Aflivning af hest skabte stor debat ved grænsen

22-08-2019 14:34

Camilla Tiefensee Schrøder

I Tyskland er det ulovligt at aflive en rask hest – men det må man gerne i Danmark. En sønderjysk hesteejer stak fingrene i en hvepserede, da hun besluttede at aflive sin hest mod sin tyske partsrytters vilje

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto/Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvornår er det i orden at aflive et dyr? Og er det i orden at aflive en hest, selvom den ikke er syg? Det er spørgsmål, der kan sætte gang i de helt store følelser hos os dyreelskere. Og i Danmark og Tyskland giver dyreværnslovene to meget forskellige svar på problematikken: Herhjemme har ejeren selv ret til at bestemme, om man vil aflive en rask hest, hvis man af den ene eller den anden grund mener, at den bør tages af dage. Men i Tyskland er det direkte strafbart at aflive et sundt og raskt kæledyr.

Denne forskel i lovgivningen gav anledning til et stort drama, da en dansk hesteejer ville aflive sin hest, Smør, og hendes tyske partsryttere mente, at hesten havde ret til at leve. Smør er i dag blevet aflivet, men det var først efter en længere konflikt mellem ejeren, partsrytterne og folkene i stalden, som gjorde alt, hvad de kunne for at forhindre aflivningen.

Sagen er beskrevet i et facebookopslag fra foreningen Nyt Hesteliv, som uden at vælge side i sagen konstaterer, at det kunne have endt helt anderledes, hvis den var foregået i Tyskland. Opslaget kan læses her:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Sagen har også været beskrevet i Flensborg Avis, som bl.a. har talt med den tyske familie, der var kede af at miste deres partshest.

Ejer: Et godt liv er vigtigere end et langt liv
Smørs ejer, Erika Susan Mørup, har skrevet et langt, offentligt opslag på Facebook, hvor hun forklarer, at hun i et stykke tid havde forsøgt at finde en ny ejer til hesten; bl.a. havde hun spurgt partsrytteren og andre i sit netværk, som dog havde takket nej. I forbindelse med dyrlægetjek var det blevet opdaget, at hesten havde fået forværrede astmasymptomer, og derfor havde hun besluttet at aflive hesten. Den beslutning kom der ifølge Erika Susan Mørup "upassende, alt for dramatiske og indgribende reaktioner" på. Blandt andet blev hesten bortført fra stalden to gange, hvilket blev meldt til politiet. Da den til sidst blev fundet, var den overmalet og havde fået klippet halen.
Hele Erika Susan Mørups version af historien kan læses i sin fulde længde i opslaget nedenfor.

– Det er aldrig nemt at beslutte at aflive en hest, man holder meget af, men det er vigtigt at kunne adskille et dyrs behov fra vores egne. Efter min mening (og ifølge loven i Danmark) er vores ansvar overfor vores dyr, at sørge for de har en god livskvalitet, ikke at de nødvendigvis har det længst mulige liv, skriver Erika Susan Mørup bl.a. i opslaget.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen