– Et godt år for dansk ridesport

02-04-2023 13:47

Mille Albinus Hjermitslev

Repræsentantskabsmødet i Dansk Ride Forbund 2023 bød på glæde over det forgange år og drøftelser om alt fra dyrevelfærd i ridesport, rewilding, MeToo og priser på ridestævner

Copyright Ridehesten.com
Repræsentantskabsmøde i Dansk Ride Forbund 2023. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Engagerede klubrepræsentanter var lørdag den 1. april mødt op på Severin Kursuscenter i Middelfart. Her bød formiddagen på faglige oplæg, blandt andet med fokus på børne- og ungdomsmiljø i rideklubber og sportsplaner.  Eftermiddagen bød på det årlige repræsentantskabsmøde, hvor der blandt andet blev valgt formand, nye bestyrelsesmedlemmer, optaget klubber og hædret årets klub, official og æresmedlemmer.

Ulf Helgstrand: – 2022 var et rigtigt godt år for dansk ridesport
Formandens beretning startede med positive takter, hvor formand for Dansk Ride Forbund, Ulf Helgstrand, med glæde konkluderede en høj aktivitet i 2022. Over 1500 stævner blev afholdt i Danmark og over 200.000 starter blev registreret i Equipe, derudover følger alle starter ved D-stævner. Yderligere knyttede formanden en kommentar til aflysning af stævner, som han ikke mener er en stor problemstilling. Dette begrundes med, at der er tale om mindre end 0.5%.

Copyright Ridehesten.com
Ulf Helgstrand. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Især VM i Herning 2022 var et af højdepunkterne i det forgange år. 1500 frivillige, medaljeregn over Danmark og et voltigeringshold, der til Ulfs store overraskelse fik en sølvmedalje for hold.

Derudover blev VM en anledning til at sætte springning højere på dagsordenen.

– Vi kan glæde os over, at vi fik sat os ned og sagt: Nu skal det være. Nu skal springningen med. Jeg tror på det her. Alle arbejder samme vej; det er meget glædeligt, og det har jeg store forventninger til, fortalte Ulf Helgstrand begejstret. Det gælder blandt andet ansættelsen af ny elitesportschef Annette Mosegaard, udvikling af talentprogrammer og et øget budget til springsporten. 

Når man nævner springning, er det svært ikke at nævne Andreas Schou: – Andreas Schou er velankommet til Omaha. Er det ikke stort? spurgte Ulf Helgstrand, og forsamlingen klappede begejstret og sendte al held og lykke videre til Andreas. 

Copyright Ridehesten.com
Repræsentantskabsmøde i Dansk Ride Forbund 2023. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

God hestevelfærd er en forudsætning
Bestyrelsen i Dansk Ride Forbund har læst og drøftet den nyligt udgivet rapport fra Det Dyreetiske Råd. De er enige i mange af anbefalingerne, der ifølge formanden allerede findes i reglementet. Han pointerede ligeledes, at Dyreetisk Råd skal tages alvorligt, men at Dansk Ride Forbund forbeholder sig ret til at modsige rådet, når DRF mener, at anbefalingerne går imod, hvad de ser som hestevelfærd.

– Hesten er en atlet, men det mener de ikke. Hesten ER en atlet, men det er vores opgave at passe på den, understregede Ulf Helgstrand. 

Copyright Ridehesten.com
Repræsentantskabsmøde i Dansk Ride Forbund 2023. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Rapporten vil blive drøftet yderligere den 14. april, hvor SEGES har indkaldt til møde; Forum for hestevelfærd. Til stedet vil være repræsentanter for avl, sport, smede, DRF, galop, trav, Hestens Værn, Dyrenes Beskyttelse og andre interessenter. 

Berider Johnny Hansen knyttede hertil følgende kommentar:

– Det første der står i rapporten: de ser ikke, at det er problematisk, at vi rider på hestene. Alle de væsentlige ting der ellers står, har rideforbundet styr på. Vi har bare ikke været gode nok til at formidle det. Det kan ændres, hvis vi starter i rideklubberne. Der er mange dygtige derude, og vi kan måske i rideforbundet hjælpe dem.

Han nævnte integrering af ridemærkerne i rideskoleundervisningen, rideskolemanger-uddannelsen og indføring af en trænerlicens.

Copyright Ridehesten.com
Johnny Hansen. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Nej tak til rewilding
I forlængelse af dyrevelfærd nævnes rewilding. Rewilding er et koncept, der indbærer at sætte en række dyrearter fri i naturen for at lade naturlige processer udspille sig så frit som muligt. Især brugen af fritgående heste har udløst stor debat. Argumentet for rewilding er den positive betydning for biodiversiteten. Argumentet imod handler om dyrevelfærd, og mange er rasende over den måde hestene behandles på.

– Hvis vi mener, at vi skal tage teten i hestevelfærden, så er vi nødt til at blande os i den debat. Vi er nødt til at markere, at vi tager stærk afstand fra det, der foregår. Det håber jeg, at I vil være med til, appellerede Ulf Helgstrand til forsamlingen. 

MeToo i ridesporten
Et alvorligt emne blev kort nævnt under formandens beretning; MeToo i ridesporten. Formanden argumenterede imod beskyldninger om, at rideforbundet ikke gør en indsats mod dette.  

– Der findes en masse redskaber både i DIF-regi og fra DRF om, hvordan man skal forholde sig i klubberne, hvis man opdager det. Vi har et issue, som vi skal værne om, understregede formanden.

Copyright Ridehesten.com
Repræsentantskabsmøde i Dansk Ride Forbund 2023. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

 For den almindelige rytter er det samlet set for dyrt at komme til ridestævne
Sådan lød det fra Bent Neergaard under en diskussion af budgettet for 2023. Blandt andet er prisen for at konkurrenceregistrere en hest sat op med 250 kroner i 2023. Samtidigt blev priserne for tilmelding til stævner og ponymåling diskuteret i forsamlingen. Der var enighed i klubberne om, at prisstigningerne hver gang rammer rytterne i klubberne. Omvendt blev det argumenteret, at det er lang tid siden prisen for for eksempel konkurrenceregistrering er blevet sat op, og det giver en mulighed for at investere mere i sporten.

– For de professionelle eller semiprofessionelle betyder det mindre, men det er meget for den almindelige familie. Det handler ikke om poster på 5 og 10 kroner, men for den almindelige rytter er det samlet set for dyrt at komme til ridestævne. Det er i det perspektiv bestyrelsen skal forstå posterne, lød det fra Bent Neergaard.  

Copyright Ridehesten.com
Bent Neergaard. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen