Merete Haahr
Honning har en vigtig helende funktion. Det har været dokmenteret igennem verdens ældste lægevidenskabelige litteratur siden oldtiden og har længe været brugt i den medicinske lægevidenskab for mennesker. Det er dog først de seneste år at der er forsket i honnings egenskaber hos heste, fortæller Andrea Bishopberger, forsker fra Sydney Universitet i Australien. Honning indeholder antimikrobielle egenskaber og det hjælper med sårheling. De helende egenskaber er på grund af dens antibakterielle aktivitet som holder såret sundt. Det trækker væske ud af såret, og det lægger en beskyttende barriere som forhindrer infektion.
Såret læger hurtigere med honning
Risikoen for infektioner i sår er desværre høj, specielt hos heste, da deres omgivelser og sarte hud gør dem særligt udsatte for at der opstår betændelse. Specielt sår på benene tager langt tid om at hele og har lettere ved at springe op, fortæller Andrea Bishopberger. Sammen med et hold af forskere har de fundet frem til at sår på heste, specielt på benene læger 27 % hurtigere hvis de er blevet påført Manuka honning. Sår der ikke fik nogen behandling tog i gennemsnit 64 dage for at hele, mens de sår der blev behandlet med Manuka honning tog 47 dage om at hele. I det første studie brugte forskeren ren honning, mens i det andet studie brugte de 66 procent honning. Når det blev påført i 12 dage viste det sig at sårene helede mindst lige så godt med en gel som med rå honning. Sårene som blev behandlet med honning føre til sundere genvækst af væv. Væksten af blodkar og hud var bedre sammenlignet med kontrolsår, tilføjede Dr. Bishopberger.
Honning virker også inde i såret
Honning har vist sig at hjælpe på sårheling, når det bliver påført en såroverflade. Det har dog ikke tidligere været vist, om det også gavner inde i sår. Gal Kelmer, fra Universitetet i Jerusalem, Israel, har udført et eksperiment med påførte medicinsk honning til sår hos heste inden syning. Sårene helede i løbet af to uger, til forskel fra de heste, der ikke var behandlet med honning. Ydermere havde hestene færre infektioner og sårhelingen var gået bedre og hurtigere. Egenskaberne ved honning virker anderledes end antibiotika. Antimikrobielle stoffer kan potentielt bekæmpe bakterier der er resistente, og det kan blive et fremtidigt alternativ til antibiotika.
Dansk honning er effektivt mod bakterier
Ny forskning viser imidlertid at honning fra danske biavlere har mindst lige så gode bakteriedræbende egenskaber som Manuka honningen fra New Zealand.
Steen Matzen, der er ledende overlæge på plastik- og brystkirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde har fundet at dansk honning har en hæmmende effekt på mange bakterier. De har undersøgt 11 forskellige slags honning, fra midt sjællandske biavlere, og fandt at den danske honnings egenskaber kunne måle sig med Manuka honningen fra New Zealand, som man traditionelt bruger. Specielt honning fra lindetræer kan have en dræbende effekt på blandt anden E-coli bakterier. Honningen indeholder et enzym, der er meget kraftigt, og det omdanner sukkerstofferne til brintoverilte, fortæller Steen Matzen. Brintoverilten er med til at slå bakterier ihjel. En afgørende forskel er, at den danske honning ikke bliver opvarmet, men kommes direkte på glas. Når honningen bliver opvarmet, forsvinder brintoverilten og den bakteriehæmmende effekt. Forskerne understreger af forsøget er udført i et beskyttet miljø ved brug af reagensglas, og det er en lang og svær proces at få honning godkendt til medicinsk brug, slutter Steen Matzen.