Merete Haahr
Mange præstationsproblemer stammer fra rygsmerter, og smerter i musklerne er hyppigt forekommende, men ofte overser vi hestens små signaler, som er et tegn på, at den har ondt, fortælle Naomi Miller fra Australien, som er uddannet dyrlæge og akupunktør. Hun arbejder til dagligt med rådgivning omkring de særlige udfordringer som hesteejere og ryttere oplever med deres heste.
Hesten rygrad består af 24 ryghvirvler, som går fra manke og til haleroden. Muskler, ledbånd og sener holder ryghvirvlerne på plads og kæder dem sammen med resten af kroppen, fortæller Naomi Miller. Når alle disse elementer skal arbejde sammen, og hver eneste bevægelse, hesten gør, påvirker andre dele af kroppen, så er forebyggelse af rygproblemer noget af det vigtigste, du kan gøre for at holde hesten rask, så den er i stand til at præstere i mange år fremover.
Vær opmærksom på ændringer i træningen
Der er flere faktorer, du kan gøre for at passe på hesten ryg. Ifølge Naomi Miller er ændringer i hestens træningsrutine en ting, du skal være opmærksom på. En pludselig forandring i arbejdet giver mere pres på strukturerne i hestens ryg, hvilken kan føre til skader og smerter. Start langsomt og foretag kun gradvis øgning i hestens arbejdsbyrde, fortæller hun. Vær altid opmærksom på, om hesten udviser tegn på smerter.
Opvarmning inden træning er afgørende
En måde at forebygge rygproblemer hos heste er at sikre, at hesten er tilstrækkeligt varmet op. Kolde muskler er mindre elastiske og derfor mere udsatte for skader. Naomi Miller understreger betydningen af en langsom og rolig opvarmning, inden du beder hesten om at øge farten eller præstere mere krævende øvelser. Roligt skridt er en god måde at varme op på, og det vil hjælpe hesten med at øge blodcirkulationen til musklerne, som opvarmer muskler og strækker ledbånd og sener, fortæller Naomi Miller
Akupunktur kan forebygge rygsmerter
Hun foreslår, at man bruger akupunktur til at forebygge rygsmerter. Hver hest er unik og kan have spændingerne i forskellige dele af kroppen. Akupunktur løsner spændingerne i muskler og ledbånd, og det vil hjælpe hesten til at bevæge sig bedre og bære rytteren. Regelmæssig akupunkturbehandling kan afhjælpe ubalancer i hesten krop og forebygge rygproblemer.
Øg hestens styrke i andre muskelgrupper
Nogle ryttere taler om, at vi skal opbygge hestens overlinje og styrke rygmusklerne, men de muskler, der giver mest styrke til ryggen og hjælper til at opbygge hesten til at bære rytter, findes udenfor rygradens muskelgrupper. Naomi nævner for eksempel, at en af de ting, der kan forårsage rygsmerter, er problemer i mundhulen. Hvis hesten har ondt i munden, vil den gå med løftet hoved og sænket ryg. Det kan skabe spændinger langs hele rygraden, og derfor er det vigtigt at sikre sig, at hestens bid eller tænder ikke forårsager unødige smerter.
Ridning i kuperet terræn er god træning
En god måde at styrke hestens ryg er at ride i kuperet terræn og arbejde med bakketræning. Det kan gavne hestens velbefindende, både psykisk og fysisk, og det er godt for muskler og led. Naomi Miller forklarer, at det kan styrke og smidiggøre hesten, uanset hvilken disciplin, du rider i. Bakketræning medvirker til, at hesten engagerer bagpartiet, og det er med til at træne blandt andet rygmusklerne og hestens overlinje.
Bevar roen når du træner
At bevare roen og overblikket er alfa omega, når man har med heste at gøre, men vi er ikke altid lige opmærksomme på, at der også er en sammenhæng med hestens ryg, forklarer Naomi Miller. Heste, der er nervøse eller urolige, har større chance for at få spændinger i rygmusklerne, og de er dermed mere udsatte for skader, siger hun.
Hvis du vil vide mere om rygøvelser til hesten, så kan du glæde dig til oktober nummeret til Ridehesten, hvor dyrlæge og fysioterapeut Rikke Riis fortæller om, hvordan du vælger de rigtige rygøvelser til hesten og lægger en plan for, hvordan du træner din hest til en stærk, smidig og symmetrisk ryg.