Bliv venner med din pony

14-02-2018 08:06

Når du har redet din pony, muget ud i dens boks og renset dens seletøj, og egentlig stadig gerne vil bruge tid på den, kommer der her nogle tip og tricks til, hvad du kan lave med den!

Copyright Ridehesten.com

 

Uanset hvilken type pony, du har eller rider, er det en god idé med tillid. Hvis hesten har tillid til dig, vil den også acceptere at du er floklederen, og derfor skal den også respektere dig.

Øv tillid og respekt
Du kan lave nogle forskellige tillidsøvelser, som f.eks. at få hesten til at gå over en presenning - du kan også stille to hegnspæle med en snor igennem, og øve jer i at "åbne leddet", ride igennem og lukke det igen. Ellers kan du finde "farlige" ting, som f.eks. en skraldespand - og så trække den derhen til, og lade den undersøge genstanden. Der findes også mange ting for at træne tilliden, men husk, at hesten godt kan være lidt skeptisk de første gange. Giv det tid, og lad være med at give op.


Du er floklederen
Hvis du skal træne respekt med hesten, skal den se dig som floklederen, og den skal reagere, ligesom hvis du var en hest, der bestemte over den. Altså hvis du beder den flytte sig, skal den gøre det. Hvis du siger, den ikke må græsse, når trækker med den, skal den stoppe osv. Når du skal øve disse ting, skal det helst ende med, at du kan give et helt lille signal, og så reagerer hesten. Det kan f.eks. være, at du vipper med pegefingeren foran hesten, og så ved den, at den skal træde baglæns. For at opnå dette, skal du starte med at stå foran hesten, i en grime med træktov. Du starter så med at ave den bevægelse, du gerne vil have at hesten skal reagere på. Dette virker selvfølgelig ikke, fordi hesten ikke har lært det endnu, men så må du lave bevægelsen tydeligere. Du kan sagtens ende med at hoppe sprællemand foran din pony, hvis den ikke reagere, men ligeså snart den tage bare et mini skridt baglæns, skal du stoppe og rose den. Herefter trækker du hesten et par skridt frem, og gør det hele igen. Til sidst vil hesten have lært, at når du vipper med pegefingeren, skal den gå baglæns.

 

 

Copyright Ridehesten.com
Heste elsker jo gulerødder, så skal du lokke med noget, er de ideelle, da de også er sunde. Giv dog ponyen en gulerod med flad hånd, så der ikke ryger flere "gulerødder" med end planen.



Strækøvelser
En anden ting du kan lave med din hest, er strækøvelser. Dette er også godt, hvis hesten skal stå stile, hvis den f.eks. har slået benet, men stadig godt må strække ryggen og nakken. Det letteste er at tage en godbid, og så føre godbidden helt over på siden af hesten. Så skal den strække halsen om til ryggen for at få guleroden. Dette skal gøres til begge sider, og selvfølgelig skal det ikke overdrives. En anden øvelse med guleroden er, at du fører den ned mellem hestens forben, og så skal den strække nakken rigtig godt for at nå den.

Forbens-stræk
Du kan også strække hestens forben ud, og dette er også en god idé, hvis du er bange for, at hestens hud folder under gjorden. Du tager altså fat i hestens forben, mens den er bundet, og strækker det fremad. Du skal ikke gøre det for længe, for det er jo ikke let for hesten at holde balancen, når du trækker sådan i den. Og desuden skal du lige holde øje med, at den er tryk ved det, når du udfører øvelsen. Hvis den er utryg,  må du starte i små dele, med først at løfte forbenet fremad, og så strække det mere og mere.

 

Copyright Ridehesten.com
Når du strækker hestens forben ud, kan det også sikre, at der ikke sidder hudfolder og klemmer under gjorden.

 

Bliv bedste venner
Når du laver alt dette med din pony, styrkes jeres forhold. Din pony vil hele tiden få mere og mere tillid til dig, og du lærer også den bedre at kende. Jo mere tid, du bruger på din pony, jo bedre venner vil i blive. Et bedre forhold fra jorden, giver et bedre forhold, når du rider din pony. Så husk endelig, at når du har lyst, så træn sjove ting med den!

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen