Pia Wulff Jestrup misser akkurat PL-finalen

04-09-2024 11:15

Mens Karla Dyhm-Junge og Katrine Kristensen i går havde første tur på den paralympiske dressurbane, gjaldt det i dag den sidste danske pararytter Pia Wulff Jelstrup, der desværre akkurat ikke er gået videre til kürfinalen. Vi opdaterer fra paradressurens anden dag i Paris her

Pia Wulff Jelstrup og Zafia var i dag sidste dansker på banen i den indledende runde til PL i Paris. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I går blev der taget hul på ridesporten ved de paralympiske lege i Paris, hvor grad I, II og III rytterne var på banen. I dag gælder det grad IV og V, som er de to grader, hvor rytterne har de mindste funktionelle udfordringer. Danmark er i grad IV-klassen repræsenteret af Pia Wulff Jelstrup på den 10-årige DV-hoppe Zafia e. Blue Hors Zee Me Blue/ Caretino (opdr. Gitte Elkjær Kjeldsen).

Det blev i går til en individuel sølvmedalje i grad II for den 28-årige Katrine Kristensen og Gørklintgårds Quater e. Quaterback/ Blue Hors Don Schufro (opdr. Jørgen Ravn), mens Karla Dyhm-Junge placerede sig individuelt som nummer seks blandt grad III-rytterne. Da det er de otte bedste ryttere, der går videre til den lørdagens individuelle kürfinale, er de dermed begge kvalificerede. Tobias Thorning Jørgensens Jolene Hill har som bekendt fået transportsyge, og ekvipagen var derfor desværre ikke til start i går.

Opdateret kl. 11.55.
Pia Wulff Jelstrup og Zafia har netop redet deres program foran Versailles-slottet, hvor også OL blev afholdt for en måneds tid siden. Den 56-årige PL-debutant og DV-hoppen Zafia leverede et fint, omend lidt forsigtigt ridt. Den første middeltrav blev lidt tøvende, mens der var mere energi i den anden. Voltefigurerne i trav var flydende, hvor Pia – helt jævnfør reglerne, hvor man selv må vælge mellem letridning og nedsidning – valgte at ride letridning i en slangegang. Også versaderne, der tæller dobbelt, lykkedes godt. Der var en gennemgående god takt i skridten, men ekvipagen blev dog udfordret i de to halve skridtpiruetter, hvor Zafia gik en anelse i stå. Galopprogrammet bød ikke på de store fejl; Zafia kom godt frem og tilbage i middelgaloppen, men gik dog kortvarigt en anelse på to spor. Pia Wulff Jelstrup knyttede hånden i vejret i den afsluttende parade og smilede stort, da hun og Zafia skridtede ud af banen efter deres første ridt til de paralympiske lege.

De fem dommerne gav i alt 68,861% for ekvipagens ridt, hvilket placerer dem på en 6. plads med fire ryttere tilbage. Da det er de otte bedste ryttere i hver grad, der kvalificerer sig til den individuelle kürfinale på lørdag, bliver det neglebidende spændende, om den danske ekvipage kan holde sig i top-8 og dermed nå finalen.

Pia Wulff Jelstrup og Zafia. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Fakta
Graderne i paradressur

Der findes fem grader, grad I, II, III, IV og V, i paradressur. Grad I er for de ryttere, der har den mindste kropsfunktion, og her rides kun i skridt. I grad II og III rides der i skridt og trav, og i grad IV og V, hvor rytterne har den højeste kropslige formåen, består dressurprogrammerne af øvelser i alle tre gangarter.

Ridningens korrekthed forventes at være den samme som i raskridning, så et handicap er altså ingen undskyldning. Rytterne skal derfor finde løsninger og arbejde med deres udfordringer for at udføre dressur på højt niveau, hvilket er et af de imponerende elementer ved paradressur.

Fold up

Opdateret kl. 12.39.
Alle grad IV-rytterne har nu været igennem deres ridt, og det blev desværre ikke til en plads i kürfinalen for Pia Wulff Jelstrup og Zafia e. Blue Hors Zee Me Blue/ Caretino (opdr. Gitte Elkjær Kjeldsen), der sluttede på en 9. plads ud af de 15 ryttere – kun én placering fra at være blandt de otte finalekvalificerede ryttere.

Den hollandske rytter Demi Haerkens og KWPN-hoppen Daula e. I.P.S. Gribaldi vandt guld med suveræne 78,722%.

På trods af den missede finaleplads får Pia Wulff Jelstrup dog endnu en tur på banen – det sker fredag, hvor de tre danske ryttere, Karla Dyhm Junge, Katrine Kristensen og Pia Wulff Jelstrup, skal i aktion og kæmpe for en dansk holdmedalje.

Pia har mere at give af til holdfinalen på fredag, nu har hun været på banen første gang og fået nervøsiteten ud af kroppen, sagde Astrid Gemal, landstræner for det danske paradressurlandshold, til DR Sporten kort efter Pias ridt.

Holdkonkurrencen bliver spændende, og jeg er sikker på, at de danske ryttere efter vores evalueringer kan hente endnu flere point hjem. Hviledagen i morgen skal bruges på at restituere, lave noget sjov og hygge lidt om hestene, så vi er bedst muligt klar til på fredag, lød det fra Gemal.