Tina Lund: Dubai kontra Danmark

19-10-2019 09:56

Britt Carlsen

Siden sommeren 2013 har Tina Lund boet i Dubai med sin familie, og redet stævner i regionen. Ud over varmen er der stor forskel på stævnerne der og herhjemme, men Tina er faldet godt til i ørkenstaten

Copyright Ridehesten.com
Tina Lund og 6-årige Balounique Z e. Baloubet du Rouet - en hingst fra Glen Nielsen, som hun forventer sig meget af. Foto: Ridehesten.com/Ida Dalgaard

Da Tina Lund, 38 år, og hendes mand Allan Nielsen rejste til Dubai i sommeren 2013, var der nok nogle af Tinas kolleger i springsporten, som i deres stille sind drog et lettelsens suk. Tina har været en præmiesluger ved de hjemlige stævner, og hun har fortsat de takter ved stævnerne i den arabiske liga. Her i sommer har hun været i Danmark for at ride og træne heste, idet hun har indgået et samarbejde med Kartni og Glen Nielsen om at ride heste for Riders Cup. Det kan man læse meget mere om i magasinet Ridehestens september nummer. 

Otte heste i Dubai
Tina har besluttet at fokusere mere på sin sportslige karriere, efter børnene er blevet lidt ældre, og derfor får vi hende også at se ved stævner herhjemme og i Europa, især når sæsonen slutter i Dubai om sommeren, hvor der bliver for varmt til at ride stævner. 
Bortset fra klimaet, så er der store forskelle på stævnerne herhjemme og i Dubai, fortæller Tina. – Vi har sindsygt flotte stævner, hvor bunden er god, pengepræmierne store og der er klasser for både de unge heste, samt Grand Prix-hestene. Og så kan det betale sig at have en god speedhest til klasserne, for de er gode at ride.
– Alle landsstævner i Dubai afvikles over to dage, og der er 11 store stævnepladser i en afstand af max halvanden times kørsel fra Dubai city, fortæller Tina, så hun bruger heller ikke men masse spildtid på landevejen, når hun rejser til stævne. Det er dog mærkeligt, når der stævnepause pga. varmen, især fordi hun er en "arbejdshest", som hun fortæller, så det passer fint for hende, at hun har sommersæsonen i Danmark. 
– De gode heste er i Dubai, fortæller Tina, blandt dem Carallo og Cloi, som hun også har haft succes med i sommer herhjemme. De har haft en rigtig god start på den nye sæson med flere sejre og topplaceringer. 
Hestene står opstaldet i en nærliggende stald. Tina har besluttet sig for ikke at bruge tid på at undervise, så hun kan fokusere på stævner og børnene istedet for. Der skal være tid til det hele, så undervisningen er valgt fra. Tina var den første vestlige kvinde, som underviste en mand af høj rang i Dubai. Men der er meget forskel på, hvordan de forskellige familier agerer i forhold til kvinder. 
– Det er en anden verden, fortæller hun, men det har også ændret sig til det bedre i de seks år hun har redet i Dubai. 

Copyright Ridehesten.com
Tina Lund har fire heste med til World Cup Herning, her er det Charli. Foto: Ridehesten.com/Ida Dalgaard

To dages træning før internationalt stævne
Forud for World Cup-stævnet i Herning fik Tina lige trænet mandag og tirsdag, inden stævnet gik igang i Herning onsdag. Til daglig er det Maria Thrane Jensen, som holder hestene igang, men det er imponerende, at Tina kan sætte sig op, og så ride internationalt med placeringer få dage efter. 
– Det er seks uger siden jeg har redet dem sidst, og den ene har jeg ikke siddet på i tre måneder. Det gode ved mig er, at jeg er lidt easy going med dette, men det ville da være mere professionelt, hvis jeg havde redet dem mere. Jeg er da også ked af ikke at have mine to bedste heste med her, så jeg kunne ride de store klasser. Vi arbejder på at få et par gode heste igang på Riders Cup til de store opgaver, fortæller hun. 
Hun har let ved at tilpasse sig andre heste, og hun er vandt til at ride mange forskellige heste og heste for kunder. Og så roser hun samarbejdet med Maria. 

Ingen vand i Dubai
En af de store forskelle på banebygningen herhjemme kontra Dubai er, at de ikke springer stor vandgrav. Kun hvis de rider nationsspringninger, men der er desværre ikke nogle andre danskere som har taget turen til Dubai for at ride Nations Cup sammen med Tina, og det kunne hun ellers godt tænke sig. Mange vestlige ryttere er begyndt at ride i Dubai i vintersæsonen. Og det er flere af de samme ryttere, som vender tilbage. De kan lide det og få det til at løbe rundt økonomisk, fortæller hun.
Når det bliver for varmt, så flytter stævnerne indenfor i aircondition. Og så har Tina også oplevet en sandstorm under et stævne, som jævnede springbanen og gjorde dag til nat. 

– Det er et nemt liv at være mor og rytter dernede. Og der er aktiviteter for børnene, som der også er her ved stævnet i Herning, understreger hun. Når det er de samme stævnepladser, og mange af de samme ryttere og familier, så kan børnene også "slippes løs" på pladsen. Det gør også tingene nemmere. 

 



 

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner