Vægtøgning fordobler risikoen for forfangenhed

12-04-2019 17:52

Vægtøgning mere end fordobler risikoen for at udvikle forfangenhed, sådan lyder resultaterne fra et nyligt studie. Men også faktorer som hvor ofte hesten bliver skoet spiller en vigtig faktor i udviklingen af forfangenhed

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vægtøgning hos heste og ponyer mere end fordobler risikoen for at udvikle forfangenhed sammenlignet med, hvis hesten taber sig eller holder vægten, det viser et nyt studie.

University of Londons Royal Veterinary College, Animal Health Trust og Rossdales Equine Hospital afslørede også ved undersøgelsen, at heste og ponyer med en forhistorie af forfangenhed eller halthed og ømhed efter rutinemæssig hovpleje havde en forøget risiko for at udvikle forfangenhed.

Undersøgelsen er den næststørste til at identificere vægtøgning som en risikofaktor for forfangenhed. Hesteejere af i alt 1070 heste og ponyer bidrog til undersøgelsen via online spørgeskemaer over 29 måneder. Resultaterne slår fast, hvor vigtig regelmæssig overvågning af hestens vægt er i forhold til at forhindre negative konsekvenser for hestens sundhed.

Forskergruppen opfordrede de mange hesteejere til at bruge et brugerdefineret vægtprogram, som de havde designet til at hjælpe med at dokumentere ændringer i hestens vægt og huld. Over halvdelen af deltagerne brugte det.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Andre vigtige resultater afslørede også:

  • Heste har en høj risiko for forfangenhed, hvis hestene blev skoet eller beskåret med intervaller på mere end 8 uger, ligesom risikoen er forøget hos de heste, der tog lang tid om at komme sig efter tidligere forfangenhedsforløb.
  • -Foder, græs og generel sundhed er faktorer tæt forbundet med udviklingen af forfangenhed og vil blive genstand for fremtidige undersøgelser. Undersøgelsesemner vil bl.a. indeholde en undersøgelse af, hvordan adgang til græs i et kortere tidsrum om morgenen samt deltids brug af mundkurv kan bidrage til udvikling af forfangenhed.  
  • Vægtøgning opstår ofte utilsigtet, selv når målet er vægttab eller opretholdelse af gældende vægt. Derfor er det vigtigt konsekvent at registrere vægt og huld for at forhindre uønsket vægtøgning hos heste.

– Dette er en af de største og de første online laminitis studier, hvor vi indsamlede regelmæssig information fra samme gruppe af ejere i realtid, lyder det fra Dee Pollard, BSc, BSc (Hons), MSc, PhD, en postdoktoral forskning videnskabsmand med fokus på epidemiologi og sygdomsovervågning hos AHT og en af undersøgelsens hovedforfattere. – Vi vurderede forholdet mellem laminitis og mange potentielle ledelses- og sundhedsfaktorer og identificerede dem, der mere sandsynligt var til stede, inden der blev rapporteret en laminitis episode. Vi har nu gode beviser for at udvikle retningslinjer for forebyggelse af laminitis og en række forskellige veje til at udforske i fremtiden.

– Vi kan ikke understrege nok, hvor vigtigt systematisk og regelmæssig overvågning af vægt og huld er. Det er meget nemt at gå glip af vægtøgning, når du bare stoler på dine øjne, og du ser din hest eller pony hver dag. Du er nødt til at få hænder på, føle for de fede aflejringer og tage målinger. Husk, tallene lyver ikke, slutter hun.

/thehorse.com

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen