Behov for forbedringer i ridesporten

15-08-2023 16:31

Trine Askjær-Jørgensen

Foreningen Nyt Hesteliv kommer her med deres holdning til udtalelsen ”Brug af heste til sport” fra Det Dyreetiske Råd. "Hestene har brug for forbedringer overalt i ridesporten", lyder det tydeligt fra dem

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tilbage i marts 2023 udkom Det Dyreetiske Råd med en udtalelse om ”Brug af heste til sport”.

– En rigtig fin rapport, der i den grad viser, hvor meget vores heste har brug for, at vi fokuserer på og prioriterer hestevelfærd fremfor resultater i sportens verden, lyder det nu fra foreningen Nyt Hesteliv, som er kommet på banen med deres holdning til udtalelsen.

Rapporten tager udgangspunkt i dressur og springning, men gælder alle discipliner, hvor heste er involverede. Den vil være en øjenåbner for mange hestefolk. Nogle gange tænker man tingene uden måske at sige dem højt, men for første gang nogensinde får vi sat ord på – brugbare og vigtige udtalelser, mener Nyt Hesteliv.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hesten har en samarbejdsevne, der gør, at den rigtig gerne vil os mennesker, og på denne baggrund udnytter vi dens potentiale og kommer til at misbruge den for egen vindings skyld. Det er jo ikke et valg, hesten har truffet. Vi tvinger den til at gøre, hvad vi beder den om. Det er vigtigt, at vi nu forandrer ridesporten og tager udgangspunkt i hestens almene behov og velfærd. Dyreetisk Råd udtaler endda, at man skulle have en særskilt lovgivning for deltagelse og brugen i sporten, hvilket vi kun kan tilslutte os, skriver Nyt Hesteliv i deres pressemeddelelse.

Selvom mange mennesker gør deres bedste for, at hesten skal have det godt i vores varetægt, så kommer vi alligevel til at tilsidesætte hestens behov og hestevelfærden for vores egne interesser og ambitioner.

Nyt Hesteliv er meget enige i alt, hvad der står i rapporten fra Det Dyreetiske Råd og vedlægger uddrag af nogle af rapportens væsentlige punkter, hvortil vi har knyttet vores kommentarer. Vi ønsker med vores kommentarer at medvirke til at forbedre vilkårene for hestene i Danmark og udbrede større forståelse og viden om hesten, herunder at ændre i lovgivningen i forhold til nuværende gældende regler:

  • Foldtiden skal øges væsentlig (helst hele dagen) og inkludere fri bevægelse uden rytter hver dag
  • Foldareal skal øges betragteligt – 800 m2 giver ikke mange muligheder for bevægelse
  • Ingen heste må stå en hel dag i boks eller på fold uden enten græs eller stråfoder (hø/wrap) til sin rådighed. Hesten spiser fra naturens side 16-20 timer i døgnet
  • Ingen heste bør stå på fold i mere end 30-60 min uden friskt drikkevand. Fire timer er alt for lang tid at stå uden vand, især når det er varmt
  • Alle heste skal på fold med artsfæller, så behovet for socialt samvær tilgodeses
  • Ingen heste skal føle smerte eller ubehag i ridningen
  • Ingen heste skal føle smerte eller ubehag ved brug af udstyr
  • Ryttere skal i konkurrence belønnes for at ride med så lidt udstyr som muligt

Læs også blogindlægget fra Bengt Holst: Brug for nytænkning i ridesport på Det Dyreetiske Råds hjemmeside samt link til Udtalelse om brug af heste til sport.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner