Heste, køer og biodiversitet

27-02-2023 19:04

Mille Albinus Hjermitslev

Rewilding-projektet i Nationalpark Mols Bjerge har givet anledning til forskning i, hvad heste og køer tilsammen betyder for biodiversiteten. Svaret findes i dyrenes afføring

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Ann Maria Thomsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Igennem 2020 har forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum samlet prøver fra kvæg og heste fra Naturhistorisk Museum Aarhus’ feltlaboratorie i Nationalpark Mols Bjerge. Her går kvæg og heste frit, som en del af et rewilding-projekt, der skal genoprette fri natur. Forskerne har foretaget DNA-analyser af dyrenes afføring for at undersøge, hvad de to arter spiser på et år. 

Den overordnede konklusion på studiet er, at kvæg og heste tilsammen er gode for biodiversiteten. Det skyldes, at deres diæt er betydeligt forskellig, og det samme er insekt-faunaen i heste- og kolort. Det vil sige, at fordi insekter er tilpasset til forskellige former for næring, skaber heste og køer tilsammen et miljø med mange forskellige former for insekter. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Forskellen i både diæt- og gødnings-faunaen af biller og fluer tyder på, at de store dyr kan have forskelligartede effekter på biodiversiteten i området. Det bliver virkelig spændende at se, om resultaterne kan generaliseres til andre områder med rewilding, fortæller Philip Francis Thomsen, lektor på Institut for Biologi ved Aarhus Universitet i en artikel på Videnskab.dk. 

Den videnskablige artikel kan læses i tidsskriftet Molecular Ecology. 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen