Forbered din hest på fremtiden

28-01-2020 07:33

Maria Dose

”Grundig forberedt er halvt udført”, siges det. Jeg er helt enig, når det gælder hestene. Det kan nemlig give udfordringer for både hest og ejer, hvis hesten ikke kan følge med i planerne for den. Det er eksempelvis vigtigt at hjælpe hesten til at forstå nye skift og overgange i sit liv. I dette blogindlæg giver jeg dig indblik i, hvor stor betydning det kan have set fra hestens synsvinkel

Copyright Ridehesten.com

Til sidst giver jeg dig et par råd til, hvordan du selv kan forberede din hest, så den er helt klar.

Sæt dig godt til rette og slå benene op. Første fortælling fra en af mine telepatiske sessioner kommer her.

Konkurrencehestens køretur
Jeg blev kontaktet af en eliterytter som ville supplere sine muligheder for at præstere optimalt på dressurbanen. Hendes hest var fantastisk dygtig og befandt sig godt som sports- og konkurrencehest. Så i sessionen havde vi fokus på samspillet mellem dem til stævner.

Ja, hesten var faktisk lidt af en nørd på området. Som en erfaren sportsatlet satte den forberedelse og opvarmning på dagsorden. Den beskrev ærligt for os, hvorfor den brugte køreturen frem til stævnepladsen konstruktivt. Den opfattede traileren som et beskyttet rum, og derinde satte den sig simpelthen mentalt op til at skulle ind på banen med sin rytter.

Der var bare lige det, at den følte sig en smule distraheret af ruten med vejens sving og bilens opbremsninger. Den kunne ikke følge med eller se vejen inden fra traileren, så den brugte unødige kræfter på at være opmærksom på det.

Vi aftalte derfor, at rytteren sendte sin hest billeder inde fra bilen, når vejens forløb ændrede sig. Hun viste eksempelvis i tankerne, når vejen drejede til højre. På den måde kunne hun støtte sin hest, så den ikke skulle tænke så meget over det, men i stedet fokusere på sin præstation på stævnebanen.

Efter sessionerne med mig debuterede parret internationalt. Hun beskrev, at hesten havde fået mere ro på under opvarmningen og blev ved hende hele tiden inde på banen, så flere øvelser i programmet lykkedes. 

Her kommer fortællingen om, hvordan det lykkelige hestekøb fik en dramatisk begyndelse.

Copyright Ridehesten.com

Syg af salg
En desperat hesteejer sender mig et billede af sin hest og siger: ”Hjælp mig!” Hendes hest er underligt syg og indlagt på hestehospitalet. Dens svingende symptomer på kolik og feber giver ingen forklaring og ingen bedring. Igennem billedet fortæller hesten mig, at den har været angst for at blive solgt. Altså panisk angst. Den anede intet om hvad der skulle ske med den – blot at den skulle væk fra sine velkendte omgivelser. Den havde derfor oplevet salget på samme måde som at blive skubbet ned i et dybt stort hul uden redning. Den var blevet syg af bekymring, havde fået ondt i maven og var i en følelsesmæssig choktilstand. Jeg videregiver disse beskeder til ejeren. Hun fortæller, at hun netop havde købt hesten to dage inden den blev syg. I fællesskab får vi fortalt og forsikret hesten om sit nye spændende liv hos hende. Den bliver så lettet og glad over beskeden, og den bliver udskrevet fra hospitalet samme dag.      

Og her til en helt anden fortælling. 

Kåring i kaos
En meget vred hoppe mødte mig i stalden hos sin nye ejer. Dens adfærd og forhold til mennesker var så bekymrende, at de havde brug for min hjælp til at afdække årsagen. Den nye ejer havde ifolet den, og forhåbningerne var store til det lille føl i maven. Men hesten var og blev stadig meget vred og aggressiv, så noget måtte gøres, inden føllet kom til verden.

Der var ingen tvivl om, at hoppen mente det. Jeg fik kun lige akkurat lov til at kommunikere med den, hvis jeg pænt blev uden for boksen i behørig afstand og med ryggen til hende. Der gik kun et kort øjeblik, før forklaringerne på hendes adfærd kom frem i en lind strøm.     

”Det ville jeg gerne have vidst. Det var der ingen som fortalte mig, inden jeg pludselig skulle løbe.” Disse beskeder indledte hun med at lade mig oversætte for sig, imens en kåringssituation udspillede sig for mit indre blik.

Ved hoppekåringen som 3 års havde hun gjort præcis som de havde øvet hjemmefra. Man havde stillet hende op til bedømmelse. Hun stod med siden ud mod dommerne og strakte flot sin hals. Første gang på udebane og stod her smuk som en prægtig statue, så man kunne beundre hele hendes væsen og skønhed. Hun havde gjort sig umage.

Men det scenarie der udspillede sig i sekundet derefter var chokerende. Hun havde ikke den mindste anelse om, at hun skulle vises løs i trav og galop. Da piskeførerne på banen begynder at jage hende rundt, bliver hun derfor utrolig bange og flygter rundt som gjaldt det livet. Man havde tilsyneladende aldrig trænet det med hende op til kåringen, så panikken i hende var ikke til at bære. Hvor skulle hun dog gøre af sig selv?

Efter kåringen havde hendes daværende ejer et andet blik på hende, for hun havde åbenbart ikke fået de forventede points. Han havde ikke værdsat hende for den hun i virkeligheden stadig var. Havde hun vidst hvad der skulle ske, hvad hendes oplevelse været en anden.

Den manglende forberedelse havde på den måde sat sig som et blødende sår i hendes relationer til alle mennesker - selv 2 år senere. Vi fik heldigvis vendt hendes vrede til accept og tillid, så hun kunne slappe af som den kærlige og omsorgsfulde hoppe hun i virkeligheden er.  

Dette var tre eksempler på, hvor det giver mening af forberede sin hest ind i en tryg fremtid. Nu er det blevet din tur til at gøre din hest klar på fremtidens store eller små oplevelser.

Hvordan kan jeg hjælpe min hest? Sådan gør du:

  • Send i tankerne et billede af det sted eller den situation din hest skal være i. Det kan være stævnebanen, dens nye boks/fold, i traileren m.m.
  • Vis for dit indre blik hvilke personer som din hest skal være sammen med.  Det kan være dig og hesten, dens nye ejer, en hjælper eller anden person.

Lige inden du går i gang er der en lille forholdsregel som jeg vil anbefale dig at være opmærksom på. Hesten mærker hvordan du har det, når du overbringer beskeden. Det er derfor ganske væsentligt, at du er afslappet og har det godt med det der skal ske, når du fortæller din hest det på denne måde. Hvis du er bekymret, smitter det af på den, og så er det ikke en hjælp.

Rigtig god fornøjelse med at forberede din hest, så den trygt møder fremtiden med dig.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner