Årets hingstekollektion i Herning

07-02-2014 11:45
Avl

Mere end 50.000 gæster hvert år Dansk Varmblods hingstekåring i Herning, hvor omdrejningspunktet til stadighed er selve bedømmelsen af hingstene, og her er det hvert år den store kollektion af unghingste, der tiltrækker både publikums og pressens opmærksomhed. Det er nemlig her fremtidens stjerner skal findes

Copyright Ridehesten.com
Fra årets forbesigtigelse på Vilhelmsborg.

Dansk Varmblods hingstekåring står for døren, og vi ser her nærmere på, hvad det er for en kollektion af unghingste, dommere og publikum vil blive præsenteret for i Herning. Årets foreløbige kollektion af 54 unghingste fordeler sig på 14 springbetonede hingste og 40 dressurbetonede. Kvantitativt er det færre hingste, end man har set ved de senere års kåringer, men kvalitativt kan det vise sig at være en af de bedre årgange.
Størstedelen af hingstene, nemlig 35, er danskfødte, mens 14 er født i Tyskland, to i Sverige, en i Norge og en i Holland. Således har mange danske hingsteholdere altså stadig blod på tanden med henblik på at importere fra udlandet. 41 hingste er udtaget ved Dansk Varmblods forbesigtigelser, mens de resterende 13 kommer direkte fra udenlandske kåringer, hvor de har opnået avlsgodkendelse og dermed direkte adgang til den danske kåring.
 
Gensyn med de to bedste hingsteføl fra 2011
Hos de springbetonede hingste finder man en enkelt halvblodshingst med forædlermor. De 14 hingste er efter 11 forskellige fædre, og her gælder det, at Favorit Ask tegner sig for hele fire afkom. Blandt faderhingstene i kollektionen af springhingste er en af de helt store avlsmatadorer, franske Quidam de Revel, og kollektionen tæller desuden årets springbetonede hingsteføl i 2011, Canada SEM e. Ci Ci Senjor Ask og guldmedaljehoppen Chelsea SEM (opdr. Esben Pedersen, Ålestrup). Blandt de lovende unghingste er også Ludwig Enggaard e. Come Back II/Limelight (opdr. Hanne og Jens Aage Hansen, Brovst), der er helbror til flere højtkårede afkom samt den internationale springhest Frida, der har repræsenteret Mexico ved OL.
I kollektionen af dressurbetonede hingste er der to halvblodshingste, og igen gælder det, at den store blodandel kommer fra mødrene side. Hingstene Ampere, Blue Hors Don Romantic, San Amour og Sunny-Boy har hver to hingste udtaget, mens tre hingste skiller sig ud med flere afkom. Det drejer sig om Tailormade Temptation med fire afkom og Blue Hors Zack samt Fürstenball hver med fem afkom. Netop Tailormade Temptation og Blue Hors Zack har i en årrække toppet de danske bedækningstal og domineret kåringspladserne. Den lidt yngre Fürstenball viste med sin første årgang til kåring sidste år samme positive tendens.
Også blandt de dressurbetonede hingste byder kåringen i Herning på gensyn med årets bedste hingsteføl fra 2011, Ellely's Tornado e. Tailormade Temptation/Flemmingh (opdr. Birgith Thomasen, Randers). Den kendte Pari-hoppestamme er repræsenteret med en Blue Hors Zack-søn fra H.K.H. Prinsesse Benedikte i Tyskland, og blandt føl købt på Dansk Varmblods Elitefølauktion i 2011 fremstiller JJ Horses i Norge Blue Hors Zack-sønnen JJ Zinfandel Grønvang (opdr. Stutteri Grønvang), som er trukket på guldmedaljehoppen Hertza Grønvang.

Pressemeddelelse.

 

Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing