Cecilia Lindahl
Du har måske gået i længere tid og tjent lidt penge og sparet op og har endelig fået lov af forældrene, så nu skal det være – nu skal du have pony!
Inden du går i gang med at kigge på ponyer, så er det vigtigt, at du bliver enig med dig selv og dine forældre om, hvilken pony du ønsker dig, og hvad den må koste. Det er en god idé at tænke over følgende:
Det er alle spørgsmål, som du skal have afklaret, inden du går i gang med at lede efter drømmeponyen.
Søg på nettet
Når man skal finde en ny pony, handler det mest af alt om at finde det perfekte match. Du skal finde en pony, som passer til dit temperament, dit ridemæssige niveau og din størrelse.
Der er i dag massevis af internetsider, hvor der er til salg. Se for eksempel på Ridehesten.com under Køb og Salg. Her kan du indtaste de nødvendige oplysninger for, hvilken pony du søger, og så dukker alle opslagene op inden for dine søgekriterier.
Spørg en erfaren om hjælp
Hvis du har fundet et par opslag på nogle ponyer, som du synes om, så er det en god idé at vise de udvalgte opslag til dine forældre, hvis de har forstand på heste, ellers så spørg eventuelt dine ridelærer til råds. En person med mere købs- og salgserfaring har ofte en anden mening om det, end du selv har.
Vælg herefter de mest interessante ponyer ud, som du er blevet enig med dine forældre om, og ring derefter og aftal et tidspunkt med sælgeren, hvor i kan se ponyen.
Få en erfaren person med
Man skal aldrig købe den første og bedste, som man siger. Det er en super god idé, hvis i har flere ponyer at vælge imellem og flere at vægte jeres beslutninger på.
Riv en dag ud af kalenderen og tag ud og kig på de forskellige ponyer, som i har valgt ud. Det kan anbefales, at du får din egen ridelærer eller berider med ud at se på ponyerne, som ikke andet så i hvert fald, når I har fundet en pony, I mener, der passer.
Igen, så kan en person med mere erfaring, som du stoler på, se efter nogle andre ting end du selv vil gøre – især hvis det er første gang, du køber en pony.
Vær med til at sadle op
Aftal på forhånd med sælgeren, at du selv vil være med til at sadle ponyen op, når I kommer. Så kan du nemlig få et indtryk af, hvordan den er på staldgangen, og du får bedre mulighed for at se ponyen grundigt efter for synlige skader og skavanker. Det er også en god idé at se efter, hvordan ponyen opfører sig, når den står inde i boksen. Kig efter, om den er sur, eller om den bider eller sparker efter dig eller de andre heste.
Se efter
Man skal altid tjekke en pony grundigt efter for sår, hævelser og skavanker, inden man køber den. Det er noget, du selv eller din medhjælper kan gøre. Når ponyen er sadlet op, så skal du selvfølgelig se den under rytter. Nogle foretrækker både at se ponyen løs og under rytter, inden de selv prøver at ride den. Andre vil helst prøve ponyen, inden de ser den under dens normale rytter. Det kan du bestemme selv eller aftale på forhånd med din ridelærer/medhjælper.
Når du ser ponyen løs eller blive redet, så har du blandt andet bedre mulighed for, at se om den er rengående (at den ikke er halt).
Prøv ponyen
Sæt dig op på ponyen og skridt et par omgange, så du får en god følelse i sadlen. Rid herefter rundt, ligesom når du opvarmer en pony til daglig. Start med lidt letridning, og når det går godt, så kan du begynde på lidt øvelser, hvis du rider en dressurpony, og hvis det er en springpony, kan du begynde at springe.
Du skal helt selv mærke efter, om du harmonerer med ponyen, eller om den slet ikke duer til dit temperament. Og vigtigst af alt: Lever den op til dine forventninger?
Pris og dyrlægetjek
Når du har prøvet de forskellige ponyer, og du har fundet den pony, som du synes er din drømmepony – og du er blevet enig med dine forældre eller ridelærer, så skal i finde ud af, hvad i vil betale for ponyen. Snak først om, hvad I mener, at ponyen er værd, og herefter kan I forhandle med sælgeren.
Når alt det praktiske er overstået, skal du ringe til din egen dyrlæge, da det er vigtigt, at det ikke er en dyrlæge, sælger selv aftaler med. Dyrlægen skal inden handlen lave en handelsundersøgelse på ponyen, hvor dyrlægen blandt andet lytter til ponyens hjerte og luftveje og laver bøjeprøve, og han kan også tage røntgenbilleder, hvis i mener, det er nødvendigt. Så får I et grundlæggende billede af ponyens sundhedstilstand. Hvis den er sund og rask, og I kan blive enige med sælger om en pris. Ja, så er der bare tilbage at betale sælger og hente ponyen med hjem.