– Dalera kan blive endnu bedre

07-01-2024 13:26

Trine Askjær-Jørgensen

Sådan siger verdensranglistens nr. 1, Jessica von Bredow-Werndl, om sin stjernehoppe TSF Dalera BB, idet hun ser frem mod stævneåret 2024, som kulminerer med OL i Paris. Jessica reflekterer desuden over, hvad det vigtigste fokus for mennesker i hestesporten bør være

Copyright Ridehesten.com
Jessica von Bredow-Werndl og TSF Dalera BB. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det tyske par har været uovervindelige i løbet af de sidste par år og er helt sikkert favoritter til at tage dressurmedaljerne i Frankrig. 2023 har været endnu et fantastisk år for ekvipagen med deres anden FEI World Cup-finalesejr og to guldmedaljer ved EM i dressur i Riesenbeck.

Efter at have vundet alle de store præmier de har konkurreret om i løbet af de sidste fire år, vil nogle måske tro, at de allerede har leveret deres bedste. Jessica er sikker på, at der er plads til forbedringer fra hendes nummer 1-hest, TSF Dalera BB e. Easy Game/ Handryk, der fylder 17 år i 2024.

– Det føles som om, at Dalera og jeg stadig ikke har nået vores grænse, sagde Jessica von Bredow-Werndl til FEI.org og supplerede med: – Vi bliver ved med at forbedre os, men samtidig er det altid en udfordring at få det hele til at gå op i en højere enhed i de seks og et halvt minutter inde på banen.

– Hun er nok den mest intelligente hest, jeg nogensinde har arbejdet med, og hver gang vi rider ind på banen, giver hun mig følelsen af, at hun gerne vil yde 100% og endda mere.

Copyright Ridehesten.com
Jessica von Bredow-Werndl og TSF Dalera BB ved EM i Riesenbeck 2023. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Fire års rivende udvikling
Når nu vi har bevæget os ind i 2024, kan man ikke lade være med at tænke tilbage på den samme periode i den sidste olympiske cyklus. For fire år siden virkede Isabell Werth og Bella Rose ustoppelige. På det tidspunkt havde Jessica og Dalera masser af potentiale, men de havde stadig til gode at vinde en stor titel.

Senere samme år, med OL i Tokyo 2020 udskudt, vandt Jessica og Dalera deres første tyske mesterskab. Mens nedlukninger forhindrede konkurrencerne det næste år, fortsatte parret med at forbedre sig og var på deres absolut bedste niveau, da de vandt guld i Tokyo i 2021.

Nu, i 2024, vil de fleste dressurentusiaster pege påJessica og Dalera som storfavoritter til Paris-guldet. Rollerne er altså blevet vendt på hovedet i forhold til 2020, for nu er det andre ambitiøse partnerskaber, der er i hælene på det tyske par. Det er rart at være i toppen, men Jessica indrømmer, at førerpositionen har sine udfordringer. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– At være den, der bliver jagtet, er sværere end at være den, der jager, sagde hun og fortsatte: – Det, der ikke har ændret sig, er min konstante stræben efter forbedring og selvrefleksion. Det handler ikke om at forsvare noget som helst. Mit mål er at sætte nye standarder for mig selv. 

– Det vigtigste for mig er at forblive fokuseret og afslappet på samme tid. Selvfølgelig er det et særligt år med et stort mål, men det handler stadig om måden, hvorpå vi når dertil. Jeg vil gerne, at Dalera nyder vores fælles rejse, understregede Jessica von Bredow-Werndl.

Et berigende liv med heste 
På trods af deres succes er det stadig vildt for Jessica at konkurrere med en hest, der allerede er anerkendt som en af dressurens største stjerner. Parret havde lidt tid væk fra stævnebanerne i 2022, mens Jessica fødte sit andet barn, og den 36-årige rytter har nydt at vende tilbage til et mere fyldestgørende program i 2023.

– Hvad får mig til at smile, når jeg ser tilbage på 2023?! Min dejlige familie og Daleras og mine specielle præstationer og den smukke tid, vi har tilbragt sammen. Også udviklingen af mine kommende stjerner, fortalte hun.

Mens Jessica både er international atlet og mor til to små børn, har hun også travlt med projekter dedikteret til træning af ryttere, fitness og velvære. Hun driver online platformen Aubenhausen Club sammen med sin bror Benjamin von Bredow-Werndl, der også er international dressuratlet. Siden indeholder en akademisektion, hvor Jessica og Benjamin giver træningstips og råd til dem, der ønsker at blive de bedst mulige partnere for deres heste. Platformen inkorporerer også det funktionelle, træningsbaserede program DressurFit, som er specielt designet til ryttere med individuelle fitnesstests og personlige, korrigerende øvelser.

– Feedbacken er fantastisk, og det motiverer os til at fortsætte med at dele vores erfaringer og alt, hvad vi har lært indtil videre, sagde hun. 

Jessica brænder virkelig for, at alle i hestesporten skal have det godt – både dem med to og fire ben – og hendes råd til unge, der håber på at leve et berigende liv i hestesporten, lyder: – Det er godt at have store mål, men vigtigst af alt er HVORDAN, vi når disse mål. Vigtigst af alt er kærligheden, respekten og ansvaret for vores heste.

Video af Jessica og Dalera ved EM i Riesenbeck 2023:

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen