– Der er super stærke konkurrenter

04-09-2024 16:13

Således lyder det fra landstræner i paradressur Astrid Gemal, der de sidste to dage har kunnet følge de danske PL-rytteres indledende ridt i Paris. Men hvad er forventningerne til den forestående holdkonkurrence? – Det svarer landstræneren på her

Nyheden fortsætter efter annoncen

Mange hestehove har gennem de sidste to dage betrådt sandet i den flotte arena foran Versailles-slottet i Paris. Paradressurkonkurrencen til de paralympiske lege blev i går skudt i gang, og her blev to danske ryttere kvalificeret til lørdagens kürfinale. Karla Dyhm Junge Miss Daisy e. De Noir/ Blue Hors Future Cup (opdr. Marianne Brinck Stengaard) blev nemlig sjettebedste rytter i grad III-klassen, mens Katrine Kristensen og Gørklintgårds Quater e. Quaterback/ Blue Hors Don Schufro (opdr. Jørgen Ravn) brillerede ved at vinde en sølvmedalje i grad II. I dag var det så tid til den sidste danske ekvipage, Pia Wulff Jelstrup og den 10-årige DV-hoppe Zafia e. Blue Hors Zee Me Blue/ Caretino (opdr. Gitte Elkjær Kjeldsen), der red til 68,861% og en 9. plads i grad IV-klassen. Det var dermed ikke nok til en finaleplads, da kun de otte bedste ryttere fra hver grad går videre til finalen. 

Pia havde en superfin tur og gør alt, hvad hun kan. Hun har aldrig redet et internationalt mesterskab før, og det er en kæmpestor arena at komme ind i, men hun bevarede roen og gjorde det fantastisk. Der var en enkelt fejl i en bagpartsvending, hvor Zafia går i stå, og det var sandsynligvis det, der kostede finalepladsen, fortæller landstræner Astrid Gemal om dagens ridt fra Pia Wulff Jelstrup, der dog ikke selv var synderligt skuffet, men snarere bare glad for at have haft sin PL-debut. 

Det var den 56-årige Pia Wulff Jelstrups første internationale mesterskab. Hun har sclerose og begyndte først at ride parastævner i 2021, men siden da er det gået stærkt, og hun kom hurtigt på landsholdet. Nu har hun prøvet at repræsentere Danmark til et internationalt mesterskab; og så endda PL. 

Copyright Ridehesten.com
Som her på billedet kom Pias hånd knyttet i vejret efter afslutningsparaden i dagens program. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Stolt landsstræner forud for holdmesterskab
Selvom der selvfølgelig er plads til visse tilpasninger frem mod den næste gang, hvor de danske ryttere skal på banen, så er Astrid Gemal gennemgående positiv og stolt over rytternes præstationer. Det skinner tydeligt igennem, når hun fortæller om de sidste dages resultater, hvor både debutanterne Karla og Pias ridt, men i særdeleshed Katrine Kristensens medalje gør landstræneren stolt.

Jeg er super stolt, og rytterne har performet så godt. Vi er ovenud begejstrede for sølvmedalje; vi vidste ikke helt, hvor vi havde Katrine henne efter barsel, så selvom jeg ikke plejer at være nervøs, stod jeg med en høj puls. Quater, der godt kan være lidt tændt, opførte sig heldigvis eksemplarisk, og Katrine holdt hovedet koldt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I morgen venter en hviledag, mens fredagen byder på holdkonkurrencen. Her udvælger landstræneren fra hver nation de tre ud af landsholdets fire ryttere, som skal ride i holdmesterskabet. Da Tobias Thorning Jørgensen og Jolene Hill e. Blue Hors Schufro Hit/ Windsor (opdr. Hanne Andreasen) desværre ikke har kunnet starte grundet transportsyge hos DV-hoppen, slipper Astrid Gemal for at tage den beslutning. Dermed er det altså Pia Wulff Jelstrup, Karla Dyhm Junge og Katrine Kristensen, som skal kæmpe for en dansk holdmedalje på fredag. 

Konkurrenterne er virkeligt stærke i år, og vi bliver bare nødt til at tage holdkonkurrencen, som den kommer, siger Astrid Gemal: – Selvfølgelig håber jeg, at rytterne gør det godt, men derfor vil vi stadig gerne have realistiske forventninger, og både især USA, Holland, England, Tyskland og Italien stiller med exceptionelt stærke hold i år. Vi bruger lige så meget holdkonkurrencen som en vigtig forberedelse forud for lørdagens kür, hvor Karla og Katrine skal være bedst muligt klar, forklarer Astrid.

Copyright Ridehesten.com
Karla Dyhm Junge og Miss Daisy kvalificerede sig i går til kürfinalen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Hviledag med restitution og PL-hepning
Der er hviledag for alle rytterne i morgen, og det betyder, at der både er tid til afslapning og træning i den danske lejr. 

Vi skal hygge os og restituere i morgen, og så skal vi selvfølgelig træne de heste, der skal i aktion fredag. Vi skal have noget god mad og slappe af sammen, og så skal vi måske se bordtennisspiller Peter Rosenmeiers medaljekamp, slutter Astrid Gemal.

Start- og resultatlister.

Fakta
Tidsplan for paradressuren

Fredag den 6. september kl. 9.30-18.00:
Holdkonkurrence i paradressur

Lørdag den 7. september kl. 9.30-18.00:
Individuel finale i kür for grad I, II, III, IV og V

De paralympiske lege i Paris kan følges på DRTV, DR1, DR2 og dr.dk.

Fold up
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner