Valegro, Driver, Hester og Helgstrand til 10

15-10-2014 21:58

Det blev en helt igennem fantastisk aften i dressurens tegn da Valegro og Hønnrups Driver dansede på det mindske vink fra deres ryttere og under komando af deres karismatiske trænere - det var dressurtæning, når det er aller bedst

- Hvis I vil se Valegro vise en Grand Prix så må i kigge på Youtube, jeg syntes vi vil vise jer, hvordan vi træner og holder Valegro sund og glad, sagde Carl Hester om den 12-årige verdensstjerne, der sammen med Charlotte Dujardin har flyttet dressursporten til helt nye, harmoniske højder. Og det gjorde han! Vi fik set mange anderledes linjer og øvelseskombinationer som Charlotte og Carl bruger for at holde Valgro aktiveret, nysgerig og fokuseret i træningen.

Når mans ser Valegro danse inde i arenaen på det mindste og næsten usynlige vink fra Charlotte er det ikke let at forstå, at han fra begyndelsen på sin karriere som 4-års ikke kunne skridte med en hovbreddes overtramp, fordi han fra naturen er bygget kort og med en kort og stærk nakke. - Vi har arbejdet meget på at "strække" ham og netop udtrækning flere gang i løbet af en lektion er noget nogle ryttere forsømmer, men det er helt væsentligt for korrekt uddannelse af hesten, understregede Hester flere gange.

Det blev en demonstration af kontrol på en arbejdsvillig hest, som gør alt for at please sin rytter. Vallegros uge byder på fire dages træning i arenaen, to dage hvor han bliver redet ude i naturen og to dage, hvor han går på skridtbånd. Så går han på fold to timer om dagen, og grunden til han ikke går mere er, at han ville æde sig så tyk, at han ikke ville kunne gå ind ad døren til ridehallen, sagde Hester, og flere gange i løbet af hans demonstration fik publikum lejlighed til at more sig over Hesters kvikke bemærkninger, som da han indledte: det er den perfekte clinik, jeg har mikrofonen og Charlotte har ingen. 

Imponerende Driver
Aftenen startede helt perfekt, da også Andreas Helgstrand og Anna Kasprzak havde valgt at vise, hvordan de træner med Hønnerups Driver, som er godt på vej mod Grand Prix. Den tidligere UVM guldvinder imponderede publikum, der flere gange spontant brød ud i klapsalver, når Driver gled ind i perfekte traverser, leverede flotte changementsserier og viste, at efter et halvt års arbejde med piaffe og passage, er det blot den sidste finpudsning, der skal til for at det hele bliver perfekt.
I lighed med Carl Hesters træning af Valegro, blev der også, mens Helgstrand og Kasprzak trænede lavet mange skridtrepriser, noget som er meget vigtigt, understregede begge trænere flere gange. 

Efter Driver havde forladt hallen kom Sanne Henningsen ind på den blot 6-årige Diva Rævdahl for sammen med Carl Hester at vise, hvordan en yngre hest skal og bør arbejde, hvordan man spotter en kommende Grand Prix hest og vurdere dens gangarter. 
- Jeg har spurgt Sanne om hun ville ride for mig, for jeg har set hende ride, og syntes det var vigtigt at vise korrekt ridning. Så, smil Sanne, se ikke så bekymret ud, jeg valgte dig, fordi jeg ved du er god! Sagde Hester. Så fik vi ellers en gennemgang at hesten og dens stærke og mindre stærke sider, og som Hester understregede, traven, såfremt den har en god mekanik kan altid udvikles, det vigtigste er, at hesten har en super skridt og galop og det har denne hest. 

- Jeg kan godt komme ind i en hal og se en hest og tænke, nej den er ikke noget for mig, så sætter man sig op op føler noget potentiale man ikke kan se. Hos denne hest kan vi se potentialet, desværre for når vi kan det så skal vi også betale for det, kommenterede Hester tørt.

Det sagde Hester bla.:

Se hvad der sker når du rider letringen og se, hvordan hesten strækker sig, gør det flere gange i en session.

Du må ikke negliserer det basale arbejde

Da Valegro fejlde i Aachen i år viste han os at han bare er en hest og at Charlotte er en normal rytter

Vi arbejde med at ride andre linjer, så forventningerne i hesten til hvor han skal hen bliver mindre, for mener de at vide hvor de skal hen eller hvad de skal lave nu, så bliver de ofte spændt, og vi skal have en afspændt hest altid. 

Din træning skal passe til den facon hesten har.

Læs meget mere om dressuraftenen i magasinet Ridehestens novembernummer.

 

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald