Danmarksmester: – Det er gået okay

09-03-2024 21:02

Daniel Sahl kan for fjerde gang kalde sig Danmarksmester for beslagsmede efter flotte præstationer alle tre dage i Herning. Alligevel er den altid ydmyge smed bevidst om, hvor han kan forbedre sig, og han ville ønske, at han havde været mere koncentreret i år

Nyheden fortsætter efter annoncen

Siden torsdag er der blevet hamret og banket i Hal H i MCH Messecenter Herning til Dansk Varmblods Hingstekåring 2024, hvor det årlige Danmarksmesterskab for beslagsmede bl.a. er blevet afholdt.

I division 1, det sværeste niveau, skulle den nye Danmarksmester findes efter flere kvalifikationsrunder, en semifinale og en finale i løbet af de sidste dage. Her har smedene både skullet lave de bedste specialhestesko, slå sko på "døde hesteben" og til sidst i finalen sko levende heste. 

Sidst på eftermiddagen i dag, da alle sko var vurderet og alle point talt sammen, blev det tid til præmieoverrækkelse for alle tre divisioner samt for speedforging, som er en særlig konkurrence, hvor man skal lave en hestesko på fem minutter. Efter tre hårde dage kunne midtjyske Daniel Sahl, som er selvstændig beslagsmed lade sig hylde, da han i den samlede stilling i Danmarksmesterskab kunne stille sig øverst på podiet. Han fik mange krammere og rygklap af de andre smede; og generelt er der en hyggelig og venskabelig stemning blandt smedene på trods af tonen, der af og til kan være rå. 

Erfaren Danmarksmester
Det er ikke fremmed for Daniel at stå øverst på podiet. Han blev Danmarksmester for smedelærlinge i 2013 samt Danmarksmester på højeste niveau i 2018, 2019 og 2023 - og nu også i år. Desuden har han vundet et utal af smedekonkurrencer internationalt.

Selvom Daniel er en rutineret herre, kan han naturligt nok stadig opleve udfordringer, når han konkurrerer. I år synes han, at hans fokus svigtede en anelse, og han forklarede, at det også har fyldt meget at have en lærling under sine vinger for første gang:

Det er første gang, jeg har min egen lærling med til DM, og det har faktisk taget en del fokus, siger han.

Daniels lærling hedder Nikolaj Juul, og han blev nr. to i årets DM for beslagsmedelærlinge, som bliver afviklet som en del af divison 3.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad Daniel mere tænker om årets DM og sin nye titel, kan du høre ham fortælle om i interviewet her - og selvom Daniel ikke er så glad for at være på video, indvilligede han med let modvillighed og et grin på læben i at deltage og fortælle om sin sejr:

Glade arrangører
Bag DM'et står beslagsmed Nynne Navntoft, frisør Edel Handeland, dyrlægestuderende Amanda Dörge og grafisk designer Olivia van Rooij. De er trætte, men tilfredse med de sidste dage:

Alt er gået super og vores nye program har fungeret godt i år, lyder det fra Amanda Dörge, der var lidt hæs i stemmen efter at have været speaker i tre intense dage.

Copyright Ridehesten.com
Speaker og medarrangør Amanda Dörge. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen

Også Olivia van Rooij er glad for dagene, men til spørgsmålet, om hun skal ud at feste sammen med smedene, svarer hun klart nej ovenpå de hårde dage:

Jeg er så træt ovenpå de sidste dage, for der er meget at holde styr på. Men det er det hele værd, når det går godt, og smedene er glade - og vi har fået gode tilbagemeldinger i år og haft meget bedre styr på det, lyder det fra den flittige Olivia, der har knoklet bagom arrangementet sammen med sine medarrangører alle dage. 

Med tilpasse smede og en ny Danmarksmester kåret, kan de trætte arrangørere trygt gå hjem og sove, mens smedene fester videre og fejrer Daniel og de andres flotte præstationer.

Se alle resultaterne her.

Læs meget mere om DM for beslagsmede og mød en smed, der er kommet hele vejen fra Australien for at deltage, i Ridehestens aprilnummer.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner