Vigtige beslutninger påvirkes af vores forhold til hesten

04-10-2021 19:32

Merete Haahr

Heste og mennesker har et helt unik forhold, men hvordan påvirker det de vigtige beslutninger, vi tager, omkring vores heste, og hvilken betydning har det for vores og hestes velbefindende?

Copyright Ridehesten.com
Vi har et nært forhold til vores heste, og det påvirker de beslutninger, vi tager, omkring dem. Foto: Ridehesten.com/Maria Shacht
Nyheden fortsætter efter annoncen

Menneskers forhold til deres heste er helt unikt, det er der ingen tvivl om, og det specielle forhold påvirker de vigtige beslutninger, vi tager, omkring hesten. Helt fra den første beslutning om at købe hesten til den ultimative sværeste beslutning om aflivning. En gruppe forskere, Harriet Clough, Mandy Roshier, Gary England, John Burford og Sarah Freeman fra England, har set nærmere på, hvilke faktorer der påvirker disse beslutninger, og håbet er, at det vil gøre os alle klogere i fremtiden.

Studiet omfattede dybdegående interviews med ejere, og det gjorde, at der opstod en række spørgsmål som senere blev stillet til den bredere gruppe af hesteejere.

Er hesten den rette for mig?

Sara Freeman er professor i dyrlægestudier ved universitetet i Nottingham, England. Hun er en af forfatterne bag studiet, og hun har fundet, at nogle ryttere og hesteejere var gode til at bede om råd på nogle områder, mens de på andre områder tog beslutningen selv uden at rådføre sig med andre.

Det gjaldt blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt den hest, de påtænkte at købe, var den rette for dem. 
– Det er helt sikkert et område, hvor vi kan opmuntre hesteejere til at tale med hinanden, mener Sara Freeman. De fleste, der overvejer at købe en hest, får lavet en helbredsundersøgelse og spørger dyrlægen til råds, om hvorvidt hesten er sund og rask, men de spørger ikke ind til, om det er den rette pris, eller den rette hest for dem. Det skyldes, at hvis svaret er nej, så kan det være en svær beslutning at bakke ud af, hvis nu det bare er præcis den hest, man gerne vil have.

Copyright Ridehesten.com
Vi spørger dyrlægen til råds om hestens helbred, men vi spørger ikke, om det er den rette hest for os. Foto: Ridehesten.com/Anette Boe Østergaard

Det er en dyr affære at holde hest

Professor Freeman fortalte desuden, at mange uerfarne hesteejere fik et chok, når det viste sig, hvor meget det egentligt koster både i tid og penge at holde hest.

Når man beder hesteejere at tælle alt sammen, så er det klar, at det er en meget stor økonomisk beslutning at holde hest. Gennemsnitsudgiften, de regnede ud i studiet her, var på omkring 80.000 kr. pr. år, men det kunne hurtigt blive op omkring 120.000 kr. årligt for at holde hest. Mange af de adspurgte følte et socialt pres i forhold til at købe alt til og gøre alt med deres heste. Mere erfarne hesteejere vidste dog godt, at man ikke har behov for at købe alt muligt til hesten, men det kan være svært at modstå presset og reklamerne fra alle sider, hvis man gerne vil være en god ejer.

Copyright Ridehesten.com
Det koster rigtig mange penge at holde hest. Foto: Ridehesten.com/Maria Schact

Beslutning om aflivning "hjemsøger" ejerne efterfølgende

Forskerne undersøgte også, hvordan hesteejere har det med at tage svære beslutninger, såsom at det er tid til at aflive hesten. Professor Freeman forklarer, at forskerholdet på forhånd var klar over, hvor svært det er for hesteejere at tage beslutning om aflivning. Det, der overraskede dem, var at se, hvor stor en belastning beslutningen var for ejerene efterfølgende, idet de følte sig skyldige over at have aflivet deres hest. Nogle hesteejere fortalte, at de følte det, som om de havde myrdet deres egen hest, fordi de havde taget beslutningen om aflivning. Andre følte, at de blev mødt med fordømmelse fra andre på baggrund af deres beslutning.

Vores forhold til heste er underligt, mener forskerne bag studiet her. På den ene side er det at købe en hest en økonomisk beslutning, men heste bliver med tiden som et familiemedlem eller endda en bedste ven. Når man så er tvunget til at tage beslutning om aflivning, bliver det dybt traumatisk for mange mennesker, som undersøgelsen her viser.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskerne talte med både amatører og professionelle, og de havde en forventning om, at professionelle, der arbejdede med mange heste, måske ville føle anderledes, men denne teori holdt ikke stik. Sorgen og skylden var den samme for alle.

Kan ansvaret for svære beslutninger deles ud på flere?

Professor Freeman var bekymret over den langvarige skyld, specielt hvis det kom til at påvirke køb af en ny hest fremadrettet. Forskerholdet prøver nu at se på en model for delt beslutningstagning, hvor hele holdet omkring en hest kan have en samlet diskussion omkring den bedste beslutning for hesten, således at det ikke er ejeren selv, der føler, at han eller hun står med ansvaret og beslutningen alene. Det medfører også at tage hensyn til hestens livskvalitet i forhold til at tage beslutningen omkring aflivning på det rette tidspunkt.

Professor Freeman fortæller, at hun er glad for, at der er mere forskning inden for disse områder. Hun mener, at måden, hvorpå forholdet mellem heste og mennesker påvirker den slags svære beslutninger, er virkelig vigtigt at blive klogere på.

Copyright Ridehesten.com
Beslutningen, om hvornår det er tid til at sige farvel og aflive en hest, er en af de sværeste en hesteejer skal træffe. Foto: Ridehesten.com/Anette Boe Østergaard

80% af de adspurgte havde planer om at beholde hesten hele dens liv

Forskerne var overraskede over, hvor mange af hesteejerne, som havde besvaret spørgeskemaet, der fortalte, at de havde planer om at beholde hesten hele dens liv. Ifølge undersøgelsen fortalte 80% af, at de havde planer om at beholde hesten hele livet, men samtidig var det overraskende, at 38% ikke søgte råd og vejledning, når de skulle købe deres nye ven. De holdt beslutningen for dem selv, og det maler måske et billede af, hvor personlig en beslutning det er. At holde hest er langt mere en livstil end blot en hobby. Mange af menneskerne i undersøgelsen, som havde mistet deres hest, savnede livet omkring hesten og alt det, der fulgte med, ligeså meget som de savnede den enkelte hest.

Vi skal kunne tale om de svære ting, lyder det

Studiet har afdækket nogle vigtige pointer omkring vores beslutninger, der vedrører køb af hesten og beslutning om aflivning. Begge beslutninger har stor betydning for vores egen og hestenes velbefindende. 

Forskerne peger på, hvor vigtigt det er at kunne tale om vores overvejelser omkring hestene og tage fælles beslutninger. Det ville være godt, hvis vi kunne tale mere om omkostningerne ved at holde hest, og de beslutninger vi er tvunget til at tage, uden at man skal føle sig skyldig. Disse beslutninger er en del af det at eje en hest, og vi bør alle være i stand til at tale om det, mener Professor Freeman.

Andre studier har tidligere vist, at et af de største velfærdsproblemer hos heste kan være, når ejerne udskyder beslutningen om aflivning. En forståelse for vores forhold til hestene kan hjælpe dyrlæger og andre fagpersoner til at støtte ejeren i at tage den rette beslutning i hestens bedste interesse.

Kilde: Clough et al. 2021. "Qualitative study of the influence of horse-owner relationship during some key events within a horse's lifetime". British Veterinary Association

Læs også

Seks ting din hest virkelig ønsker sig til jul

02-12-2021 09:30, af Merete Haahr

Nye ridebukser, en god sadel eller en varm jakke er måske det, der står øverst på din egen ønskeliste, men hvad mon hesten egentlig ønsker sig til jul?

Pony banket gentagne gange med en plastikstang

15-11-2021 20:27, af Merete Haahr

Chokerende billeder af en stakkels 1-årig pony, der gentagne gange bliver slået af sin ejer på en parkeringsplads ved et indkøbscenter i England

Hestens rygsmerter kan lindres ved træk i halen

15-11-2021 15:51, af Merete Haahr

Lette, konstante og lige træk i hestens hale kan afhjælpe smerter i hestens rygrad, viser nye studier fra finske forskere - men det er ikke noget, du selv skal prøve derhjemme

Sover krybbebidere godt?

12-01-2013 07:52, af Nina Marie Villadsen
Ligger du søvnløs om natten over hestens krybbebidning? Måske er du ikke den eneste. Ny forskning viser nemlig, at krybbebidning også påvirker hestens søvn

Forskning: Heste mindsker stress

27-05-2014 17:24, af Tina Ravn

Nu kan forældre godt holde op med at brokke sig over udgifter til ponyen - et nyt studie viser nemlig, at undervisning i og samvær med heste gør børn mindre stressede

Sunde heste håndterer kulde bedre

08-01-2020 17:28, af Cecilia Lindahl

Sunde heste håndtere kulde bedre end vi gør, det viser ny forskning 

Sadlen glider – er hesten halt?

14-10-2012 08:16, af Nina Marie Villadsen
En sadel der glider er – uanset retning – en stor irritationskilde, men ny forskning viser, at det også kan være tegn på halthed

Heste kommunikerer med ørerne

14-01-2021 10:14, af Merete Haahr

Heste har langt flere sanser end mange mennesker forestiller sig, og forskning har vist, at heste kommunikerer med hinanden ved at bevæge øjne og ører

Husker du mig? Hesten husker mere end du tror

28-12-2020 07:00, af Merete Haahr

Julen er hjerternes tid, og vi skal alle gøre lidt ekstra for hinanden og særligt for vores heste. Det ekstra du gør for din hest i dag, er noget den vil huske i årevis.

Ny forskning: tidlig motion

23-05-2012 07:41, af Nina Marie Villadsen
New Zealandske forskere undersøger pt. effekten af motion på helt unge - under 18 måneder - fuldblodsheste

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Trine Askjær-Jørgensen

Trine Askjær-Jørgensen
20 24 29 28
taj@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Hestevognsulykke kostede kusk livet

27-11-2021 21:58, af Christine Krogh Frausing

En kvindelig kusk kom alvorligt til skade i en hestevognsulykke, hvor kvæstelserne endte med at koste hende livet. Det var en løbsk hest der forårsagede ulykken, hvor hestevognen væltede med passagere i

Charlotte Dujardin genforenes med Gio

25-11-2021 09:51, af Christine Krogh Frausing

Charlotte Dujardin genforenes med sin OL-hest, Gio, når de til jul skal ride World Cup ved London International Horse Show, hvor danske Nanna Skodborg Merrald ligeledes tilslutter sig

Pony blev fundet 3 år efter den var forsvundet

24-11-2021 15:45, af Annika Knudsen Lorentsen
Pony|

I et svensk radioprogram kunne man tidligere på ugen høre et indslag om en pony, som for en del år siden forsvandt sporløst fra sin fold i Sverige, hvorefter ejeren lang tid efter blev kontaktet af en kvinde fra Finland, som troede hun havde købt Dumle. En tragisk historie, som endte lykkeligt, da Dumle og hans ejer igen blev forenet efter tre år

Dansk magtdemonstration i Stockholm af Dufour og Krüth (opdateret)

28-11-2021 14:16, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest alting lykkedes i dag for både Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth i küren ved Saab Top 10. De to danske piger red begge helt fænomenalt og det sikrede dem på flotteste vis anden- og tredjepladsen blandt verdens bedste ryttere

Komfortabel andenplads til Dufour og Bohemian

27-11-2021 13:45, af Kristine Ulsø Olsen

Bohemian satte nærmest ikke en hov forkert under dagens Grand Prix ved Saab Top 10 og det resulterede i at han og Cathrine Dufour red sig ind på andenpladsen med 79% efter tyske Jessica Von Bredow-Werndl. Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera besatte sjettepladsen efter stor uenighed blandt dommerne

27-årige Little Miss Milton vandt ved Christmas Show

30-11-2021 19:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 27-årige hoppe Little Miss Milton har netop været til start ved Christmas Show Warm Up for pony, hvor hun med sin rytter Anna Sofia Fuhrmann har leveret indtil flere nulrunder i klasser med en højde på op til 1 meter

Carina og Cathrine er klar til Saab Top 10

26-11-2021 09:24, af Kristine Ulsø Olsen

Der er lagt op til en spændende weekend med dressur i absolut topklasse, når der ved Sweden International Horse Show skal rides det prestigefyldte Saab Top 10 Dressage. Både Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth er ankommet til Stockholm, hvor de er klar til at indtage Friends Arena

Tre rideture sammen og så til Christmas Show

27-11-2021 09:58, af Christine Krogh Frausing

Christmas Show Warm Up for ponyer er et af de mest populære ponystævner i Danmark. Josefine Damkilde Jacobsen var tilmeldt, men desværre fik hendes pony en øjenskade lige op til stævnet. Derfor brugte hun Instagram til at forsøge at finde en pony hun kunne låne, og nu har hun altså været til start med en pony hun kun havde siddet på tre gange inden

Favoritterne sejrede hos junior- og ungrytterne

28-11-2021 18:30, af Kristine Ulsø Olsen

Nærmest som forventet, så blev det til sejr for Frederikke Gram Jacobsen med en kür til over 81% i juniorrytternes ECCO Cup-finale, mens storfavoritten Sara Aagaard Hyrm for andet år i træk sejrede hos ungrytterne

Happy Feets Heartbeat vandt 150 cm i USA

30-11-2021 18:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblodshesten Happy Feets Heartbeat, som nu hedder Jackofhearts, vandt i forrige uge en 150 cm-klasse med sin nye rytter Margie Goldstein-Engle