1977: En hippologisk tidsrejse

19-06-2023 18:31

Charlotte Kusk Berwald

Vi er nu nået til år 1977 i den hippologiske tidsrejse. Selvom det ikke var et olympisk år, lå hestesporten bestemt ikke på den lade side af den årsag

Copyright Ridehesten.com
Det brune årti bød også på lidt farve samt en ridesport der blev større.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Jimmy Carter bliver indsat som præsident i USA. En flok videnskabsmænd bruger en laboratorieskabt bakterie til at fremstille insulin. For første gang kan man købe en Apple II computer, som mange bliver betragtet som den første personlige computer. Bombemanden fra Gladsaxe slår til i alt ni gange. Den venstreekstremistiske terrororganisation Rote Armee Fraktion slår til flere gange i Tyskland og i Danmark oplever vi det første rockermord. Efter at Danmark er trådt ind i EF (det som nu er EU) er det væltet ind med nye produkter, fra det store udland. Nu var en sadel ikke længere blot en sadel. Nu var der masser af forskellige mærker, modeller og størrelser af vælge imellem. 

Copyright Ridehesten.com
Udvalget blev generelt bare større.

Reflekser blev lovpligtige
Nu var det slut med at ride rundt i mørket uden reflekser. Den nye færdselslov slog fast at alle heste og ryttere nu skulle bære reflekser. På rytterens venstre ben skulle der være en lygte der lyste hvidt frem og rødt bagud. På hvert af hestens ben skulle der være en refleks der var mindst 5 cm. bred. Heldigvis var rideudstyrsbutikkerne forberedte og lygten kunne erhverves for tyve kroner. Fire styks reflekser til benene stod i 66 kr. 

Copyright Ridehesten.com
Der var fuld gang i ridesporten.

Ridehjelmen blev en decideret ridehjelm
I gamle dage var en ridehjelm mere en hård hat (som den i øvrigt også blev kaldt på engelsk) end en decideret hjelm. Nu begyndte den at kunne beskytte rytterens hoved mod hårde slag. Samtidig blev den udstyret med en rem, så den ikke faldt af i tide og utide. Remmen kunne fås med en såkaldt hageskål. Det var først senere man fandt ud af at hageskålen kunne lave tandskader og forbød den. 

Copyright Ridehesten.com
Ridehjelmen blev mere sikker i 1970'erne.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestene fik influenza
Den store koncentration af heste, eksempelvis på rideskoler og til stævner rundt omkring i ind- og udland, betød at hestene nu lettere kunne smitte hinanden med diverse dårligdomme. I 1977 skete det jævnligt at der var udbrud af hesteinfluenza. Man kunne så småt vaccinere mod sygdommen, men det var ikke på daværende  tidspunkt et krav for at deltage i ridestævner. 

Det kostede en bedækning
I Hippologisk Tidsskrift var der mange annoncer med hingste, der stod til avlstjeneste. For 200 kr. var det muligt at få sin shetlænderhoppe bedækket af Yell SH 45. De som avlede varmblod kunne få bedækket en hoppe af Ulex DH 188, for 500 kr. Hvis man derimod ønskede sig et føl efter Ramadas, stod det i 650 kr. De som ønskede at benytte Nightshade xx måtte af med 800 kr. 

Copyright Ridehesten.com
Ridning krævede korrekt rideudstyr.

 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen