Vinterpasning af foldhesten

12-01-2016 12:05

Tonya Bille Nielsen

Hesten kan sagtens tilbringe megen tid på folden, fx i løsdrift, hen over vinteren, hvis hesteejeren tager de rette forholdsregner – læs mere her

Copyright Ridehesten.com

Fodring Først og fremmest kan hesten have behov for ekstra foder, bl.a. hø, for at kunne holde varmen udendørs. Særligt fordøjelsen af fibre hjælper til at holde hesten varm, så sørg for, at den har rigeligt hø.

Vand og salt Øget indtag af hø og andet grovfoder kan øge risikoen for forstoppelse, hvis ikke hesten indtager tilstrækkeligt med vand. Hold derfor øje med hestens vand – det skal være rent, friskt og frostfrit. Sørg også for, at hesten har fri adgang til salt – fx en sliksten – eller tilfør salt til foderet, da salt får hesten til at drikke mere.

Pleje Det generelle management af hesten tager ofte længere tid om vinteren. Fx er det en god idé at varme biddet inden hesten får det i munden. Har hesten svedt under træning skal den tørre helt inden den igen sættes ud på folden eller ind i boksen. Måske skal hesten klippes, hvis den skal trænes hen over vinteren, og den får da brug for at have dækken på, for at kunne holde varmen – det samme vil være tilfældet hos heste, der ikke selv sætter tilstrækkeligt med vinterpels.

Mudder Det er stort set umuligt at undgå mudder på folden, men det er vigtigt, at der er steder på folden, hvor hesten kan slippe væk fra mudderet. Fjern gerne mudder fra hestens ben med jævne mellemrum, for at undgå infektioner og svamp.

Is Isklumper under hestens hove øger belastningen på bl.a. sener og ledbånd, så fjerne gerne isklumperne flere gange dagligt fra hestens hove. Hold godt øje med områder, der kan blive glatte og strø med sand eller lignende (spær evt. helt af), for at undgå skader.

Træer og lignende kan yde hesten læ mod vinden, mens et skur eller lignende mulighed for at gå indenfor yder hesten læ mod både vind, regn og lignende.

Dækner Giv kun dækken på hasten, når den er en og tør. Husk vandtæt og åndbart dækken på folden. Tjek heste med dækner flere gange dagligt for gnavesår, at dæknet er intakt mv. Reparer huller og lignende hurtigst muligt. Tag ofte dækkenet af hesten og strigl den.

Kilde: The Horse

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen