Viegård–heste har fået nyt hesteliv

20-02-2024 06:51

30 af hestene fra Stutteri Viegård har fået sig et nyt hesteliv, efter de blev opkøbt af hesteværnsorganisationen af samme navn. Formanden for Nyt Hesteliv fortæller, at hestene er i bedring

Copyright Ridehesten.com
Glade Viegård-hopper i deres nye hjem på gården i Morud. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

I november 2023 blev næsten 400 heste fra Stutteri Viegård, hvor de meget omtalte sager om vanrøgt mm. af flere hundrede heste har fundet sted, sat til salg. I starten af februar kunne vi berette, at hesteværnsorganisationen Nyt Hesteliv har opkøbt 30 af dem. Hestene har nu været væk fra Viegård i lidt over to uger, og Janne Junker, formand for Nyt Hesteliv, kan nu fortælle, at det går fremad med hestene:

Hestene var ikke i så dårlig stand huldmæssigt som frygtet. Mange af dem har sår og skrammer, og de er sky og svære at komme til, men de virker nysgerrige, og de skal nok komme sig, fortæller Janne.

Copyright Ridehesten.com
Janne Junker med en af Viegård hopperne. Foto: Privat
Fakta
Hvad er Nyt Hesteliv

Nyt Hesteliv er en hesteværnsorganisation, der opkøber vanrøgtede heste. Janne, som selv er tidligere rytter, startede Nyt Hesteliv i 2005, for at kunne gøre en forskel for de heste i Danmark, der ikke har det godt. Det indebar en flytning fra Sjælland til Fyn, hvor hun først købte en mindre gård, indtil gården i Morrud med mange hektar jord og naturskønne omgivelser blev erhvervet i 2019. Du kan læse mere om Nyt Hesteliv på deres hjemmeside.

Fold up

– Giv mig de dårligste af dem
Nyt Hesteliv er drevet af donationer fra folk, der gerne vil støtte arbejdet for vanrøgtede heste. Organisationen har ikke før opkøbt en stor gruppe heste, som det er tilfældet her – men tilstandene på Viegård gjorde, at det var værd at tage den satsning, som det var at købe så mange heste, lyder det fra Janne.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Kuratoren, der stod for at formidle salget af hestene, efter Viegårds konkurs i oktober, fik beskeden fra Nyt Hesteliv, at de gerne ville købe 30 heste, og at det skulle være de "dårligste" af dem; det vil sige dem, der ville være sværest at få afsat til andre købere, forklarer Janne. Derfor var det 30 hopper mellem 16–18 år, som efter købet kunne flytte til Nyt Hestelivs internat i Morud på Fyn. Seks af dem kom efterfølgende til en privat samarbejdspartner på Sjælland, mens de resterende 24 heste nu er i pleje på den nordfynske gård. 

Mindst syv af hopperne er drægtige, og det kan selvfølgelig skabe yderligere udfordringer, men det må vi tage, som det kommer, lyder beskeden fra Janne. 

Copyright Ridehesten.com
Nogle af hopperne på fold. Foto: Privat

Ud i plejefamilier
Hopperne skal de næste måneder gøres mere håndterbare og tillidsfulde overfor mennesker, og så skal de fortsat passes, så de kan komme i ordentlig stand. Om nogle måneder er planen, at hestene skal ud i familiepleje – det er et koncept, som Nyt Hesteliv opererer med: 

Når hestene er klar til det, sender vi dem gerne i familiepleje hos private familier, så de kan få et godt hesteliv; men vi beholder altid ejercertificatet, da vi ikke ønsker, at hestene skal sælges videre, hvis der sker noget i plejefamilierne. Når først hestene er opkøbt af Nyt Hesteliv, skal de have det godt resten af deres dage, og så har vi netop altid muligheden for at tage dem hjem, hvis de ikke har det godt, fortælle Janne. 

Pt. er der ca. 110 heste, ponyer og æsler ude i familiepleje, mens der er omtrent 115 heste mm. på gården i Morud. 

Copyright Ridehesten.com
Gården i Morud, hvor Nyt Hesteliv holder til. Foto: Privat
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner