Vær med til at fejre historien til Kongernes Jagt

20-09-2024 12:16

Søndag den 29. september indbyder Nationalpark Kongernes Nordsjælland og en række lokale samarbejdspartnere til Kongernes Jagt. Her kan man opleve jagtridning gennem Gribskov og masser af aktiviteter om historie, heste og konger 

Copyright Ridehesten.com
Kongernes Jagt afholder et gratis event, der fejrer Nordsjællands heste- og jagthistorie. Her fra sidste års event. Foto: Trine Uffelmann.

Igen i år kan du opleve det historiske arrangement Kongernes Jagt, som bliver afholdt den 29. september klokken 10-15 ved Esrum Kloster & Møllegård. Her kan du opleve rødklædte ryttere ride gennem Gribskov, samt en masse aktiviteter, foredrag og opvisninger, som levende formidler historien om konger, jagt og heste i Nordsjælland. 

Kongernes Jagt blev afholdt for første gang i 2023, hvor arrangementet tiltrak op mod 1000 gæster. Nationalparkens projektleder for kulturarv, Anders Kring Mortensen, fortæller, at det glæder Nationalparken igen at kunne samle en masse lokale kræfter, som alle er med til at støtte op om områdets unikke historie: 

Få steder i landet er kongemagtens aftryk så tydelig, og i Gribskov hænger det også uløseligt sammen med fortællingen om jagt og heste. Til Kongernes Jagt gør vi, i fællesskab med vores samarbejdspartnere, kulturhistorien levende, lærerig og sjov med mange forskellige aktiviteter for både børn og voksne

Historien gøres levende
Kongernes Jagt er blevet til i samarbejde mellem Nationalpark Kongernes Nordsjælland og en lang række lokale foreninger og organisationer, som er med til at løfte formidlingen af Nordsjællands særegne historier om konger, heste og jagt. 

Samarbejdsgruppen består af Sportsrideklubben, Foreningen Historiske Rideruter i Kongernes Nordsjælland, Nordsjællands Ridelaug, Danmarks Jægerforbund, Frederiksborg Hesteavlsforening, Esrum Kloster & Møllegård, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Museum Nordsjælland, Kong Valdemars Venner og Nationalpark Kongernes Nordsjælland. På dagen vil de alle byde ind med aktiviteter som vild mad, ponyridning, hestevognskørsel, opvisninger, guidede ture, foredrag og kreative værksteder. 

En af de bærende kræfter, Sally Schlichting fra Nordsjællands Ridelaug, fortæller om Kongernes Jagt:

Vi glæder os til at gentage succesen fra sidste år, hvor det var et fantastisk syn at opleve de mange heste og ryttere med Esrum Kloster i baggrunden. I år kommer jagtridningen til at foregå i Søskoven med en udfordrende rute igennem den smukke efterårsskov langs Esrum Sø

Hør foredrag og kom med på tur
Programmet til Kongernes Jagt byder også på spændende foredrag og ture ud i området. En af landets bedste historieformidlere, Kåre Johannesen, fortæller om jagt i middelalderen, og en række dygtige fortællere inviterer med på tur. Der er mulighed for at komme på sanketur, guidet cykeltur eller få spændende rundvisninger med fokus på kloster og konger. Projektleder, Anders Kring Mortensen, fortæller:

Vi har i år sat ekstra fokus på den historiske formidling med endnu flere spændende indslag. Historie behøver heldigvis ikke at være kedeligt, så det er med fokus på bevægelse og fortællinger, der brænder igennem. Du kan blive klogere på vores historie på hesteryg, på cykel eller med foredrag, når vi fortæller fra scenen i det store telt. 

Nogle af aktiviteterne og turene kræver forhåndstilmelding, hvilket man kan læse mere om på Nationalparkens hjemmeside.

Det praktiske
Kongernes Jagt foregår søndag den 29. september klokken 10-15 ved Esrum Kloster & Møllegård. Entréen er gratis, og der er mulighed for parkering ved den store p-plads syd for klosteret, som man kommer til fra Frederiksværksvej. Møllecafeen sørger for mad og drikke, som serveres udendørs. 
Man kan læse meget mere om de enkelte aktiviteter og samarbejdspartnere, samt finde et program for dagen på Nationalpark Kongerne Nordsjællands hjemmeside. 

/Pressemeddelelse. 
 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner