DM for beslagsmede er i fuld gang

06-03-2025 17:26

De dygtige beslagsmede har i dag taget hul på de første konkurrencer til dette års DM for beslagsmede, som finder sted under årets Hingstekåring i Herning. Arrangørerne glæder sig til nogle forhåbentligt gode dage med jern, ild og god stemning

Copyright Ridehesten.com
DM for beslagsmede er lige nu i fuld gang i hal H ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning. Foto: Ridehesten.com/ Mie Thorup Poulsen

Har du nogensinde set et erhverv, hvor både fitness, styrke og udholdenhed er i særklasse? Nu får du chancen for at komme helt tæt på nogle af Danmarks dygtigste beslagsmede, når de tørner sammen i kampen om at blive Danmarks bedste beslagsmed. Det hele foregår under Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, der finder sted i disse dage fra den 5.-9. marts i MCH Messecenter Herning, hvor et stort antal smede har indtaget hal H

Smedene er delt op i tre divisioner alt efter sværhedsgrad. Division 3 er divisionen med den laveste sværhedsgrad, og dermed også den division, hvor smedelærlingerne er til start. Her skal Danmarks bedste lærling ligeledes kåres. I division 2 er niveauet hævet et hak, så det er for de lidt mere erfarne smede, og i division 1 er sværhedsgraden i absolut top. Det er altså her nogle af Danmarks dygtigste smede, der ofte stiller op i konkurrencer, er til start. 

I dag er der blevet taget hul på alle tre divisioner, hvor smedene for første gang skulle til amboltene for at starte bedst muligt ud i kampen om at blive Danmarks bedste beslagsmed. Konkurrencen startede allerede klokken 08.00 i morges, og den fortsætter helt indtil klokken 20.30 i aften. Sådan lyder de næste tre dage for smedene og de ambitiøse arrangører. 

Copyright Ridehesten.com
Der var høj koncentration hos smedene i dagens konkurrencer. Foto: Ridehesten.com/ Mie Thorup Poulsen

Der venter et hæsblæsende program
De næste par dage er ligeledes spækket med smedekonkurrencer fra morgen til aften, og alle der har adgangsbillet til Hest & Rytter, kan altså komme forbi hal H, hvor der er garanti for action, god stemning og en masse stærke smede. I dag har været første kvalifikation, hvor det for smedene gælder om at kvalificere sig til morgendagens semifinale. Her har smedene skulle forme hestesko fra et helt lige stykke metal, hvorefter de er blevet bedømt af de erfarne dommere.

Fredag bliver det altså dagen for semifinaler, hvor de dygtige smede nu skal prøve kræfter med at sko på hesteben - dog ikke levende hesteben. Det er nemlig hesteben fra Landbrughøjskolen, som smedene skal sko på i semifinalerne. Det har tidligere været sådan, at smedene skoede levende heste i semifinalerne, men for at hestene ikke skal stå i larm og store omgivelser en hel dag, har arrangørerne valgt at benytte sig af hesteben, som efterfølgende går til forskning. 

Det er også i morgen, fredag, at smedene kan kvalificere sig til speedforging-finalen, som er en hæsblæsende dyst på tid, hvor lyset slukkes i hallen og smedene herefter skal lave den bedste hestesko på fem minutter i en to mod to dyst. Her er der garanti for god stemning, en masse gnister og højt humør. 

Lørdag er den helt store finaledag i både speedforging og de tre divisioner, hvor de nye danmarksmestre skal kåres. Det foregår alt sammen i hal H i Herning, hvor der de næste tre dage er sikret god stemning, godt humør, fadøl og høj musik, og så er der altså også mulighed for at lære en helt masse om sko og smedefaget.

Copyright Ridehesten.com
De flotte sko som division 3 lavede i dagens første konkurrence. Foto: Ridehesten.com/ Mie Thorup Poulsen

Erfarne og skarpe dommere
I år er der et lidt mindre startfelt end sidste års konkurrence, men der er alligevel smede fra både Danmark, Holland, Norge og Tyskland, og i år bliver de altså bedømt af nogle rigtig dygtige dommere. Dommerpanelet består i år af tre erfarne mænd, Klaus Hansen og Sikker Høegh-Vestergaard fra Danmark, og så er Sergio Pérez Prieto blevet hentet ind fra Spanien.

Klaus Hansen er selv en erfaren herre på konkurrencescenen, hvor han i 2022 selv løb med titlen som dansk mester, og i 2024 vandt hans lærling, Jon Banke årets DM for lærlinge. Derudover har han også dommererfaring, da han tidligere har været dommer ved flere konkurrencer i Köln. 

Sergio Pérez Prieto er en af verdens dygtigste smede. I 2024 blev han nummer 10 ved verdensmesterskaberne for beslagsmede, en helt igennem fantastisk præstation, der giver ham en status, som kun de få kan prale med. Udover at være en dygtig konkurrencesmed, brænder han for at dygtiggøre sig selv såvel som andre, og derfor underviser han i smedefaget i lande som Spanien, Mexico, Portugal, Rusland og Italien. 

I speedforging-konkurrencen er en af mesterskabets deltagere faktisk dommer. Det er den erfarne dansker Sikker Høegh-Vestergaard, der udover at være en habil konkurrencesmed i både ind- og udland, vandt speedforging i 2023. Dermed er han altså en skarp tilføjelse til det erfarne dommerteam, og skal med sin store erfaring være med til at dømme en af konkurrencens sjoveste og mest intense klasser.

Copyright Ridehesten.com
Det er nogle skarpe og erfarne dommere, der i år skal dømme mesterskabet. Til venstre er det danske Klaus Hansen og til højre er det Sergio Pérez Prieto. Foto: Ridehesten.com/ Mie Thorup Poulsen

Et stærkt hold af kvindelige arrangører
Bag DM for beslagsmede står et hold af stærke piger, der hver især brænder for heste, og ønsker at skabe en lærerig, sjov og spændende konkurrence, hvor højt humør, god stemning og ægte kampgejst er i højsæde. 

Nynne Navntoft er én af arrangørerne bag, og i år er altså femte år i træk, at hun er med til at arrangere DM for beslagsmede. Nynne blev udlært som registreret beslagsmed i april 2016 ved Gardehusarregimentet i Slagelse, hvorefter hun startede sin egen virksomhed, Nynne's Beslagsmedie. På holdet af arrangører er hun drivkraften bag at opsøge sponsorer og potentielle venues, samt koordinere og kommunikere med deltagerne, når de har tilmeldt sig konkurrencen. 

For fjerde år i træk er Olivia van Rooij også en del af teamet. Til dagligt er Olivia selvstændig grafisk designer og illustrator, og det er altså også hendes erfaring, der står bag konkurrencens samlede udtryk, logo og hjemmeside samt det øvrige grafiske materiale til konkurrencen. 

Derudover er Amanda Dörge ligeledes en del af det stærke hold for fjerde år i streg. Amanda er til dagligt studerende og har sideløbende arbejde ved NC Horse Wellness mens hun passer sine tre heste. I teamet står Amanda for meget af kommunikationen med sponsorerne og netværket. Hun er en skarp formidler, hvilket også er derfor, at hun er konkurrencens speaker. 

Copyright Ridehesten.com
Det er et stærkt hold, der står bag dette års mesterskab. Foruden de kvindelige arrangører, er der en del frivillige, der hjælper til for at det hele kører på skinner. Foto: Ridehesten.com/ Mie Thorup Poulsen

Hør Amanda fortælle mere om weekendens konkurrencer, hvordan starten har været samt arrangørernes forventning til resten af dagene i videoen herunder: 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner