Molslaboratoriet har mærket modvind

04-05-2021 20:02

Den sidste uges tid har Molslaboratoriet mærket modvind fra hesteelskere og andre danskere med respekt for dyr, for mange privatpersoner har rettet stærkt kritik mod Molslaboratoriet i en særlig sag med en højdrægtig hoppe, der var stærkt generet af  et GPS-halsbånd

Copyright Ridehesten.com
Så stramt har GPS-halsbåndet siddet i dagevis. Foto: Privat.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Molslaboratoriet, der er et 120 hektar stort reservat og et såkaldt rewilding-projekt med heste og kvæg, der skal klare sig selv indenfor reservatets afgrænsninger i Mols Bjerge med det formål at forbedre naturens biodiversitet, er  tidligere på året blevet politianmeldt af dyrlæge og Ph.d. Jens Kristoffersen for at bryde dyreværnsloven ved blandt andet at undlade at vinterfodre de dyr, som laboratoriet har sat ud.

Den seneste sag i Molslaboratoriet er et højdrægtighoppe, hvos GPS-halsbånd er skredet frem og har sat sig fast på hestens hoved, fordi den er i for dårlig foderstand til, at halsen er tyk nok til at holde halsbånden på plads i nakkeregionen. 

Mange folk har besøgt parken og har taget billeder af den nødstedte hoppe, som får få dage siden folede. I mellemtiden har mange mennesker kritiseret hoppens situation på Molslaboratoriets facebookside, hvor Molslaboratoriet har lukket ned for kommentering.

Udmelding fra Molslaboratoriet har været, at hoppen lige skulle fole, inden den kunne bedøves med en pil, så de kunne sætte halsbåndet på plads.  SE LINK TIL NYT BILLEDMATERIALE I BUNDEN AF DENNE ARTIKEL.

Copyright Ridehesten.com
Først efter hoppen har folet, er dens halsbånd blevet fjernet og har efterladt store og dybe kødsår. Foto: Privat.

Den 29. april skrev man på Molslaboratoriets facebookside:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi har en hoppe som går med et GPS-halsbånd. Det sidder for tiden ikke helt korrekt, idet hoppens huld er det laveste, den kommer i igennem året. Derfor kan halsbåndet glide op over ørerne på dyret. Det er ikke første gang, vi oplever denne situation, og de tidligere gange, det er hændt, er halsbåndet selv fundet på plads efter nogle dage.
Hoppen er højdrægtig, så vi har ikke mulighed for at bedøve den, da det kan skade føllet, og hvis vi skal indfange den, er vi nødt til at tage dens "flok" på 2 hingste og 3 hopper samt deres 2 meget unge føl med, da hoppen ikke vil forlade flokken.
Derfor har vi i samråd med vores egen dyrlæge samt 2 dyrlæger fra Fødevarestyrelsen vurderet, at den mest optimale løsning lige i øjeblikket er at overvåge hoppen ekstra meget de kommende dage, og hvis ikke der er sket ændringer i næste uge, må vi revurdere situationen.

Den 4. maj skrev man på Molslaboratoriets facebookside:

Vi har valgt at lukke for beskedfunktionen og kommentarsporet for en stund, da vi pt. får flere henvendelser, end vi kan nå at svare på, som er relateret til Molslaboratoriet og Rewilding-projektet. Vi ønsker gerne dialog og kommentarer, men indtil vi kan følge med igen, så læs gerne om rewilding og Molslaboratoriet her.

Den 4. maj skrev man på Molslaboratoriets facebookside:

Vi har de seneste dage haft en drægtig Exmoor-hoppe på Molslaboratoriets rewilding-arealer med et GPS-halsbånd, der har siddet forkert. Efter anbefaling fra museets dyrlæge besluttede vi ikke at gribe ind, før efter hoppen havde folet, hvilket skete den 30. april. Den 3. maj blev hoppen befriet fra sit halsbånd, da det her blev vurderet, at hoppen var forsvarlig at nærme sig, da det er kompliceret at komme sikkert tæt på en vild Exmoor-pony med føl. Vi må desværre konstatere, at vi skulle have fjernet halsbåndet umiddelbart efter folingen.
Vi beklager dybt og vil sikre, at ovenstående ikke gentager sig.
Hoppen er blevet behandlet af en dyrlæge og holdes under skærpet tilsyn de næste dage. Vi følger både hoppe og føl nøje og ønsker kun sunde og raske dyr på Molslaboratoriets arealer.
Læs museets fulde udmelding om sagen her.

Historien har nået dagspressen med voldsomme billeder af den sårede hoppe, hvis GPS-halsbånd har gnavet sig igennem huden flere steder. TV2 Østjylland har i dag bragt en længere artikel med stærkt billedmateriale.
 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen