1967: En hippologisk tidsrejse

31-05-2023 06:33

Charlotte Kusk Berwald

Så ramte vi år 1967. Det var igen et år, hvor forandringens vinde blæste. Dansk hestesport var atter i fremgang

Copyright Ridehesten.com
Der var fuld gang i ridesporten i 1967.
Nyheden fortsætter efter annoncen

I 1967 blev den senere præsident Ronald Reagan guvernør i Californien. I Vietnam raser krigen og i den vestlige verden raser demonstrationerne mod krigen. Herhjemme bliver momsen indført, den er i første omgang 10%, men hæves senere. Svenskerne indfører højrekørsel, hvilket medfører en del tilvænningsvanskeligheder for vort broderfolk. 

Hesten er blevet et fritidsdyr
Ude på landet er traktoren efterhånden blevet hvermandseje, i hvert fald blandt de danske gårdejere. Naturligvis er der endnu de, som insisterer på at klare sig uden, men de bliver færre. Samtidig har flere danskere fået øjnene op for ridesporten og alle dens dyre glæder. Fløjhoppen Cortina blev solgt for hele 37.000 kr. Til sammenligning tjente en arbejder 10,85 kr. i timen i gennemsnit, så dengang som nu var de bedste heste forbeholdt de, med en fuld tegnebog. Rekordhoppen blev moderlivsimporteret til Danmark, hendes far var den dengang berømte Cottage Son XX, der blev far til flere gode springheste. 

Masser af nye hingste
Hjemme i Danmark var der kommet godt gang i avlen af sportsheste. Derfor blev der hentet masser af spændende blod hjem fra udlandet. Ofte var der tale om hingste, der var kåret godt i deres respektive hjemlande. De fleste af disse hingste målte omkring 160 cm. i stangmål. En bedækning ved en god varmblodshingst kostede omtrent 300-500 kr.

Copyright Ridehesten.com
Annonce for avlshingst.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det første pilleføl
1967 blev året hvor der for første gang i Danmark blev født føl, hvor sæden havde været frosset ned. Man havde insemineret 10 fjordhopper med frostsæd fra fjordhingsten Trold. Det kom der seks levende føl ud af, hvilket var et ganske flot resultat, der satte tankerne i gang blandt avlerne. Hvad kunne dette dog ikke bruges til? Så ville det være muligt for en hoppe på Sjælland at få et føl efter en hingst, der stod i Jylland uden at hun skulle ud på den lange transport for at møde sin udkårne. Hvis du har en fjordhest med Trold i afstamningen, kan det meget vel være, at din hest er efterkommer efter et af de seks føl i den første årgang.

Copyright Ridehesten.com
Et af landets første pilleføl.

Danmarks første ponylandsstævne
Når det regner på præsten, drypper det på degnen, siger et gammelt mundheld. Nu da rideheste blev udbredte, betød det også at ponyerne blev mere og mere populære. Så i 1967 blev det første ponylandsstævne afholdt i Bernstorffsparken. Ponyerne var inddelt i tre kategorier, der dengang hed A, som skulle være under 127,0 cm., B, som skulle være under 137,2 cm. og C som højest måtte måle 147,3 cm. Rytterne måtte ikke være fyldt 18 år inden den weekend stævnet blev afholdt. 

Copyright Ridehesten.com
Ponysporten var også i fremgang.

Danske ryttere til EM
Fem juniorekvipager rejste hele vejen til Italien for at deltage i EM i springning. Hestene var fire dage undervejs og de rejste med toget. Rytterne  tog flyet. Holdet ankom en uge før konkurrencerne startede, således de kunne vænne sig til varmen. Rytterne havde dog ikke heldet med sig i Italien. Under den første del af den individuelle konkurrence styrtede Annette Kirkegaard, der red hesten Max, og landede så uheldigt at hun brækkede sit kraveben. Holdkammeraten Lisbeth Krogsgård og hesten Flax måtte også bide i græsset, men her uden brækkede knogler. Årets bedste rytter blev Peter Skanborg og Romeo, der med fire fejl sluttede som nummer elleve. 

Rideudstyr anno 1967
Som rosinen i pølseenden er her et par billeder af hestetrailere og rideudstyr fra 1967. Bemærk at ridebukserne så småt begyndte at sidde til.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner