Dyrevelfærdsloven tilsidesættes i naturnationalparkerne

05-05-2021 11:25

Marie Helene Rigård Rohleder

Lovforslaget om naturnationalparker forringer dyrevelfærden i de kommende naturnationalparker, mener Dyrenes Beskyttelse efter, at Folketinget i går førstebehandlede lovforslaget

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Lovforslaget om naturnationalparker blev sent i går førstebehandlet i Folketinget. Efter en langvarig udveksling af synspunkter blev forslaget sendt videre til behandling i Miljø- og Fødevareudvalget med mange uafklarede spørgsmål, ikke mindst om velfærden for de udsatte dyr.

Dyrenes Beskyttelse er nu ude med en skarp kritik af lovforslaget. Det skriver de i en pressemeddelelse. 

Læs hele lovforslaget her. 

Advarslerne overhøres
Ifølge Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, klinger det mere end hult, når miljøminister Lea Wermelin melder ud, at dyrevelfærden ikke må forringes, men alligevel fastholder undtagelserne fra dyrevelfærdsloven.

Dyrenes Beskyttelse har fra første færd sat højrøde spærrebånd op omkring den dyrevelfærdslov, som blev vedtaget i 2020.

Loven og dens udmøntning indebærer en beskyttelse ved eksempelvis dagligt tilsyn med heste og kalve under et halvt år samt jævnligt tilsyn med andre dyr, som er sat ud under hegn af mennesker. Det er blandt andet den beskyttelse, som det fremsatte lovforslag dispenserer fra.

Nyheden fortsætter efter annoncen

LÆS også historien om de vilde heste i Mols Bjerge, hvor en højdrægtig hoppe gik rundt med et GPS-halsbånd, der skar dybe sår i hesten, inden det blev fjernet alt for sent. 

Bebudet fiasko for dyrevelfærden
– Vi ved, at det vil blive en fortsat kilde til problemer med dyrevelfærden, hvis staten giver fast dispensation til sig selv som dyreejere. Vi har allerede set alt for mange grelle eksempler på, at det går galt, hvis der ikke er det fornødne omsorgsfulde opsyn med dyrene derude, og alle dyrs trivsel tæller her. Så bliver det almindelige mennesker på søndagsudflugt, som færdes derude og opdager, at et dyr f.eks. er kommet til skade, og ingen ved, hvornår dyrets ejer næste gang tilser dyret og opdager det, siger Britta Riis og fortsætter:

– Vi kan ganske enkelt ikke bakke op om lovforslaget om naturnationalparkerne med den nuværende ordlyd. Det er en kraftig forringelse af dyrevelfærden i parkerne, og vi kan på ingen måde stå model til, at det politiske flertal på den måde bruger salamimetoden på dyrevelfærdsloven. Egentlig er det uforståeligt, at nogle politikere vil stå faddere til at lovfæste undtagelser for dyrevelfærd. Det åbner jo også ballet for andre undtagelser fra dyrevelfærdsloven efter forgodtbefindende og ud fra andre prioriteringer som f.eks. økonomiske, praktiske eller erhvervsmæssige formål.

Dyrene kommer i klemme
Dyrenes Beskyttelse forudser, at strømmen af henvendelser fra bekymrede danskere vil fortsætte, både fordi der uvægerligt vil være nødstedte dyr, som får hjælp for sent, og fordi forbipasserende ikke ved, om der bliver ført tilstrækkeligt tilsyn med dyrene.

– Det har politikerne muligheden for at forebygge nu. Det er langt sværere at erkende problemerne på bagkant. Beskyttelsen skulle jo snarere skærpes, frem for at svækkes, til en start. Vi må som minimum forvente, at vores politiske ledelse lever op til dyrevelfærdsloven, som de selv lige har vedtaget. Så tag nu og lyt, siger Britta Riis.

//Pressemeddelelse 

Thomas Bach Jensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen