, at det gives til væddeløbsheste i form af koboltsalt, og det er let tilgængeligt, da det mange steder ikke kræver recept. I dopingsager vedr. mennesker er stoffet normalt blevet tildelt gennem indsprøjtning, mens det hos heste både er blevet tildelt som pulver i foderet og/eller ved indsprøjtning.
Man arbejder dog konstant på at udvikle tests, der kan spore den ulovlige brug af kobolt. Dette har nemlig visse udfordringer, bl.a. den, at kobolt kun er sporbart i hestens system i relativt kort tid, måske kun fire til seks timer.
Rapporter vidner om, at heste kan have endda meget stærke reaktioner på kobolt; øget vejrtrækningsfrekvens og puls, og nogle er endda kollapset og døde efter brugen af stoffet.

Kilde: horsetalk.co.uk

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen